Blog posts

Kiełbaski w cieście francuskim

Kiełbaski w cieście francuskim

Przekąski, Wieprzowina, Z piekarnika

Sprawdzony pomysł na pyszną i szybką przekąskę, czyli kiełbaski zapiekane w cieście francuskim. Do przygotowania kiełbasek w cieście potrzebne Ci będą tylko: gotowe ciasto francuskie oraz 10 sztuk cienkich kiełbasek. Prosty przepis i bardzo łatwe wykonanie. Takie kiełbaski zawsze idealnie sprawdzają się jako przekąska. Dlatego tak chętnie są podawane, chociaż często zastępowane przez parówki.

Kiełbaski w cieście francuskim przepis, do którego warto użyć kiełbaski o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepsze będą z szynki wieprzowej lub kiełbaski drobiowe. Jeśli wybierzemy bardziej tłuste, podczas pieczenia, tłuszcz będzie się wydostawał do ciasta. A to z kolei spowoduje, że stanie się ono mokre, nasiąknięte tym, co nam kiełbasek wypłynęło, a więc i nieestetyczne.

Kiełbaski zapiekane w piekarniku to bardzo szybki i skuteczny sposób na przygotowanie szybkich i aromatycznych przekąsek. Dość często szykujemy również kiełbaski w cieście drożdżowym lub naleśnikowym. Idealnym dodatkiem do takiego zestawu jest również żółty ser oraz pieczarki. Jak zrobić kiełbaski w cieście francuskim? Zapraszamy na przepis, którym zainspirowaliśmy się ze strony pyszności.pl.

Kiełbaski w cieście francuskim 


Kiełbaski w cieście francuskim 

Składniki: 

  • kiełbaski cienkie z szynki wieprzowej: 10 szt.
  • ciasto francuskie: 1 op.
  • jajko: 1 szt.

Kiełbaski w cieście francuskim 


 

Przepis na kiełbaski w cieście francuskim

Przygotowanie: 

Do przygotowania przekąski doskonale sprawdzą się kiełbaski wieprzowe z szynki, kiełbaski z kurczaka lub indyka, kiełbaski wiedeńskie, a także frankfurterki oraz nawet cienkie kiełbaski białe.

Ciasto francuskie przetnij na szerokość nieco mniejszą niż długość kiełbasek. Następnie podziel je na prostokąty takiej wielkości, aby swobodnie mogły owinąć dookoła kiełbaskę.

Kiełbaski w cieście pokrój na ok. 4 cm kawałki. Możesz ułożyć je w okrągłym naczyniu do zapiekania tak jak na zdjęciu. Jeśli nie masz takiego naczynia, pokrojone kiełbaski możesz upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą przedtem posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut.

Podawaj z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się klasyczny keczup, ale również sos czosnkowy lub domowy sos tysiąca wysp.

Zobacz również pomysł na pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem i serem.

Życzymy smacznego!

Kiełbaski w cieście francuskim 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *