Blog posts

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Ciasta, Dla dzieci

Sprawdzony przepis na domowe lody truskawkowe, które przygotujesz bez użycia bez maszynki. Prawdziwy, truskawkowy smak lodów, które idealnie sprawdzą się w rożkach, deserach, koktajlach lub lodowych kanapkach! To nasz ulubiony przepis, ponieważ do pysznej, kremowej masy dodajemy zawsze kawałki pachnących, świeżych truskawek. Nie dodajemy jajek oraz serka mascarpone. Wykorzystujemy niezawodny smak śmietanki oraz mały dodatek mleka w proszku. Wypróbuj nasz prosty przepis na lody truskawkowe domowej roboty i zobacz jakie są pyszne i kremowe! Ten przepis jest z pewnością jednym z tych, który warto mieć pod ręką, gdy zaczyna się sezon truskawkowy! Tylko 5 prostych składników stoi między Tobą, a tymi cudownymi lodami z kawałkami truskawek! Doskonały deser dla dzieci i dorosłych. Zapraszamy!

Domowe lody truskawkowe


 

Domowe lody truskawkowe 

Składniki: 

  • śmietanka kremówka 36 %: 500 ml
  • cukier puder: 2 łyżki
  • mleko w proszku: 3 łyżki
  • truskawki: 300 g
  • woda: 3 łyżki
  • galaretka truskawkowa(proszek): 2 łyżki

Domowe lody truskawkowe


 

Jak zrobić domowe lody truskawkowe – przepis 

Przygotowanie: 

Zanim przejdziesz do przygotowania przepisu, dokładnie umyj truskawki. Warto wybrać te najbardziej dojrzałe, dzięki czemu lody będą mieć piękny, naturalny kolor.

Nasze lody truskawkowe są bez jajek. To sprawia, że są mniej kaloryczne, dłużej zachowują świeżość i nie ma ryzyka zakażenia salmonellą.

Do przepisu polecamy użyć śmietanki 36 %. Jeśli takiej nie masz, może być ostatecznie 30 %.

Do rondelka wlej 3 łyżki wody i dodaj pokrojone na połówki i ćwiartki truskawki. Wolno podgrzewaj, delikatnie mieszając, aż truskawki puszczą sok. Wsyp dwie łyżki galaretki, zdejmij garnek z palnika i mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

 Śmietankę trzymaj w lodówce i wyjmij bezpośrednio przez rozpoczęciem pracy. Ubij na sztywno przy pomocy blendera lub miksera. Gdy zaczną robić się na niej „wzorki”, zmniejsz obroty, dodaj cukier puder i miksuj (na wolnych obrotach). Następnie po jednej łyżce dosypuj mleko w proszku i wciąż miksuj na niskich obrotach, aby mleko się wchłonęło.

Lody przełóż do czystego, zamykanego pojemnika plastikowego i delikatnie polej 3/4 masy truskawkowej. Lekko zamieszaj, tak, aby powstały tylko „truskawkowe smugi”. Zamknij pojemnik i wstaw do zamrażalnika. Po ok. 40 minutach wyjmij pojemnik i przy pomocy widelca zamieszaj lody zaczynając od krawędzi do środka. Taki zabieg spowoduje, że kryształki lodu, które ewentualnie powstały zostaną rozbite.

 Taki zabieg należy powtórzyć jeszcze co najmniej 3 razy w odstępach 40 – 50 minut. Po tym czasie lody są już gotowe do spożycia. Lody podajemy z resztą schłodzonej masy truskawkowej.

Lody truskawkowe przepis

Czym byłoby lato bez przyjemności delektowania się owocowymi lodami? Czy jest lepszy sposób, aby znajdować tę radość w smaku lodów truskawkowych własnej roboty? Niezależnie od tego, jak je podasz, z pewnością uprzyjemnią Ci każdy upalny dzień. Te lody wydobywają wszystko to, co najlepsze w śmietance i owocach i są jednym z naszych ulubionych letnich deserów. Lody truskawkowe domowej roboty bez maszynki możesz również jesienią oraz zimą z truskawek mrożonych. Upewnij się wówczas, że używasz mrożonych truskawek, które zostały zebrane w sezonie.

Lody z truskawek 

Ilość truskawek i konsystencja zależą bezpośrednio od Twoich upodobań. Jeśli nie lubisz kawałków zamrożonych truskawek, możesz  całkowicie pominąć ten etap i zmiksować wszystkie owoce. Kluczem do uzyskania odpowiedniej zwartości masy jest jej kilkukrotne mieszanie w trakcie zamarzania. Warto nie pomijać tej części przepisu. Zachęcamy też do sprawdzenia naszego przepisu na domowe lody śmietankowe pyszny krem sułtański oraz na piękny deser z truskawkami i serkiem mascarpone. Bardzo proste w przygotowaniu są również nasze mini serniczki z truskawkami, a także koktajl truskawkowy bez cukru.

Życzymy smacznego!

 

 

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Napisz komentarz