Aromatyczny, rwany chlebek ziołowo – czosnkowy. Mięciutki, maślany, pełen smaków chlebek według sprawdzonego przepisu, który zawsze się udaje. Idealna propozycja na pyszny dodatek do mięs z grilla, wędlin lub sałatek. Świetnie smakuje również jako samodzielna, cudownie pachnąca przekąska. Odrywany chlebek czosnkowy, to niekwestionowany hit każdej imprezy, który rozchodzi się szybciej niż ciepłe bułeczki 🙂 Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś takiego chlebka, koniecznie musisz to zmienić!
Przepis na pieczony, rwany chlebek czosnkowy z ziołami jest łatwy i niezawodny. Jest doskonały dla każdego, kto tęskni za smakiem prostoty i zapachem domowych wypieków. Proste składniki i dodatki w postaci przypraw, które są w każdej kuchni, sprawiają, że wykonanie tego chleba jest dziecinnie proste. Poza tym odrywany chleb ma w sobie coś magicznego. Jest to nasz ulubiony chlebek, który bardzo często pojawia się jako pyszna przekąska dla dzieci i grona przyjaciół.
Rwany chlebek czosnkowy przepis dla smakoszy klasycznego, swojskiego jadła, które świetnie sprawdza się nawet jako prosty posiłek bez żadnych dodatków. W sezonie, klasyczny czosnek możesz zastąpić także czosnkiem niedźwiedzim, dzięki czemu chleb będzie jeszcze pyszniejszy. Jeśli więc masz ochotę na pachnący domowy chlebek i szukasz pomysłu na nowe smaki, nasz przepis powinien przypaść Ci do gustu. Jak zrobić rwany chlebek czosnkowy? Zapraszamy!
Keksówka 25 – 27 cm
Rwany chlebek czosnkowy
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna: 300 g
- drożdże świeże: 20 g
- ciepła woda: 150 ml
- olej: 3 łyżki
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
Masło czosnkowo – ziołowe:
- masło: 60 g
- czosnek: 1 ząbek
- pietruszka suszona: 1 łyżeczka
- majeranek suszona: 1 łyżeczka
- pół łyżeczki soli
Rwany chlebek czosnkowy
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Na środku tworzymy dołek.
W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże wraz z cukrem. Gdy się dobrze rozpuszczą wlewamy do dołka w mące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, na 10 -15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie przy pomocy łyżki wszystko dokładnie mieszamy. Polewamy olejem, przerabiamy dwa – trzy razy i ostawiamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zioła i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Na powierzchni placka rozprowadzamy ok. 3/4 masła ziołowego. Placek kroimy na takie paski, aby ich wysokość sięgała 3/4 wysokości formy. Z każdego paska tworzymy harmonijkę i układamy w formie „jedna za drugą”. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Keksówkę z ciastem odkrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 – 30 minut, aż chlebek się ładnie zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika, gorący chlebek smarujemy pozostałym masłem czosnkowym. Po 10 – 15 minutach wyjmujemy z formy.
Polecamy również inne nasze propozycje na pyszne domowe chleby, jak przepis na chleb z ziołami i ziarnem, na pyszny domowy chlebek bez wyrabiania oraz na chrupiący chleb domowy jak dawniej. Zobacz też niesamowicie pachnące czosnkowe kromeczki chlebowe, a także chrupiący chleb z babcinej foremki.
Życzymy smacznego!