Prosty przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i żółtym serem. To łatwa w wykonaniu wytrawna przekąska z gotowego ciasta francuskiego, którą przygotujesz w nie więcej niż 30 minut. Oprócz ciasta potrzebne Ci będą jeszcze: szpinak, koperek, szczypiorek, żółty ser i czosnek. Jeśli szukasz pomysłu na to: Co zrobić z ciasta francuskiego na szybko? Nasz przepis powinien Ci się spodobać.
Ciasto francuskie ze szpinakiem przepis na bardzo aromatyczne i szybkie danie z piekarnika. Chrupiące ciasto, przyprawiony czosnkiem szpinak, pachnący koperek i szczypiorek oraz dodatek żółtego sera, to świetne połączenie smaków. Jeśli chcesz, żółty ser możesz zastąpić fetą lub lekkim serkiem. Również będzie pysznie!
Przekąski z ciasta francuskiego przepisy, które często goszczą w naszych domach. Ciasto francuskie z pieczarkami, z kurczakiem, z łososiem, tuńczykiem lub szynką. To najczęściej wykorzystywane dodatki do tego bardzo popularnego ciasta. Gotowe ciasto francuskie jest przez nas lubiane przede wszystkim za uniwersalność i szybkość przygotowania.
Pomysł na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem to bez wątpienia godny uwagi pomysł na wykorzystanie świeżego szpinaku. Taka prosta i pyszna przekąska z ciasta francuskiego może okazać się dobrym pomysłem na poczęstunek dla nieoczekiwanych gości. Jeśli nie będziesz mieć szpinaku, możesz go wówczas zastąpić innym farszem i wykorzystać tylko propozycję podania.
Jakie ciasto francuskie kupić? Przede wszystkim czytajmy etykiety. Rzecz jasna najlepiej jeśli skład zawierałby tylko masło, mąkę, wodę i sól. Unikajmy wszystkich, które zawierają tłuszcz palmowy, różnego rodzaju substancje zagęszczające i spulchniające. Zapewniamy, że są na rynku ciasta francuskie, które mają dobry skład. Niebawem na Blogu znajdziecie przepis na domowe ciasto francuskie.
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
Jakie składniki?
- ciasto francuskie: 1 op.
- szpinak świeży: 1 op. ( 150 g )
- ser żółty: 100 g
- szczypiorek: 1 pęczek
- koperek: pół pęczka
- czosnek: 3 ząbki
- jajka: 2 szt.
- otarta skórka z cytryny: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
Jak zrobić?
Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Drobno kroimy szpinak. Siekamy szczypiorek i koperek.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na dużą blachę do pieczenia wykładamy ciasto w taki sposób, aby lekko zachodziło na brzegi. Nakłuwamy ciasto kilkakrotnie widelcem, a następnie smarujemy odrobiną jajka z czosnkiem.
Szpinak, ser, szczypiorek, koperek oraz jajka z czosnkiem mieszamy razem.
Wykładamy na ciasto i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( poziom niżej niż środek ) i pieczemy ok. 25 – 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy tylko dolną grzałkę.
Po lekkim ostudzeniu kroimy na porcje. Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym.
Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi propozycjami na przekąski. Polecamy: chrupiące tortellini z serem, mini pizze z kiełbasą i serem, kurczak z KFC – przepis na panierkę oraz domowy chicken burger.
Życzymy smacznego!