Pyszna, aromatyczna zupa kalafiorowa z ziemniakami, czyli klasyka i tradycja polskiej kuchni w wersji bez mięsa. Kalafior, ziemniaki, cebula oraz marchewka i pietruszka wystarczą, aby przygotować doskonałą zupę z kalafiora bez wywaru mięsnego. U nas znajdziesz łatwy i sprawdzony przepis, który polecamy nie tylko osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Mamy nadzieję, że nasza propozycja posmakuje również fanom zup z wkładką.
Zupa kalafiorowa na maśle, to nasza ulubiona wersja tej pysznej zupy. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie wymaga długiego gotowania, wystarczy, że zmiękną warzywa. Jeśli chcesz, aby zupa z kalafiora była bardziej fit, możesz pominąć śmietanę. Bez niej zupa również smakuje wyśmienicie. Jeśli natomiast nie liczysz zbyt mocno kalorii, zupa kalafiorowa znakomicie smakuje również z serkiem topionym. Warto spróbować 🙂
Przepis na zupę kalafiorową znajdziesz wśród innych propozycji na pyszne domowe zupy. Nasza zupa koperkowa z ziemniakami, to idealna koncepcja na lekką, letnią zupę z kilku składników. Podobnie jak pyszna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem. Poznaj także przepis na prostą w przygotowaniu, słodko – kwaśną zupę z fasolki szparagowej. Jak zrobić zupę kalafiorową krok po kroku. Jak zrobić pyszną zupę kalafiorową bez mięsa? Zapraszamy na przepis!
Zupa kalafiorowa
Składniki
- kalafior: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- marchew: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- ziemniaki: 3 – 4 szt.
- masło: 2 – 3 łyżki
- śmietana 30 %: 200 g
- posiekany koperek: 1 płaska łyżka
- sól i pieprz do smaku
Zupa kalafiorowa
Przepis
Jak ugotować? Jakie przyprawy? Czym zagęścić?
Kalafiora dokładnie umyj i podziel na różyczki. Jeśli niektóre różyczki są duże, rozdziel je na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Podobnie obraną pietruszkę. Marchewkę natomiast w cienkie plasterki. Obrane ziemniaki w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę. Podsmaż, cały czas mieszając na średniej mocy palnika przez ok 2 – 3 minuty. Następnie dodaj marchew oraz pietruszkę. Po kilku minutach pokrojone ziemniaki. Warzywa smaż ponownie przez 5 – 6 minut, co pewien czas mieszając. Na koniec dodaj kalafiora. Wlej ok 2 l gorącej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na niskiej mocy palnika przez ok 10 minut. Dodaj 0,5 łyżeczki soli oraz ewentualnie nieco czarnego pieprzu (jeśli lubisz). Gotuj do miękkości warzyw.
Wyłącz palnik. Do kubeczka ze śmietaną dodaj 2 – 3 łyżki zupy, aby ją zahartować. Śmietanę dodaj do zupy, cały czas mieszając. Wrzuć posiekany koperek. Ostatecznie dopraw do smaku.
Życzymy smacznego!