Makiełki z makaronem to jeden z najsmaczniejszych deserów na wigilijnym stole. W różnych regionach Polski są podawane w odmienny sposób: z bułką, drożdżówką, sucharkami, kluskami lub makaronem. Każdy z tych zestawów jest jak najbardziej właściwy, ponieważ podstawą tej potrawy jest mak i bakalie. Mak, czyli symbol rodziny, dobrobytu, obfitości i dobrego samopoczucia w nadchodzącym roku. Tradycja mówi, że każdy podczas wieczerzy musiał skosztować chociaż odrobinę tej potrawy.
W porównaniu z makówkami na pieczywie, makiełki są prostsze w przygotowaniu. Przed laty makiełki były przygotowywane tylko na wodzie, ponieważ te na mleku szybciej się psuły. W grę wchodziły również względy ekonomiczne.
Zapraszamy na przepis na makiełki.
MAKIEŁKI Z MAKARONEM
Składniki:
- gruby makaron: 600 g
- rodzynki: 100 g
- mielony mak: 200 g
- orzechy włoskie: 100 g
- skórka pomarańczowa: 3 łyżki
- miód
- mleko
- masło: 1 łyżka
MAKIEŁKI Z MAKARONEM
Wykonanie:
1. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem. Zostawiamy na ok 1 godzinę.
2. Do masy makowej dodajemy pokrojone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i masło. Gotujemy razem ok 5 minut, pilnując, aby masa się nie przypaliła. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodajemy miód do smaku. Potrawa powinna być słodka, ale nie mdła. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, aby makaron pokrył się równomiernie masą makową.
Smacznego!