Blog posts

Napoleonka bez pieczenia na krakersach

Napoleonka bez pieczenia na krakersach

Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Szybkie ciasta, Tanie ciasta

Napoleonka na krakersach, to świetna propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. To bardzo prosty w przygotowaniu deser z budyniem bez dodatku masła. Samo przygotowanie ciasta nie zajmie Ci więcej niż 20 – 30 minut! Ciasto jest pyszne, delikatne, słodki budyniowy krem idealnie kontrastuje z lekko słonymi krakersami. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić napoleonkę bez pieczenia? Być może właśnie nasz przepis jest tym, za którym się rozglądasz 🙂

Napoleonka z budyniem na krakersach to szybkie ciasto np. dla niezapowiedzianych gości. Wystarczy, że masa wystygnie i ciasto możesz podawać. Ciasta nie musisz zawijać w folię , ponieważ gorąca masa i tak zmiękczy krakersy. Masę możesz przygotować z samego budyniu, jednak po wystygnięciu będzie ona bardzo zwarta. Z dodatkiem serka z wiaderka staje się o wiele bardziej aksamitna i kremowa, jak prawdziwa kremówka.

Napoleonka bez pieczenia przepis na jeden z wielu deserów bez użycia piekarnika, które znajdziesz na naszym Blogu. Zobacz także przepis na rewelacyjne ciasto truskawkowe na herbatnikach. Sprawdź również jak smakuje pyszne ciasto na gofrach z galaretką. Polecamy też bardzo proste i szybkie ciasto bez pieczenia z biszkoptami. Jak zrobić napoleonkę na krakersach? Jak zrobić napoleonkę z budyniem? Zapraszamy na przepis!

Forma 25 x 30 cm

Napoleonka bez pieczenia na krakersach


Ciasto napoleonka bez pieczenia 

Składniki: 

  • krakersy: 1,5 paczki (220 – 240 g)
  • mleko: 1 litr
  • jajka: 4 szt.
  • mąka pszenna: 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana: 6 łyżek
  • budyń waniliowy bez cukru: 2 op.
  • serek z wiaderka: 300 g
  • cukier do smaku
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki

Napoleonka bez pieczenia na krakersach


 

Napoleonka bez pieczenia na krakersach 

Przygotowanie: 

Formę wyłóż folią, aby później łatwiej wyjąć ciasto. Dno wyłóż warstwą krakersów.

ciasto

Do garnka o grubym dnie wlej 700 ml mleka i zagotuj. W misce rozmieszaj pozostałe mleko, budynie waniliowe, jajka, mąki i cukier z wanilią.

Gdy mleko zacznie się gotować, wlej 1/3 masy z miski i energicznie wymieszaj. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie mrugać, wlej ponownie 1/3 masy budyniowej i postępuj podobnie jak z pierwszą. Tak samo zrób z ostatnią partią. Stopniowe dodawanie masy do gotującego się mleka, spowoduje, że nie będzie w niej grudek.

Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, dodaj serek oraz cukier do smaku i dokładnie wymieszaj. Kiedy masa budyniowa zacznie się gotować, zdejmij garnek z palnika. Następnie łyżką wyłóż nieco masy na ciastka i delikatnie rozłóż, aby stały się stabilne. Potem wyłóż resztę masy i wyrównaj. Przykryj warstwą krakersów, delikatnie je wciskając w masę.

ciasto

Odstaw do ostygnięcia. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.

Życzymy smacznego!

Napoleonka bez pieczenia na krakersach

Napoleonka bez pieczenia na krakersach

Napisz komentarz