Napoleonka na krakersach, to świetna propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. To bardzo prosty w przygotowaniu deser z budyniem bez dodatku masła. Samo przygotowanie ciasta nie zajmie Ci więcej niż 20 – 30 minut! Ciasto jest pyszne, delikatne, słodki budyniowy krem idealnie kontrastuje z lekko słonymi krakersami. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić napoleonkę bez pieczenia? Być może właśnie nasz przepis jest tym, za którym się rozglądasz 🙂
Napoleonka z budyniem na krakersach to szybkie ciasto np. dla niezapowiedzianych gości. Wystarczy, że masa wystygnie i ciasto możesz podawać. Ciasta nie musisz zawijać w folię , ponieważ gorąca masa i tak zmiękczy krakersy. Masę możesz przygotować z samego budyniu, jednak po wystygnięciu będzie ona bardzo zwarta. Z dodatkiem serka z wiaderka staje się o wiele bardziej aksamitna i kremowa, jak prawdziwa kremówka.
Napoleonka bez pieczenia przepis na jeden z wielu deserów bez użycia piekarnika, które znajdziesz na naszym Blogu. Zobacz także przepis na rewelacyjne ciasto truskawkowe na herbatnikach. Sprawdź również jak smakuje pyszne ciasto na gofrach z galaretką. Polecamy też bardzo proste i szybkie ciasto bez pieczenia z biszkoptami. Jak zrobić napoleonkę na krakersach? Jak zrobić napoleonkę z budyniem? Zapraszamy na przepis!
Forma 25 x 30 cm
Ciasto napoleonka bez pieczenia
Składniki:
- krakersy: 1,5 paczki (220 – 240 g)
- mleko: 1 litr
- jajka: 4 szt.
- mąka pszenna: 6 łyżek
- mąka ziemniaczana: 6 łyżek
- budyń waniliowy bez cukru: 2 op.
- serek z wiaderka: 300 g
- cukier do smaku
- cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
Napoleonka bez pieczenia na krakersach
Przygotowanie:
Formę wyłóż folią, aby później łatwiej wyjąć ciasto. Dno wyłóż warstwą krakersów.
Do garnka o grubym dnie wlej 700 ml mleka i zagotuj. W misce rozmieszaj pozostałe mleko, budynie waniliowe, jajka, mąki i cukier z wanilią.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlej 1/3 masy z miski i energicznie wymieszaj. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie mrugać, wlej ponownie 1/3 masy budyniowej i postępuj podobnie jak z pierwszą. Tak samo zrób z ostatnią partią. Stopniowe dodawanie masy do gotującego się mleka, spowoduje, że nie będzie w niej grudek.
Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, dodaj serek oraz cukier do smaku i dokładnie wymieszaj. Kiedy masa budyniowa zacznie się gotować, zdejmij garnek z palnika. Następnie łyżką wyłóż nieco masy na ciastka i delikatnie rozłóż, aby stały się stabilne. Potem wyłóż resztę masy i wyrównaj. Przykryj warstwą krakersów, delikatnie je wciskając w masę.
Odstaw do ostygnięcia. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.
Życzymy smacznego!