Blog posts

Szybka surówka z pora i marchewki

Szybka surówka z pora i marchewki

Sałatki i surówki, Warzywa

Tradycyjna, bardzo szybka w przygotowaniu surówka z pora, marchewki i jabłka, to idealny pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub smaczną przekąskę. Błyskawiczna surówka z 3 składników, czyli to, co lubimy najbardziej! Surówkę możesz przygotować w wersji z majonezem lub lżejszej formie, z dodatkiem oleju oraz soku z cytryny. Zarówno pierwsza jak i druga jest pyszna i chrupiąca. Jak zrobić surówkę z pora i marchewki? Co dodajemy do surówki z pora? Polecamy dalszą część teksu.

Zdarza się nam podczas zakupów, że poza głównymi składnikami na obiad, zapominamy o tych na surówkę. Wówczas ratuje nas to, co mamy aktualnie w lodówce lub spiżarni. Pozornie niepozorne warzywa i owoce, które doskonale się uzupełniają. Główną rolę w tej pysznej surówce gra oczywiście por, dopiero w tle pozostałe składniki, czyli marchewka oraz jabłko. Dlatego fani pora otrzymują dopasowaną pod siebie, najlepszą wersję pysznego dodatku do ryby, wieprzowiny, wołowiny i drobiu.

Nie ma co ukrywać, że znacznie częściej wybierana jest przez nas wersja z dodatkiem majonezu lub śmietany. Wprawdzie surówka z pora i marchewki bez majonezu według większości naszych znajomych nie ma w sobie tyle smaku, to my proponujemy każdemu wybrać według własnego uznania. Tym bardziej, że majonez możemy przecież zastąpić naturalnym jogurtem. W efekcie otrzymujemy zdrowy kompromis. Którykolwiek wariant wybierzesz, zawsze pamiętaj o świeżych i sprawdzonych składnikach.

Przepis na surówkę z pora i marchewki wykorzystuje więc prostą interpretację klasycznych, międzypokoleniowych polskich smaków, które są wciąż na topie. Co więcej, czyni to niewielkim kosztem, a to naszym zdaniem niemała zaleta w dzisiejszej rzeczywistości. Zastanawiasz się więc nad tym, co zrobić z pora i marchewki lub co zrobić z pora do obiadu? Być może właśnie ten prosty przepis w dużym stopniu spełni Twoje oczekiwania. Zapraszamy!

Szybka surówka z pora i marchewki przepis


 

Szybka surówka z pora i marchewki 

Składniki: 

  • jeden duży lub dwa mniejsze pory
  • marchew: 1 – 2 szt. w zależności od upodobań
  • jabłko: 1 szt.
  • majonez: 2 łyżki lub 2 – 3 łyżki oleju roślinnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz: ok. 1/2 łyżeczki
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Szybka surówka z pora i marchewki przepis


Surówka z pora i marchewki – przepis

Przygotowanie: 

Przygotowanie surówki z pora i marchewki nie może być prostsze! Solidny fundament, to oczywiście świeże i dobrej jakości składniki

Zanim por trafi do surówki, należy go bardzo dokładnie oczyścić. Zacznij od odcięcia zielonej części pora, zachowując przy tym jak najwięcej jasnej jego strony. Następnie odetnij koniec korzenia. Biała część pora jest tym czego potrzebujesz do przygotowania tego przepisu. Części zielonej nie wyrzucaj. Idealnie dopełni smak rosołu lub zupy warzywnej.

Dlaczego nie jemy zielonej części pora? W sumie zielona część pora jest jak najbardziej jadalna. Natomiast na ogół nie jest spożywana na surowo ze względu na swoją twardość i ostrzejszy smak.

Białą część pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę dokładnie wypłucz pod wodą, lekko rozdzielając liście, tak jakbyś przewracał kciukiem strony z książki. Liście możesz osączyć z nadmiaru wody przy pomocy ręczników papierowych. Na koniec posiekaj pora w półplasterki o grubości ok. 2 – 3 mm. Tak pokrojone pory lekko solimy, a następnie odstawiamy na kilka minut aby delikatnie zmiękły.

Oczyszczoną marchew ścieramy na tarce na małych, a obrane jabłko na dużych oczkach. Następnie przekładamy do miseczki i mieszamy razem z porem.

Jednak por oraz marchew i jabłko, to dopiero goły szkielet tej pysznej surówki. Smaki połączy i zaakcentuje sos.

Jaki sos do surówki z pora? Sos do tej surówki jest bardzo prosty i składa się zazwyczaj z majonezu oraz klasycznych przypraw. Jedni wybierają zdecydowanie tę wersję, inni wolą, gdy surówka z pora i marchewki jest bez majonezu. Jeśli gustujesz w lżejszym wariancie, zmniejsz nieco ilość majonezu i zastąp ją jogurtem greckim.

 Jak zrobić surówkę z pora bez majonezu? Wszyscy fani surówek fit, wiedzą, że składniki połączy świetnie olej lub oliwa z oliwek. Smaki dopełni odrobina świeżego soku z cytryny. Do Ciebie należy wybór tego, który wariant wybierzesz.

Na koniec surówkę doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy nieco miodu i dokładnie mieszamy.

Surówka z porem i marchewką 

Klasyczna surówka z porem i marchewką, to kolejna po surówce z białej kapusty i pora, prosta przekąska z wykorzystaniem tego pysznego i bardzo popularnego warzywa, którą znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Surówkę z porem nazywamy dość często tradycyjną i nazwa ta nie jest tylko słowną dekoracją, ale sednem tej warzywnej przekąski. Mimo że surówka jest bardzo typowa, to z powodzeniem możemy tę  rutynę nieco odświeżyć. Jednak nie za wszelką cenę! W zasadzie wystarczy dodać nieco zielonego groszku lub kawałek ogórka. Zaskakująco dobrze do tego zestawienia pasuje również świeża gruszka. Dobra surówka z pora i marchewki nie potrzebuje dodatkowych smaków oraz wyrafinowanych sosów.

Surówka porowa z marchewką 

Wiadomo, że surówka porowa z marchewką to przepis ponadczasowy. Tak naprawdę trudno cokolwiek w niej zepsuć. Wprawdzie jakiś czas temu zdarzyło się, że jedliśmy surówkę z pora, którą nie powinno się zawracać ludziom głowy. Wiemy, że są osoby dla których ingerencja w najprostszy nawet przepis, to rutyna. Ale im mocniej chcemy coś zmienić, tym bardziej efekt może rozczarować. Idealnie sprawdza się w takiej sytuacji stara zasada: czasem mniej znaczy więcej. Jeśli szukasz innych pomysłów na warzywne dodatki do obiadu, sprawdź również jak smakuje nasza surówka z selera i jabłka, nieco mało znana surówka kopenhaska oraz surówka z białej i czerwonej kapusty. Chrupiąca surówka z selera i marchewki, to również świetna propozycja na zdrową przekąskę.

Życzymy smacznego!

Szybka surówka z pora i marchewki

Szybka surówka z pora i marchewki

Napisz komentarz