Pyszne i aromatyczne pieczarki na grilla, faszerowane prostym nadzieniem z żółtego sera, papryki i suszonych pomidorów. Sezon grillowy w pełni. Na rusztach królują: karkówka, szaszłyki z kurczaka i kiełbaski. Grillowane pieczarki to idealny sposób na przygotowanie łatwego i bezmięsnego dania. Jeśli szukasz wiec nowego sposobu na zrobienie nadziewanych pieczarek z grilla, ten sprawdzony przepis jest właśnie dla Ciebie!
Przepis na duże pieczarki nadziewane z grilla polecamy zarówno Tym, którzy lubią mięsne dania z rusztu, bo mamy mimo wszystko nadzieję przekonać Ich do wypróbowania tego przepisu. Oraz wszystkim, którzy mięsa nie spożywają. To przepis, który powinien trafić w Wasze gusta. W głównej mierze dlatego, że jest bardzo uniwersalny i składniki farszu można dostosować do własnych upodobań smakowych. Gorąco polecamy.
Pieczarki faszerowane na grilla przepis, w którym sprawdzą się zarówno bardzo duże jak mniejsze kapelusze. Dziś zrobiliśmy z pieczarek dużych, ponieważ takie udało nam się spotkać. Uwierzcie nam na słowo: taka duża pieczarka wypełniona naszym pysznym farszem, to naprawdę spora porcja 🙂 I co najważniejsze, to danie w pełni wegetariańskie, podobnie jak nasze doskonałe, marynowane szaszłyki warzywne na grilla.
Pieczarki faszerowane na grillu, to bez wątpienia godna uwagi propozycja dla wszystkich, którzy szukają prostego przepisu na bezmięsne danie z rusztu. Poznaj również nasz pomysł na sałatkę ziemniaczaną do grilla bez majonezu oraz na grillowane kanapki z mozzarellą i pomidorem. Zobacz także przepis na szaszłyki ziemniaczane. Jeżeli zastanawiasz się nad tym: Jak zrobić pieczarki faszerowane na grilla? lub Jak upiec pieczarki na grillu? Zapraszamy na przepis!
Pieczarki faszerowane na grilla
Składniki:
- pieczarki duże: 6 szt.
- papryka czerwona: 1 szt.
- pomidory suszone w oleju: 6 – 7 szt.
- ser żółty: 150 g
- czosnek: 2 ząbki
- prażona cebula: 1 – 2 łyżki
- posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki faszerowane na grilla
Przygotowanie:
Jak zrobić pieczarki na grillu?
Pieczarki oczyść i usuń korzonki. Środek oprósz solą oraz pieprzem. Od wewnątrz wykonaj w kapeluszu kilka dziurek przy pomocy patyczka do szaszłyków. Dzięki temu, podczas grillowania spłynie z pieczarki nadmiar wody.
W niedużej misce wymieszaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną w małą kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnych oczkach ser. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając o tym, że ser jest już słony.
Każdą pieczarkę dobrze wypełnij farszem.
Pieczarki ułóż stroną nadziewaną do góry na ruszcie. Grilluj przez ok. 10 – 15 minut. Jeśli masz grill z pokrywką, polecamy użyć go w pierwszej fazie pieczenia, czyli przez ok. 5 – 6 minut. Resztę czasu piecz już przy otwartym ruszcie.
Przed podaniem posyp prażoną cebulką i posiekaną natką pietruszki.
Życzymy smacznego!