Blog posts

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Grill, Kurczak, Obiady, Przekąski, Sałatki

Pyszna, chrupiąca sałatka warstwowa z kurczakiem, ogórkiem, sałatą lodową i kukurydzą. Warstwowa sałatka z kurczaka to bez wątpienia idealny pomysł na obiad, imprezę oraz jako dodatek do dań z grilla. Jeśli chcesz więc poznać sprawdzony przepis na pyszną sałatkę warstwową z kurczakiem, majonezem i ketchupem, to trafiłaś/trafiłeś idealnie 🙂

Sałatka warstwowa z kurczaka to nie tylko sałatki gyros. To wiele możliwości przygotowania doskonałej sałatki na imieniny, domówkę lub nawet na przyjęcie komunijne. Nasza sałatka warstwowa z piersią z kurczaka to bez wątpienia godny uwagi pomysł na pyszną przekąskę z kilku prostych składników.

Sałatka z kurczakiem i majonezem warstwowa, to przekąska, której smaku i aromatu dodaje z pewnością prażona cebula. Idealnie łączy się z pozostałymi składnikami i nadaje sałatce wyjątkowego charakteru. Zdecydowanie polecamy zrobić cebulkę według domowego przepisu. Jest chrupiąca, cudownie pachnie i smakuje wybornie.

Sałatka warstwowa z kurczaka przepis, do którego możesz wprowadzić własne zmiany. Zamiast ogórka zielonego, możesz dodać korniszony. Sałatę lodową możesz zastąpić kapustą pekińską. Do przełożenia warstw sprawdzi się tak samo dobrze np. domowy sos czosnkowy. Jak zrobić sałatkę warstwową? Zapraszamy na przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami i dokładnym opisem!

Sałatka warstwowa z kurczakiem


Sałatka warstwowa z kurczakiem

Składniki: 

  • pierś z kurczaka: 400 g
  • kukurydza: 1 puszka
  • ogórek zielony: 2 szt.
  • cebula: 2 szt.
  • sałata lodowa: pół główki
  • keczup
  • majonez
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • masło: 1 łyżka
  • przyprawa do kurczaka

Sałatka warstwowa z kurczakiem


 

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Przygotowanie: 

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Cebulę pokrój w kostkę i przełóż do miski. Do cebuli dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj, tak, aby cebula dobrze się w niej obtoczyła.

Na patelni rozgrzej ok. 0,5 szklanki oleju. Na dobrze rozgrzany tłuszcz dodaj nie więcej niż połowę przygotowanej cebuli. Smaż na średniej mocy palnika na złoty kolor, cały czas mieszając i pilnując, aby cebulka się nie przypaliła. Jeśli się przypali, będzie gorzka. Uprażoną cebulkę zdejmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy. Powtórz cały proces z pozostałą cebulką.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj pokrojony filet z kurczaka. Smaż na rumiano z każdej strony, a następnie również osusz na ręcznikach papierowych.

Kukurydzę odsącz z zalewy i osusz. Ogórka pokrój w niewielką kostkę. Sałatę porwij na kawałki.

Na dno naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę nałóż sałatę lodową. Na sałatę wyłóż niewielką ilość ketchupu i wyrównaj. Następnie dodaj warstwę kukurydzy.

Teraz kurczaka i nałóż warstwę majonezu. Przykryj pokrojonym w kostkę ogórkiem.

Na koniec nałóż warstwę uprażonej cebulki.

Sprawdź również inne nasze sałatki warstwowe przepisy: np. prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa z fetą i szynką. Poznaj również wyjątkową sałatkę z tuńczykiem na krakersach.

Życzymy smacznego!

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Oceń wpis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis