Sprawdzony przepis na grillowana pierś z kurczaka bez skóry i kości. Czym przyprawić i w czym zamarynować pierś kurczaka na grilla, aby była soczysta, a nie wysuszona? Dość często proste dania są najtrudniejsze w przygotowaniu, a grillowany filet jest tego doskonałym przykładem. To mięso pyszne, ale niezwykle chude, co sprawia, że czasami po zgrillowaniu okazuje się suche i nieciekawe w smaku. Pierwszym krokiem w tym prostym przepisie jest przygotowanie aromatycznej marynaty, a nasza dzisiejsza marynata do piersi kurczaka na grilla składa się z musztardy, miodu, czosnku oraz octu balsamicznego, sosu sojowego i przypraw. Przed grillowaniem filet marynujemy ok. 2 godzin, a następnie umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Nasza grillowana pierś jest pełna smaku, zawsze wychodzi krucha i soczysta. Możesz podać ją tylko z pieczywem i sosem, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych lub świeżych warzyw, ryżu, sałatki lub jako farsz w wrapie. Zapraszamy na pomysł na pierś z kurczaka na grilla i mamy nadzieję, że często zagości w Waszych domach! Polecamy!
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki:
- filet z kurczaka: 500 – 600 g
Marynata do piersi z kurczaka z grilla:
- sos sojowy: 1 łyżka
- ocet balsamiczny: 1 łyżka
- miód: 1 łyżeczka
- musztarda Dijon: 1 łyżeczka
- przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
- imbir suszony: 1/3 łyżeczki
- olej: 2 – 3 łyżki
Grillowana pierś z kurczaka – przepis
Przygotowanie:
Pamiętaj, aby wybrać piersi podobnej wielkości, dzięki czemu równomiernie się upieką. Jeśli możesz, postaraj się kupić piersi niezbyt grube, to skróci czas pieczenia, a to z kolei wpłynie na soczystość mięsa. Naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się piersi (pojedyncze) o wadze nie większej niż 200 – 250 g. Właśnie takich użyliśmy w dzisiejszym przepisie.
Piersi dokładnie oczyść. Jeśli są większe, przetnij je wzdłuż na pół, aby uzyskać cieńsze kawałki mięsa. Mniejsze możesz zamarynować w całości.
Smakowity, soczysty grillowany kurczak zaczyna się od dobrej marynaty. Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Wmasuj dobrze marynatę w mięso. Możesz je zamarynować w misce, którą należy szczelnie przykryć. Filety można również włożyć do woreczka strunowego i zamknąć. Mięso wstawiamy do lodówki na ok. godziny. Nie polecamy dłuższego marynowania, ponieważ kurczak może stać się zbyt papkowaty.
Pierś z kurczaka grillujemy na czystym, posmarowanym olejem ruszcie na dobrze rozgrzanym grillu, ale na średnim poziomie.
Ile czasu grillować pierś z kurczaka? Zależy to od wielkości i grubości kawałka mięsa, które mamy. Niewielka pierś potrzebuje nie więcej niż 5 – 6 minut z jednej strony, ale większa już nawet 10 – 12 minut i więcej. Dlatego warto kierować się wyczuciem, aby piersi nie przeciągnąć, a najlepiej zaopatrzyć się w termometr do sprawdzania temperatury wewnątrz mięsa. Powinna ona wynosić ok. 71 – 72 stopnie Celsjusza. Warto również pamiętać, aby po zdjęciu z grilla, dać mięsu nieco odpocząć (4 – 5 minut), to pozwoli zachować w nim soki, a wiec i odpowiednią wilgotność. To jest kluczem do soczystej piersi kurczaka. Jeśli masz grill z przykrywką, użyj jej, to pozwoli na wyrównanie temperatury wewnątrz i utrzymanie odpowiedniego ciepła wokół mięsa.
Filet z kurczaka z grilla możesz podać z warzywami, naszą sałatką ziemniaczaną bez majonezu lub w sosie curry. Świetnym pomysłem jest również sałatka z grillowanym kurczakiem.
Pierś kurczaka na grilla
Pierś z kurczaka na grilla przepis, z którego dowiesz jak zrobić żeby nie była sucha, to jeden z wielu pomysłów na sezon grillowy, jakie znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Polecamy skrzydełka na grilla w marynacie na ostro, pyszne udka z grilla w aromatycznej marynacie, a także schab z kością z grilla. Wegetarianom z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na pyszną cukinię na grilla oraz na marynowane szaszłyki warzywne na grilla z pieczarkami. Pachnąca kiszka ziemniaczana z grilla, to również świetna alternatywa dla klasycznych kiełbasek i kaszanki z rusztu. Polecamy też nasze przepisy na pyszne sałatki i surówki.
Grillowany filet z kurczaka
Grillowany filet z kurczaka przepis, który możesz dostosować do własnych upodobań i do marynaty dodać na przykład suszone zioła. Kurczaka możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni i odgrzać go na patelni lub w piekarniku. Pierś z kurczaka bez skóry i kości jest doskonałym źródłem białka. Odpowiednia porcja będzie z pewnością zdrowym dodatkiem do warzyw, owoców oraz pełnoziarnistego pieczywa. Jeśli Twój kurczak mimo wszystko okazał się twardy i suchy, nie musi to być Twoja wina. Czasem bowiem jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli tak się stało, pokrój filet na mniejsze kawałki i podaj z sosem BBQ lub wykorzystaj mięso do sałatki.
Życzymy smacznego!