Chrupiące polędwiczki z kurczaka w panierce z ciasta naleśnikowego i płatków kukurydzianych. To łatwy w przygotowaniu pomysł na pełne smaku, soczyste polędwiczki drobiowe na obiad, przekąskę lub na imprezę. Idealnie smakują z dipem czosnkowym oraz klasyczną surówką colesław. Możesz je podać jako dodatek do warzyw, ziemniaków lub ryżu. Uwielbiają je dzieci i będą świetnym dodatkiem np. do lunchboxa.
Chociaż jest to przepis na smażone polędwiczki z kurczaka, zamiast nich możesz użyć również piersi drobiowej. Filet z kurczaka pokroić należy pokroić w cienkie paski i przygotować według podanego przepisu. Aby były bardziej delikatne, można pokrojone piersi zalać maślanką lub naturalnym jogurtem. Wstawić do lodówki i marynować kilka godzin. Wyjdą naprawdę pyszne i soczyste.
Polędwiczki z kurczaka przepis, który znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym wśród pomysłów min. na polędwiczki wieprzowe w sosie oraz frytki z piersi kurczaka w cieście. Przygotuj również naszego kurczaka jak z KFC, a także pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce. Jak usmażyć polędwiczki z kurczaka? Zapraszamy na sprawdzony przepis!
Polędwiczki z kurczaka w panierce
Składniki:
Mięso:
- polędwiczki drobiowe: 600 – 700 g
- sól: 1/3 łyżeczki
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/3 łyżeczki
Ciasto:
- mąka pszenna: 1 szklanka
- jajko: 2 szt.
- mleko: 1/2 szklanki
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 1/3 łyżeczki
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/3 łyżeczki
Oraz:
- płatki kukurydziane: 2 szklanki
- olej do smażenia
Polędwiczki z kurczaka w panierce
Przygotowanie:
Czyste, wysuszone polędwiczki przełóż do miseczki i posyp solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 – 60 minut.
Składniki na ciasto zmiksuj lub wymieszaj na jednolitą masę.
Ciasto przelej do miseczki z polędwiczkami i dokładnie je obtocz.
W rondlu rozgrzej odpowiednią ilość oleju. Powinno go być od 700 – 800 ml.
Płatki kukurydziane przesyp do woreczka i pokrusz na mniejsze kawałki. Następnie przesyp je na talerz.
Polędwiczki obtoczone w cieście panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polecamy nie wrzucać więcej niż 3 – 4 polędwiczki za jednym razem. Smażymy, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Przekładamy na ręczniki papierowy, aby wciągnęły nadmiar tłuszczu. Wszystko potarzamy z pozostałymi poledwiczkami.
Tak jak pisaliśmy we wstępie, do przepisu można użyć również piersi z kurczaka. Kroimy ją wówczas na szersze paski i marynujemy np. w maślance. Potem koniecznie osuszamy i przygotowujemy według przepisu powyżej.
Życzymy smacznego!
Emilia
2 stycznia 2022 at 8:24 pmWitam. A jeśli chce upiec w piekarniku to jak długo i w jakiej temperaturze? Pozdrawiam.
KuchniaNaWypasie
3 stycznia 2022 at 8:48 amWitamy.
Opanierowane polędwiczki rozkładamy na wyłożonej papierem blasze, tak, aby się nie stykały.
Pieczemy w 180 – 190 stopniach góra/dół przez 25 – 30 minut.
Pozdrawiamy