Szybki i bardzo łatwy sposób na fit danie z rusztu, czyli cukinia z grilla. Grillowana cukinia, to również idealny dodatek do mięs lub letnich, lekkich sałatek. Przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie wraz z grillowaniem zajmie nie dłużej niż 20 – 25 minut. Wystarczy pokroić cukinię na plastry, zrobić szybką marynatę i można grillować! Prosto, smacznie i zdrowo 🙂
Cukinia z grilla plastry ze skórką czy bez? Jeśli cukinia jest młoda, ma cienką skórkę, a Ty nie masz żadnych przeciwskazań związanych z układem pokarmowym, to uważamy, ze zdecydowanie ze skórką! Przede wszystkim dlatego, że skórka z cukinii, szczególnie tej z naszego ekologicznego ogródka, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Poza tym dzięki skórce cukinia „trzyma fason” i nie rozpada się podczas grillowania lub pieczenia.
Przepis na cukinię na grilla polecamy wszystkim, a szczególnie entuzjastom grillowanych warzyw. Inne nasze wegetariańskie przepisy na dania z rusztu, to min. aromatyczne szaszłyki warzywne na grilla, a także pyszne pieczarki faszerowane. Zobacz także przepis na grillowane ziemniaki. Jeśli zainteresował Cię nasz pomysł na cukinię z grilla, zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że często będziesz do niego wracać. Gorąco polecamy!
Cukinia na grilla
Składniki
Cukinia na grilla marynata:
- olej: 1 łyżka
- ocet winny: 1 łyżka
- czosnek: 1 ząbek
- bazylia suszona: 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy: 0,5 łyżeczki
Oraz:
- cukinia średniej wielkości: 3 szt.
Cukinia na grilla
Przepis
Jak zrobić cukinię z grilla?
Cukiniom przycinamy końce. Następnie kroimy wzdłuż na 0,5 – 0,7 cm plastry.
Z oleju, octu winnego, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz bazylii i pieprzu ziołowego przygotowujemy marynatę, miesząc wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to w odpowiednio dużym naczyniu, które pomieści pokrojone cukinie.
Cukinii nie polecamy solić przed grillowaniem, ponieważ sól uwolni z niej bardzo dużo wody. Spowoduje to, że cukinia bardzo szybko stanie się brzydka, miękka i zwyczajnie się rozleci.
Cukinie obtaczamy dokładnie w marynacie i układamy na średnio rozgrzanym grillu. Jeżeli w misce zostało trochę marynaty, nie pozbywaj się jej. Przyda się do smarowania cukinii podczas grillowania. Jeśli chcesz, aby cukinie miały piękne ślady na powierzchni, ułóż je pod kątem do rusztu i lekko dociśnij. Zostaw tak, aż cukinia uzyska ładne, ciemne linie. Następnie odwróć na drugą stronę. Każdą stronę grilluj nie dłużej 3 – 4 minuty. My użyliśmy grilla elektrycznego, który idealnie sprawdza się w przypadku grillowanych warzyw.
Cukinię solimy do smaku i podajemy na ciepło.
Życzymy smacznego!