Blog posts

Kanapki z szarpaną wieprzowiną – pulled pork

Kanapki z szarpaną wieprzowiną – pulled pork

Kanapki, Kuchnie świata, Obiady, Przekąski, Wieprzowina

Sprawdzony przepis na doskonałe domowe kanapki z szarpaną wieprzowiną. Mięso z naszego przepisu na szarpaną wieprzowinę jest delikatne, soczyste i pełne aromatu. Tylko u nas znajdziesz dwa sposoby na przygotowanie pysznej wieprzowiny! Sam wybierzesz, czy wolisz duszone, czy też pieczone mięso. Co sprawia, że duszona lub pieczona wieprzowina jest taka pyszna? Przede wszystkim połączenie odpowiednich przypraw oraz czas. Jeśli chcesz przygotować odpowiedniej jakości mięso, nie możesz się śpieszyć. Jak zrobić więc dobrą szarpaną wieprzowinę?

Szarpana wieprzowina w piwie, bo taką wersję proponujemy, to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jedynym mankamentem jest dość długie pieczenie mięsa. Aby jednak uzyskać odpowiednią jego miękkość ten proces jest niezbędny. Szarpana wieprzowina – jakie mięso? Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się łopatka wieprzowa. Jest poprzerastana tłuszczem i dzięki temu jest wręcz idealna jako baza do tej potrawy. Jeśli uda Ci się kupić łopatkę z kością, to jeszcze lepiej. Mięso z kością po upieczeniu będzie jeszcze pyszniejsze. Zapraszamy na przepis 🙂

Kanapki z szarpaną wieprzowiną


Kanapki z szarpaną wieprzowiną 

Składniki: 

Mięso: 

  • łopatka wieprzowa w kawałku: 2 – 3 kg
  • piwo, cydr lub bulion mięsny: ok. 1 litr
  • cebula duża: 2 szt.

Marynata: 

  • cebula: 2 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • brązowy cukier: 2 łyżki
  • musztarda Dijon: 1 łyżka
  • sól: 1,5 – 2 łyżeczki
  • wędzona papryka: 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne: 1/2 łyżeczki

Oraz: 

  • sos BBQ

Kanapki z szarpaną wieprzowiną


Przepis na kanapki z szarpaną wieprzowiną: 

Duszona łopatka to doskonała propozycja na przygotowanie pysznych kanapek z szarpanej wieprzowiny. Zobacz przepis!

Łopatkę możesz przygotować w całości lub podzielić na pół. Polecamy drugą opcję. Dzięki temu mięso lepiej się zamarynuje i szybciej udusi.

Przygotowanie marynaty 

Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz z łupiny i pokrój na trzy – cztery kawałki. Cebulę, czosnek oraz pozostałe składniki na marynatę zmiksuj na jednolitą masę.

Łopatkę natrzyj dokładnie marynatą i odstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Mięso wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.

 Szarpana wieprzowina – duszenie

Na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmaż dokładnie zamarynowaną łopatkę z każdej strony. Zdejmij mięso, a na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i podmaż. Po kilku minutach wlej ok. 200 ml piwa lub cydru (ew. bulion). Doprowadź do wrzenia, tak aby płyn zabrał z patelni aromaty, które pozostawiła na niej łopatka. Mięso włóż do odpowiedniej wielkości garnka. Dodaj płyn z patelni i duś pod przykryciem na niskiej mocy palnika. Mięso należy co pewien czas obracać, pamiętając o uzupełnianiu płynów 😄 Łopatka musi być bardzo miękka. Po mniej więcej 2 – 2,5 godzinach duszenia, sprawdź przy pomocy dwóch widelców, czy mięso swobodnie się rozrywa. Jeśli nie, pozostaw łopatkę jeszcze na kilkanaście minut lub więcej, aż mięso dojdzie.

Szarpana wieprzowina – pieczenie

Jeśli wolisz, mięso możesz przygotować również w piekarniku. Łopatkę przed włożeniem do naczynia do zapiekania też obsmaż na patelni. Podobnie postępuj z cebulą oraz piwem. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Mięso przełóż do naczynia, dodaj płyn z patelni i piecz pod przykryciem na półce niżej niż środek, co jakiś czas sprawdzając, czy mięso ma odpowiednią ilość płynu. Łopatka powinna się upiec przez ok 3 – 4  godzin, ale tak jak w przypadku duszenia należy ją sprawdzać.

Zarówno w przypadku duszenia jak i pieczenia mięso po lekkim ostudzeniu wyjmij i odstaw. Do garnka z duszenia łopatki dodaj 3 – 4 łyżki sosu BBQ i doprowadź do wrzenia. Podobnie przygotuj płyn, który został po pieczeniu. Przelej go do garnka i również dodaj sos BBQ. Zagotuj.

Wieprzowinę rozdrobnij przy pomocy dwóch widelców i przełóż do sosu, który przygotowałaś/przygotowałeś. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z cebulą lub sałatką colesław jako nadzienie do okrągłych lub podłużnych bułek.

Kanapki z wieprzowiną na szybko 

Zapewne spytacie, czy istnieje sposób na szarpaną wieprzowinę na szybko? Aby zrobić takie kanapki na szybko, możesz wykorzystać mięso wieprzowe, które nam zostało, np. z pieczenia lub zupy. Ze składników na marynatę przygotuj na patelni sos. Dodaj nieco bulionu lub piwa i gotuj przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Mięso rozdrobnij w sposób podany wyżej i dodaj do sosu. Podgrzewaj na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając, aż mięso nabierze odpowiednej temperatury. Dodaj kilka łyżek sosu BBQ, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. To oczywiście sposób na wykorzystanie mięsa z obiadu oraz uszykowanie szybkich i naprawdę pysznych kanapek.

Prawdziwy smak szarpanej wieprzowiny to jednak cierpliwe czekanie, aż nasze mięso się upiecze.

Jeśli lubisz kanapki na szybko, poznaj nasz przepis na gorące kanapki z piekarnika. Odkryj również sposób na ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego. Sprawdź również pomysł na kanapki na ciepło, czyli sposób na resztki.

Życzymy smacznego!

Kanapki z wieprzowiną

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *