Przepis na pieczarki w sosie pomidorowym z cebulą, to świetna propozycja na bezmięsną przekąskę lub dodatek do makaronu albo ryżu. Ta wersja pozwala przygotować pieczarki w pomidorach jako wartą uwagi alternatywę dla innych postnych dań bez mięsa. Zaletą przepisu są proste składniki i łatwy sposób przygotowania. Oprócz pieczarek i cebulki, potrzebne będą tylko pomidory oraz kilka klasycznych przypraw, które są w każdej kuchni.
Nasze pieczarki z pomidorami na ciepło, to również godny uwagi pomysł na proste, ale bardzo aromatyczne danie na świąteczny stół. Takie całe pieczarki duszone w pomidorach mogą być też świetną bezmięsną przystawką na ciepło. Dużą zaletą tego dania, jest również to, że można przygotować wszystko wcześniej i podgrzać przed podaniem. W lodówce spokojnie przetrwają do 2 – 3 dni. Zapraszamy na przepis i gorąco polecamy!
Pieczarki w sosie pomidorowym
Składniki:
- pieczarki: 500 g
- cebula: 2 – 3 szt.
- pomidory krojone w puszce: 400 g
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
- cukier trzcinowy: 1/2 łyżeczki
- słodka papryka mielona: 1 łyżeczka
- ostra papryka mielona do smaku
- liść laurowy: 1 szt.
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki w sosie pomidorowym
Przygotowanie:
W naszym przepisie proponujemy pieczarki w całości, dlatego wybraliśmy takie o zbliżonej wielkości, ale nie zbyt duże i nie za małe. Jeśli masz duże pieczarki, możesz przekroić na pół. Jeżeli pieczarki w sosie chcesz wykorzystać na przykład jako dodatek do makaronu, polecamy pokroić grzyby na mniejsze kawałki.
Do przygotowania sosu użyliśmy pomidorów krojonych z puszki, ale można również użyć przetartych świeżych pomidorów.
W garnku zagotowujemy ok. 1,5 litra osolonej wody. Na wrzątek wrzucamy pieczarki i gotujemy na niskiej mocy palnika przez 10 – 15 minut. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy pieczarki i odstawiamy.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli, na patelnię dodajemy paprykę słodką, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz liść laurowy. Gdy sos się zagotuje, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki.
Pieczarki dusimy w sosie przez ok. 10 – 15 minut. Ostatecznie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło.
Zobacz również nasz sprawdzony przepis na sos pieczarkowy oraz na pyszne pieczarki faszerowane na grilla. Polecamy też aromatyczne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i serem. Rewelacyjny jest również nasz hot dog z pieczarkami.
Życzymy smacznego!