Blog posts

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasta i desery, Owoce, Wypieki, Z piekarnika

Słodkie, pachnące delikatnie cynamonem jesienne ciasto z jabłkami i kruszonką. Dwie warstwy pysznej, maślanej kruszonki przełożone aromatycznymi jabłkami, tworzą doskonały, relaksujący deser. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które wypełni cały Twój dom cudownym zapachem. Jeśli więc myślisz o cieście, jakie przygotować w ten weekend, koniecznie zobacz ten łatwy przepis z kilku składników, które na pewno masz w domu!

Nasz przepis na szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką bez miksera, to propozycja na najprostszy domowy wypiek. Wystarczy, że przygotujesz kruszonkę i zetrzesz jabłka, a następnie przełożysz warstwami do formy. Resztę pracy wykona piekarnik! Potem zaparz swoją ulubioną kawę i pozwól rozpieszczać się cudownym połączeniem chrupiącej, maślanej kruszonki i delikatnych jabłek. Porusz wyobraźnię, przygotuj składniki i wykonaj to pyszne ciasto!

Śmiało można stwierdzić, że to ciasto z jabłkami na kruszonce i pod kruszonką :)Dlatego jest tak szybkie w wykonaniu i tak pyszne! Jeśli lubisz inne desery z jabłkami, zobacz koniecznie nasz przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pyszna jest również szarlotka szwedzka z cynamonem, a także jabłka w cieście naleśnikowym. Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką? Zapraszamy na sprawdzony przepis i gorąco polecamy!

Szklanka ma 250

Forma do pieczenia: 20 x 20 cm

Ciasto z jabłkami i kruszonką


Ciasto z jabłkami i kruszonką

Składniki

Kruszonka:

  • mąka pszenna: 2 szklanki
  • jajka: 2 szt.
  • cukier: 1/2 szklanki
  • masło: 100 g
  • klika kropli wanilii
  • opcjonalnie: 1 – 2 łyżki wody

Jabłka:

  • jabłka duże: 3 szt.
  • mąka ziemniaczana: 3 łyżki
  • sok z cytryny: 2 – 3 łyżki
  • cukier do smaku
  • cynamon: 1/2 łyżeczki

Ciasto z jabłkami i kruszonką


Ciasto z jabłkami i kruszonką przepis

Przygotowanie 

Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier oraz dodaj wanilię. Dokładnie wymieszaj. Masło zetrzyj na tarce na grube pazurki lub drobno pokrój wprost do mąki. Dodaj jajka i szybko wyrób ciasto rozcierając palcami, aż powstanie kruszonka.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 kruszonki wysyp na dno foremki i delikatnie ugnieć palcami. Resztę kruszonki odstaw do lodówki.

Obrane jabłka zetrzyj na tarce na grube pazurki. Dodaj sok z cytryny, cukier i dokładnie wymieszaj. Spróbuj, czy jabłka są dość słodkie. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze nieco cukru. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i wyłóż masę jabłkową na spód ciasta.

Na jabłka wyłóż resztę kruszonki i rozprowadź równomiernie.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę (góra/dół). Pieczemy przez ok. 40 – 50 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.

Wyłącz piekarnik i wyjmij ciasto. Odstaw do wystudzenia.

Zobacz również przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Życzymy smacznego!

5/5 - (1 vote)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5/5 - (1 vote)