Słodkie, pachnące delikatnie cynamonem jesienne ciasto z jabłkami i kruszonką. Dwie warstwy pysznej, maślanej kruszonki przełożone aromatycznymi jabłkami, tworzą doskonały, relaksujący deser. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które wypełni cały Twój dom cudownym zapachem. Jeśli więc myślisz o cieście, jakie przygotować w ten weekend, koniecznie zobacz ten łatwy przepis z kilku składników, które na pewno masz w domu!
Nasz przepis na szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką bez miksera, to propozycja na najprostszy domowy wypiek. Wystarczy, że przygotujesz kruszonkę i zetrzesz jabłka, a następnie przełożysz warstwami do formy. Resztę pracy wykona piekarnik! Potem zaparz swoją ulubioną kawę i pozwól rozpieszczać się cudownym połączeniem chrupiącej, maślanej kruszonki i delikatnych jabłek. Porusz wyobraźnię, przygotuj składniki i wykonaj to pyszne ciasto!
Śmiało można stwierdzić, że to ciasto z jabłkami na kruszonce i pod kruszonką :)Dlatego jest tak szybkie w wykonaniu i tak pyszne! Jeśli lubisz inne desery z jabłkami, zobacz koniecznie nasz przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pyszna jest również szarlotka szwedzka z cynamonem, a także jabłka w cieście naleśnikowym. Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką? Zapraszamy na sprawdzony przepis i gorąco polecamy!
Szklanka ma 250
Forma do pieczenia: 20 x 20 cm
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki
Kruszonka:
- mąka pszenna: 2 szklanki
- jajka: 2 szt.
- cukier: 1/2 szklanki
- masło: 100 g
- klika kropli wanilii
- opcjonalnie: 1 – 2 łyżki wody
Jabłka:
- jabłka duże: 3 szt.
- mąka ziemniaczana: 3 łyżki
- sok z cytryny: 2 – 3 łyżki
- cukier do smaku
- cynamon: 1/2 łyżeczki
Ciasto z jabłkami i kruszonką przepis
Przygotowanie
Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier oraz dodaj wanilię. Dokładnie wymieszaj. Masło zetrzyj na tarce na grube pazurki lub drobno pokrój wprost do mąki. Dodaj jajka i szybko wyrób ciasto rozcierając palcami, aż powstanie kruszonka.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 kruszonki wysyp na dno foremki i delikatnie ugnieć palcami. Resztę kruszonki odstaw do lodówki.
Obrane jabłka zetrzyj na tarce na grube pazurki. Dodaj sok z cytryny, cukier i dokładnie wymieszaj. Spróbuj, czy jabłka są dość słodkie. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze nieco cukru. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i wyłóż masę jabłkową na spód ciasta.
Na jabłka wyłóż resztę kruszonki i rozprowadź równomiernie.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę (góra/dół). Pieczemy przez ok. 40 – 50 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.
Wyłącz piekarnik i wyjmij ciasto. Odstaw do wystudzenia.
Zobacz również przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Życzymy smacznego!