Sprawdzony przepis na ogórki do słoików w przyprawie do grilla, to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące ogórki w aromatycznej zalewie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, pieczonych i grillowanych mięs oraz uzupełnienie domowych sałatek. Jeśli więc uwielbiasz przetwory z ogórków, a szczególnie te, w których warzywa nawet po roku w spiżarni, nadal są kruche i soczyste, to u nas trafiłeś na przepis, którego szukałeś!
Do przepisu używaj tylko ogórków o bardzo dobrej jakości. Pomiń wszystkie, które mają miękkie miejsca, plamy oraz różne skazy. Takie egzemplarze wykorzystaj do bezpośredniego spożycia. Tylko jędrne i pozbawione skaz zachowaj do marynowania. Odpowiedni wybór ogórków wpływa bezpośrednio na jakość gotowego już przetworu. Dzięki temu sałatka z ogórków z przyprawą do grilla nie powinna rozczarować nawet po wielu miesiącach przechowywania w odpowiednich warunkach. Polecamy!
Ogórki w przyprawie do grilla
Składniki:
- ogórki gruntowe: 2 – 2,5 kg
- cebula: 2 szt.
- sól: 2 łyżki
Zalewa:
- gorczyca: 2 łyżki
- pokruszony liść laurowy: 2 szt.
- papryka suszona płatki: 1 łyżeczka
- posiekany na mniejsze kawałki krzak kopru
- przyprawa do grilla: 1 łyżka
- woda: 2,5 szklanki
- ocet spirytusowy 10%: 0,5 szklanki
- cukier: 0,5 szklanki
Ogórki z przyprawą do grilla
Przygotowanie:
Czystym, umytym ogórkom odcinamy końcówki, a następnie kroimy ogórki w 1,5 – 2 cm plasterki. Cebulę kroimy w piórka. W raz z ogórkami przekładamy do dużej miski, wsypujemy 2 łyżki soli i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny.
Słoiki oraz nakrętki wyparzamy. Do każdego słoika nałożyć dość ciasno pokrojone ogórki wraz z cebulą. Jeśli jest taka konieczność, składniki można trochę upchnąć.
W garnku zagotowujemy składniki na zalewę.
Każdy słoik zalewamy przy pomocy chochelki, tak aby zebrać z płynem również przyprawy, które mogą osiąść się na dnie. Mocno zakręcamy.
Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do wysokości 2/3 słoika. Pasteryzujemy ok. 5 – 7 minut od momentu zagotowania wody.
Następnie słoiki wyjmujemy, stawiamy na blacie, przykrywamy kocem i zostawiamy do wystudzenia.
Po 24 godzinach należy sprawdzić, czy wszystkie nakrętki są wklęsłe. Ogórki ze słoika, który źle się zawekował należy spożyć od razu.
Zobacz też przepis na pyszne ogórki w zalewie gyros na zimę, aromatyczne ogórki kanapkowe oraz sprawdzony przepis na ogórki małosolne. Jeśli szukasz innych pomysłów na przetwory na zimę, polecamy też sałatkę z cukinii na zimę, doskonałą fasolkę szparagową do słoików oraz ogórki marynowane z papryką.
Życzymy smacznego!