Dorsz z patelni smażony w chrupiącej panierce. Sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotowanie tej pysznej ryby okaże się wyjątkowo proste. Do uzyskania chrupiącej panierki wykorzystaliśmy tradycyjną metodę, czyli mąka, jajka i domowa bułka tarta. Idealny do niedzielnego obiadu oraz na świąteczny stół. Do przygotowania tej pysznej ryby w panierce, możesz użyć dorsza atlantyckiego lub bałtyckiego. Użyj dorsza świeżego lub mrożonego, wystarczy, że zadbasz, żeby był bardzo dobrej jakości. Dorsz w panierce, to pyszna ryba nie tylko na weekend. Wystarczy odrobina czasu, aby zabrać się w nieoczekiwaną podróż w pełne smaku danie również w środku tygodnia. Podaj go z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i szybką surówką Colesław. Przy okazji przekonasz się, że ryby, to doskonały pomysł na obiad nie tylko w czasie Świąt. Z naszego przepisu dowiesz się, co zrobić, żeby dorsz nie był suchy i się nie rozpadał. Zapraszamy!
Dorsz smażony w panierce
Składniki:
- filet z dorsza bez skóry, świeży lub mrożony: 800 g
- mąka pszenna do wstępnego panierowania
- jajka: 3 – 4 szt.
- bułka tarta domowej roboty do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Dorsz smażony w panierce – przepis
Przygotowanie
Filety z dorsza bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Sprawdź – najlepiej opuszkami palców, czy w rybie nie zostały żadne ości. Następnie pokrój dorsza na odpowiednie porcje. Jeśli ponownie pojawiła się wilgoć, ponownie użyj ręczników do jej usunięcia.
W szerokiej miseczce roztrzepujemy jajka. Na dwa płaskie talerze wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Nie może go być zbyt mało. Polecamy, aby warstwa tłuszczu wynosiła od 1,5 – 2 cm.
Każdy kawałek dorsza oprószamy solą oraz pieprzem przed samym panierowaniem.
Jeśli posolimy go wcześniej, sól spowoduje „wyciągnięcie” wody z ryby. To sprawi, że podczas smażenia może nam odchodzić panierka. Wówczas dorsz nasiąknie olejem i nie będzie smakować rybą. Albo po usmażeniu, będzie mocno wysuszony i po prostu niesmaczny. Dodatkową „atrakcją” będzie podczas smażenia pryskanie tłuszczu. Możemy sobie tego wszystkiego zaoszczędzić, trzymając się zasady dotyczącej odpowiedniego osuszenia ryby oraz posolenia jej dopiero przed smażeniem.
Każdą porcję dorsza obtaczamy bardzo dokładnie w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i zmniejszamy moc palnika do średniego. Na patelnię wkładamy jednorazowo tyle kawałków ryby, aby tłuszcz mógł je bez problemu otaczać. Smażymy z jednej strony, aż panierka osiągnie złoty kolor. Przy pomocy łopatki obracamy rybę na drugą stronę i dosmażamy przez ok. 3 – 4 minuty, do zrumienienia panierki.
Rybę ostrożnie zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręczniki papierowe.
Tak samo postępujemy z kolejnymi kawałkami ryby. Na jednej porcji oleju polecamy usmażyć maksymalnie dwie tury filetów.
Dorsz smażony panierowany
Przepis na filety z dorsza w panierce gorąco polecamy wszystkim fanom ryb morskich. Na naszym Blogu Kulinarnym w niedalekiej przyszłości pojawi się co najmniej kilka pomysłów na tę pyszną i zdrową rybę. Tym razem proponujemy dorsza smażonego w bułce tartej, ale czasem szykujemy go również z panierką z samej mąki. Dorsz to źródło wielu witamin, wysokiej jakości białka oraz korzystnych kwasów tłuszczowych. Dlatego warto włączyć go do naszej diety nie tylko przy szczególnych okazjach. Dla wielu z nas jest to jednak ryba stosunkowo droga. Często zniechęca nas z pewnością ilość lodu w mrożonych filetach z tej ryby. Po rozmrożeniu okazuje się, że mięsa jest mało, a poza tym nie zawsze najlepszej jakości. Dlatego warto szukać dorsza w dobrych sklepach rybnych, które istnieją na rynku nie od wczoraj. Być może zapłacimy tam za rybę nieco więcej niż w markecie, ale jej jakość też będzie nieporównywalnie lepsza.
Dorsz smażony panierowany przepis
Udany obiad z dorszem w roli głównej nie zawsze musi być pracochłonny. Nie potrzebujesz do niego wyjątkowych dodatków, żeby przygotować doskonały posiłek. Będzie lubiany przez dzieci i dorosłych. Nie zawsze musi to najdroższa polędwica z dorsza. Klasyczny filet lub tuszka też świetnie się sprawdzą, a będą atrakcyjniejsze cenowo. Nasz przepis na dorsza w panierce znajdziesz wśród innych polecanych przez nas przepis na ryby. Zapraszamy do sprawdzenia przepisu na kotlety rybne w chrupiącej panierce. Pyszny jest także nasz karp smażony oraz kulki rybne w zalewie octowej. Świetną propozycją na wigilijny stół będzie ryba po grecku, a także wyjątkowo aromatyczna ryba w galarecie. Polecamy!
Życzymy smacznego!