Blog posts

Śledzie z suszonymi grzybami

Śledzie z suszonymi grzybami

Przekąski, Ryby, Sałatki, Święta

Przepis na pyszne domowe śledzie z suszonymi grzybami i cebulą w oleju. Proste, tradycyjne składniki oraz łatwe przygotowanie, to nie jedyne zalety przepisu. Suszone grzyby przesmażone z cebulką i podduszone w pachnącym wywarze z ich moczenia, to połowa sukcesu tego pysznego dania. Aby smaki grzybów oraz śledzi połączyły się w ostateczny zestaw smaków, potrzebują kilkunastu godzin w jednym słoiku. Jak w większości dań lub sałatek ze śledziem, najlepsze będą na drugi lub trzeci dzień po przygotowaniu. Pomysł na śledzie przekładane suszonymi grzybami z cebulką dostaliśmy od naszej czytelniczki, Pani Renaty. Bardzo dziękujemy i cieszymy się, że mogliśmy się nim podzielić również z Wami. Liczymy, że śledzie w tym wydaniu pojawią się również na Waszych stołach. Polecamy!

Śledzie z suszonymi grzybami


Śledzie z suszonymi grzybami

Składniki: 

  • filety śledziowe solone: 5 szt.
  • suszone grzyby leśne najlepiej borowiki: 2 garście
  • średniej wielkości cebula: 2 szt.
  • olej: 1/2 szklanki
  • cukier: 1 łyżeczka
  • posiekany koperek: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Śledzie z suszonymi grzybami


Śledzie z suszonymi grzybami 

Przygotowanie: 

Filety moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Warto w tym czasie zmienić im wodę przynajmniej 2 razy. Następnie każdego śledzia osuszamy i kroimy na 3 – 4 kawałki.

Suszone grzyby zalewamy wodą, tak aby przykryła grzyby przynajmniej 3 – 4 cm. Grzyby moczymy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie gotujemy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli mieliśmy całe kapelusze lub większe kawałki, kroimy w mniejsze porcje. Wywaru nie wylewamy, będzie nam potrzebny!

Cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Podlewamy ok. 3/4 szklanki wody z grzybów i dusimy cebulę do momentu odparowania płynu. Dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu oraz pokrojone grzyby i posiekany koperek. Chwilę wszystko smażymy i odstawiamy do wystudzenia.

W słoiku układamy warstwami śledzie oraz grzyby. Wlewamy pozostały olej. Najlepsze są następnego dnia. Śledzie możemy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 – 4 dni.

Śledzie z suszonymi grzybami przepis

Śledź, to jedna z najbardziej popularnych ryb, jaka pojawia się w okresie Świąt na naszych stołach. Jako przekąska również na Sylwestra oraz w karnawale. W sałatkach bardzo często w towarzystwie marynowanych grzybków. Z suszonymi grzybami leśnymi nieco rzadziej, a szkoda, ponieważ świetnie uzupełniają się smakowo. Zimą do dań z grzybami wykorzystujemy najczęściej grzyby mrożone lub suszone oraz pieczarki. Na jesieni – w sezonie – króluje na stole nasza ulubiona zupa grzybowa ze świeżych grzybów.

Śledź z suszonymi grzybami 

Suszone grzyby, to doskonały i pełen smaku składnik, który możemy wykorzystać do wielu domowych dań. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz min. przepis na kartoflaniki – grzybowe paszteciki, do których wykorzystaliśmy suszone grzyby. Polecamy też postną kapustę z grzybami oraz kapustnicę, czyli kapuśniak po słowacku. Zobacz również przepis na pyszny sos z suszonych grzybów. Jeśli szukasz oryginalnego pomysłu na pyszne świąteczne śledzie, być może ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Polecamy!

Życzymy smacznego!

Śledzie z suszonymi grzybami

Śledzie z suszonymi grzybami

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.