Blog posts

Zapiekanka z brukselki i boczku

Zapiekanka z brukselki i boczku

Jednogarnkowe, Obiady, Warzywa, Zapiekanka

Aromatyczna, kremowa zapiekanka z brukselki, boczku i pieczarek, to propozycja na smaczny obiad z kilku składników. Brukselka w tym daniu jest chrupiąca, wymieszana z pysznymi dodatkami oraz zapieczona w mozzarelli i serowo – ziołowym sosie. Idealny pomysł dla wszystkich smakoszy brukselki oraz być może dla tych, którzy próbują się do niej cały czas przekonać!

Ten przepis na zapiekankę z brukselki jest prostym sposobem na przygotowanie pożywnego dania. Może być również dodatkiem do pieczonych ziemniaków lub puree ziemniaczanego. Jeśli nie jesteś fanem brukselki i uważasz, że smakuje ona jak stary sandał, prawdopodobnie zawsze trafiałaś lub trafiałeś na rozgotowaną i papkowatą wersję. Z przepisu brukselka jak gotować, dowiesz się jak to zrobić, aby była chrupiąca i przyjemna w smaku.

Zapiekanka z brukselką i boczkiem nie jest przepisem najprostszym do przygotowania. Wymaga bowiem wstępnego ugotowania brukselki oraz podsmażenia większości składników. Z pewnością będzie to jednak oryginalny pomysł na obiad z brukselką. Co więcej, brukselka to zdrowie. Jest bogactwem witaminy K oraz C. Zawiera również glukozynolany, które wspomagają nas w ochronie przed nowotworami, chorobami serca i cukrzycą.

Zapiekanka z brukselki przepisy często zawierają również ziemniaki, mięso mielone, kalafior, kiełbasę lub nawet pulpety. Dzięki temu każdy może dopasować smaki do własnych upodobań. Jeśli zastanawiasz się więc: Co na obiad z brukselki? lub Co zrobić z brukselki? Być może u nas znajdziesz odpowiedź, która spełni Twoje oczekiwania. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu pomysłowi zakochasz się w brukselce od nowa lub będzie to Twój pierwszy raz 🙂 Gorąco zapraszamy na przepis!

Zapiekanka z brukselki i boczku


Zapiekanka z brukselki i boczku

Składniki: 

  • świeża brukselka średniej, jednakowej wielkości: 500 g
  • boczek wędzony: 5 -6 grubszych plastrów
  • średniej wielkości pieczarki: 8 – 10 szt.
  • mozzarella kulka: 1 op. (125 g)
  • ser żółty w kawałku: 150 g
  • śmietana 18 %: 2 łyżki
  • wywar warzywny lub mięsny: 3/4 szklanki
  • masło: 2 łyżki
  • czosnek: 2 ząbki
  • świeża bazylia: 10 – 15 lisków
  • suszone oregano: 1/2 łyżeczki
  • suszona natka pietruszki: 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny: 1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

Zapiekanka z brukselki i boczku


Zapiekanka z brukselki i boczku przepis

Przygotowanie: 

Do przepisu polecamy użyć świeżej brukselki, najlepiej dostępnej luzem, a niepaczkowanej. Dzięki temu możemy wybrać brukselki mniej więcej jednakowej, najlepiej średniej wielkości. Unikajmy brukselek lekko pożółkłych, klejących się i miękkich. Powinny być ładnego, zielonego koloru z białą końcówką, zwartymi liśćmi i jędrne w dotyku.

Z brukselek usuwamy lekko żółte i uszkodzone listki. Końcówki brukselek możemy nieco przyciąć. Brukselkę gotujemy we wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy i zalewamy nową porcją wrzątku. Dodajemy 2/3 łyżki soli, łyżkę cukru i 1/5 szklanki mleka i mieszamy. Gotujemy przez 6 do 10 minut, tak aby brukselki pozostały al dente. Brukselki odcedzamy i „hartujemy” zimną wodą, dzięki czemu zostaną w ładnym, zielonym kolorze. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, a następnie kroimy każdą na pół.

Na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku podsmażamy pokrojone paski boczku, aż będzie rumiany i chrupiący. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręczniki papierowe.

Bulion mieszamy z oregano, natką pietruszki i pieprzem.

 Na rozgrzany tłuszcz, który został po smażeniu boczku dodajemy pokrojone ćwiartki pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosłownie chwilę przesmażamy. Dorzucamy brukselkę, a następnie wlewamy nieco bulionu. Dusimy pod przykryciem przez 2 – 3 minuty. Brukselki mieszamy, jeśli trzeba podlewamy jeszcze odrobiną bulionu i ponownie dusimy przez kilka minut.

Do brukselek dodajemy masło. Kiedy się rozpuści resztę bulionu oraz śmietanę i dusimy, aż sos zgęstnieje.

W miseczce mieszamy podsmażony boczek wraz ze startym żółtym serem, startą mozzarellą oraz posiekaną bazylią. Posypujemy wierzch zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 8 – 10 minut, aż sery się ładnie rozpuszczą.

Życzymy smacznego!

Zapiekanka z brukselki i boczku

Napisz komentarz