Blog posts

Rwany chlebek czosnkowy

Rwany chlebek czosnkowy

Chleb i bułki, Grill, Śniadanie

Aromatyczny, rwany chlebek ziołowo – czosnkowy. Mięciutki, maślany, pełen smaków chlebek według sprawdzonego przepisu, który zawsze się udaje. Idealna propozycja na pyszny dodatek do mięs z grilla, wędlin lub sałatek. Świetnie smakuje również jako samodzielna, cudownie pachnąca przekąska. Odrywany chlebek czosnkowy, to niekwestionowany hit każdej imprezy, który rozchodzi się szybciej niż ciepłe bułeczki 🙂 Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś takiego chlebka, koniecznie musisz to zmienić!

Przepis na pieczony, rwany chlebek czosnkowy z ziołami jest łatwy i niezawodny. Jest doskonały dla każdego, kto tęskni za smakiem prostoty i zapachem domowych wypieków. Proste składniki i dodatki w postaci przypraw, które są w każdej kuchni, sprawiają, że wykonanie tego chleba jest dziecinnie proste. Poza tym odrywany chleb ma w sobie coś magicznego. Jest to nasz ulubiony chlebek, który bardzo często pojawia się jako pyszna przekąska dla dzieci i grona przyjaciół.

Rwany chlebek czosnkowy przepis dla smakoszy klasycznego, swojskiego jadła, które świetnie sprawdza się nawet jako prosty posiłek bez żadnych dodatków. W sezonie, klasyczny czosnek możesz zastąpić także czosnkiem niedźwiedzim, dzięki czemu chleb będzie jeszcze pyszniejszy. Jeśli więc masz ochotę na pachnący domowy chlebek i szukasz pomysłu na nowe smaki, nasz przepis powinien przypaść Ci do gustu. Jak zrobić rwany chlebek czosnkowy? Zapraszamy!

Keksówka 25 – 27 cm

Rwany chlebek czosnkowy


Rwany chlebek czosnkowy

Składniki:

Ciasto: 

  • mąka pszenna: 300 g
  • drożdże świeże: 20 g
  • ciepła woda: 150 ml
  • olej: 3 łyżki
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Masło czosnkowo – ziołowe: 

  • masło: 60 g
  • czosnek: 1 ząbek
  • pietruszka suszona: 1 łyżeczka
  • majeranek suszona: 1 łyżeczka
  • pół łyżeczki soli

Rwany chlebek czosnkowy


Rwany chlebek czosnkowy

Przygotowanie: 

Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Na środku tworzymy dołek.

W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże wraz z cukrem. Gdy się dobrze rozpuszczą wlewamy do dołka w mące. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, na 10 -15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Następnie przy pomocy łyżki wszystko dokładnie mieszamy. Polewamy olejem, przerabiamy dwa – trzy razy i ostawiamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zioła i dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Na powierzchni placka rozprowadzamy ok. 3/4 masła ziołowego. Placek kroimy na takie paski, aby ich wysokość sięgała 3/4 wysokości formy. Z każdego paska tworzymy harmonijkę i układamy w formie „jedna za drugą”. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Keksówkę z ciastem odkrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 25 – 30 minut, aż chlebek się ładnie zrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika, gorący chlebek smarujemy pozostałym masłem czosnkowym. Po 10 – 15 minutach wyjmujemy z formy.

Polecamy również inne nasze propozycje na pyszne domowe chleby, jak przepis na chleb z ziołami i ziarnem, na pyszny domowy chlebek bez wyrabiania oraz na chrupiący chleb domowy jak dawniej. Zobacz też niesamowicie pachnące czosnkowe kromeczki chlebowe, a także chrupiący chleb z babcinej foremki.

Życzymy smacznego!

Rwany chlebek czosnkowy

Zdjęcie przedstawiające rwany chlebek czosnkowy według przepisu https://kuchnianawypasie.pl/

Napisz komentarz