Blog posts

Ogórki w przyprawie do grilla

Ogórki w przyprawie do grilla

Przetwory, Warzywa

Sprawdzony przepis na ogórki do słoików w przyprawie do grilla, to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące ogórki w aromatycznej zalewie. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, pieczonych i grillowanych mięs oraz uzupełnienie domowych sałatek. Jeśli więc uwielbiasz przetwory z ogórków, a szczególnie te, w których warzywa nawet po roku w spiżarni, nadal są kruche i soczyste, to u nas trafiłeś na przepis, którego szukałeś!

Do przepisu używaj tylko ogórków o bardzo dobrej jakości. Pomiń wszystkie, które mają miękkie miejsca, plamy oraz różne skazy. Takie egzemplarze wykorzystaj do bezpośredniego spożycia. Tylko jędrne i pozbawione skaz zachowaj do marynowania. Odpowiedni wybór ogórków wpływa bezpośrednio na jakość gotowego już przetworu. Dzięki temu sałatka z ogórków z przyprawą do grilla nie powinna rozczarować nawet po wielu miesiącach przechowywania w odpowiednich warunkach. Polecamy!

Ogórki w przyprawie do grilla


Ogórki w przyprawie do grilla

Składniki: 

  • ogórki gruntowe: 2 – 2,5 kg
  • cebula: 2 szt.
  • sól: 2 łyżki

Zalewa: 

  • gorczyca: 2 łyżki
  • pokruszony liść laurowy: 2 szt.
  • papryka suszona płatki: 1 łyżeczka
  • posiekany na mniejsze kawałki krzak kopru
  • przyprawa do grilla: 1 łyżka
  • woda: 2,5 szklanki
  • ocet spirytusowy 10%: 0,5 szklanki
  • cukier: 0,5 szklanki

Ogórki w przyprawie do grilla


Ogórki z przyprawą do grilla 

Przygotowanie: 

Czystym, umytym ogórkom odcinamy końcówki, a następnie kroimy ogórki w 1,5 – 2 cm plasterki. Cebulę kroimy w piórka. W raz z ogórkami przekładamy do dużej miski, wsypujemy 2 łyżki soli i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godziny.

Słoiki oraz nakrętki wyparzamy. Do każdego słoika nałożyć dość ciasno pokrojone ogórki wraz z cebulą. Jeśli jest taka konieczność, składniki można trochę upchnąć.

W garnku zagotowujemy składniki na zalewę.

Każdy słoik zalewamy przy pomocy chochelki, tak aby zebrać z płynem również przyprawy, które mogą osiąść się na dnie. Mocno zakręcamy.

Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do wysokości 2/3 słoika. Pasteryzujemy ok. 5 – 7 minut od momentu zagotowania wody.

Następnie słoiki wyjmujemy, stawiamy na blacie, przykrywamy kocem i zostawiamy do wystudzenia.

Po 24 godzinach należy sprawdzić, czy wszystkie nakrętki są wklęsłe. Ogórki ze słoika, który źle się zawekował należy spożyć od razu.

Zobacz też przepis na pyszne ogórki w zalewie gyros na zimę, aromatyczne ogórki kanapkowe oraz sprawdzony przepis na ogórki małosolne. Jeśli szukasz innych pomysłów na przetwory na zimę, polecamy też sałatkę z cukinii na zimę, doskonałą fasolkę szparagową do słoików oraz ogórki marynowane z papryką.

Życzymy smacznego!

Ogórki w przyprawie do grilla

Ogórki w przyprawie do grilla

Napisz komentarz