Blog posts

Cukinia z białą fasolą w pomidorach

Cukinia z białą fasolą w pomidorach

Dania bez mięsa, Jednogarnkowe, Kolacja, Obiady

Cukinia z białą fasolą w pomidorach, to bezglutenowy, wegański przepis na pyszny obiad jednogarnkowy. Danie składa się z 5 prostych składników i kilku klasycznych przypraw, przygotowuje się w jednym garnku i jest gotowe w nie więcej niż 30 minut. Po prostu zaczynam od podsmażenia cukinii na odrobinie oliwy. Po pięciu minutach dodaję fasolę z puszki oraz kluczowy dla składniki tego dania, czyli sos pomidorowy i gotuję przez kilka minut, aż mieszanina zgęstnieje. Potem dorzucam porządną garść szpinaku, czekam, aż zmięknie, doprawiam i gotowe! Szybko, łatwo i smacznie! Podobne jak wcześniejsza cukinia duszona do obiadu, cukinia z pieczarkami z piekarnika oraz delikatna cukinia zasmażana do obiadu, również i ten przepis jest całkowicie wegetariański. Czy kwiecień to za wcześnie, aby cieszyć się sezonem na cukinię? To świetne danie przejściowe, szczególnie wtedy, gdy tęsknisz już za odłożeniem ciepłych swetrów. Jednak niezależnie od pory roku i pogody, cukinia z fasolą w sosie pomidorowym jest daniem pożywnym i bardzo szybkim w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!

Cukinia z białą fasolą w pomidorach przepis


Cukinia z fasolą w pomidorach 

Składniki: 

  • średniej wielkości cukinia: 1 szt.
  • fasola z puszki: 400 g
  • świeży szpinak: 120 – 150 g
  • czosnek: 2 ząbki
  • sos pomidorowy: 1 i 1/2 szklanki
  • oliwa: 1 łyżka
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • odrobina mielonego chili do smaku
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki

Wszystkie podane tu składniki na cukinię z białą fasolą w pomidorach są bezglutenowe lub powszechnie dostępne w wersji bezglutenowej. Jeśli ściśle przestrzegasz w/w diety lub gotujesz dla kogoś z alergią na gluten, zawsze czytaj etykiety produktów, aby upewnić się, że na pewno nie zawierają glutenu.

Przy smakach możesz majstrować w nieskończoność, dodając na przykład grzyby, szparagi, paprykę lub jarmuż. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, dodaj do dania trochę kiełbasy.

Cukinia z białą fasolą w pomidorach


Cukinia z białą fasolą w pomidorach – przepis

Przygotowanie: 

Przepis na cukinię z białą fasolą w sosie pomidorowym zaczynam od pokrojenia warzyw. Cukinię kroję w średniej wielkości kostkę. Dzięki temu nie rozgotuje się szybko i zachowa chrupkość. Drobno siekam natkę pietruszki oraz czosnek. Liście szpinaku zostawiam w całości.

W szerokim garnku podgrzewam oliwę. Dodaję pokrojoną cukinię i smażę na średniej mocy palnika przez kilka minut. Wrzucam posiekany czosnek oraz dobrze odsączoną z zalewy fasolę. Daje szklankę sosu pomidorowego i gotuję na wolnym ogniu około 5 minut. Potem do gotującego się dania wrzucam na 2 – 3 minuty liście szpinaku.

Doprawiam solą, czarnym pieprzem i odrobiną chili. Przekładam do misek i posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję na gorąco. Danie dobrze się przechowuje i odgrzewa, jednak ze względu na cukinię najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Wówczas cukinia jest odpowiednio chrupiąca.

Masz ochotę na jeszcze jeden przepis z tym popularnym warzywem? Sprawdź cukinię w cieście curry.

Cukinia z białą fasolą w pomidorach

Cukinia z białą fasolą w pomidorach przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz