Blog posts

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Bez mięsa, Przekąski, Szpinak, Wypieki, Z piekarnika, Zapiekanka

Prosty przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i żółtym serem. To łatwa w wykonaniu wytrawna przekąska z gotowego ciasta francuskiego, którą przygotujesz w nie więcej niż 30 minut. Oprócz ciasta potrzebne Ci będą jeszcze: szpinak, koperek, szczypiorek, żółty ser i czosnek. Jeśli szukasz pomysłu na to: Co zrobić z ciasta francuskiego na szybko? Nasz przepis powinien Ci się spodobać.

Ciasto francuskie ze szpinakiem przepis na bardzo aromatyczne i szybkie danie z piekarnika. Chrupiące ciasto, przyprawiony czosnkiem szpinak, pachnący koperek i szczypiorek oraz dodatek żółtego sera, to świetne połączenie smaków. Jeśli chcesz, żółty ser możesz zastąpić fetą lub lekkim serkiem. Również będzie pysznie!

Przekąski z ciasta francuskiego przepisy, które często goszczą w naszych domach. Ciasto francuskie z pieczarkami, z kurczakiem, z łososiem, tuńczykiem lub szynką. To najczęściej wykorzystywane dodatki do tego bardzo popularnego ciasta. Gotowe ciasto francuskie jest przez nas lubiane przede wszystkim za uniwersalność i szybkość przygotowania.

Pomysł na ciasto francuskie ze szpinakiem i serem to bez wątpienia godny uwagi pomysł na wykorzystanie świeżego szpinaku. Taka prosta i pyszna przekąska z ciasta francuskiego może okazać się dobrym pomysłem na poczęstunek dla nieoczekiwanych gości. Jeśli nie będziesz mieć szpinaku, możesz go wówczas zastąpić innym farszem i wykorzystać tylko propozycję podania.

Jakie ciasto francuskie kupić? Przede wszystkim czytajmy etykiety. Rzecz jasna najlepiej jeśli skład zawierałby tylko masło, mąkę, wodę i sól. Unikajmy wszystkich, które zawierają tłuszcz palmowy, różnego rodzaju substancje zagęszczające i spulchniające. Zapewniamy, że są na rynku ciasta francuskie, które mają dobry skład. Niebawem na Blogu znajdziecie przepis na domowe ciasto francuskie.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem


Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Jakie składniki?

  • ciasto francuskie: 1 op.
  • szpinak świeży: 1 op. ( 150 g )
  • ser żółty: 100 g
  • szczypiorek: 1 pęczek
  • koperek: pół pęczka
  • czosnek: 3 ząbki
  • jajka: 2 szt.
  • otarta skórka z cytryny: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem


Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Jak zrobić? 

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Drobno kroimy szpinak. Siekamy szczypiorek i koperek.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na dużą blachę do pieczenia wykładamy ciasto w taki sposób, aby lekko zachodziło na brzegi. Nakłuwamy ciasto kilkakrotnie widelcem, a następnie smarujemy odrobiną jajka z czosnkiem.

Szpinak, ser, szczypiorek, koperek oraz jajka z czosnkiem mieszamy razem.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Wykładamy na ciasto i wyrównujemy.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( poziom niżej niż środek ) i pieczemy ok. 25 – 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy tylko dolną grzałkę.

Po lekkim ostudzeniu kroimy na porcje. Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym.

Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi propozycjami na przekąski. Polecamy: chrupiące tortellini z serem, mini pizze z kiełbasą i serem, kurczak z KFC – przepis na panierkę oraz domowy chicken burger.

Życzymy smacznego!

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *