Blog posts

Pieczarki w sosie pomidorowym

Pieczarki w sosie pomidorowym

Bez mięsa, Grzyby, Kolacja, Przekąski, Święta, Z patelni

Przepis na pieczarki w sosie pomidorowym z cebulą, to świetna propozycja na bezmięsną przekąskę lub dodatek do makaronu albo ryżu. Ta wersja pozwala przygotować pieczarki w pomidorach jako wartą uwagi alternatywę dla innych postnych dań bez mięsa. Zaletą przepisu są proste składniki i łatwy sposób przygotowania. Oprócz pieczarek i cebulki, potrzebne będą tylko pomidory oraz kilka klasycznych przypraw, które są w każdej kuchni.

Nasze pieczarki z pomidorami na ciepło, to również godny uwagi pomysł na proste, ale bardzo aromatyczne danie na świąteczny stół. Takie całe pieczarki duszone w pomidorach mogą być też świetną bezmięsną przystawką na ciepło. Dużą zaletą tego dania, jest również to, że można przygotować wszystko wcześniej i podgrzać przed podaniem. W lodówce spokojnie przetrwają do 2 – 3 dni. Zapraszamy na przepis i gorąco polecamy!

Pieczarki w sosie pomidorowym


Pieczarki w sosie pomidorowym 

Składniki:

  • pieczarki: 500 g
  • cebula: 2 – 3 szt.
  • pomidory krojone w puszce: 400 g
  • koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
  • cukier trzcinowy: 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka mielona: 1 łyżeczka
  • ostra papryka mielona do smaku
  • liść laurowy: 1 szt.
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Pieczarki w sosie pomidorowym


Pieczarki w sosie pomidorowym

Przygotowanie: 

W naszym przepisie proponujemy pieczarki w całości, dlatego wybraliśmy takie o zbliżonej wielkości, ale nie zbyt duże i nie za małe. Jeśli masz duże pieczarki, możesz przekroić na pół. Jeżeli pieczarki w sosie chcesz wykorzystać na przykład jako dodatek do makaronu, polecamy pokroić grzyby na mniejsze kawałki.

Do przygotowania sosu użyliśmy pomidorów krojonych z puszki, ale można również użyć przetartych świeżych pomidorów.

W garnku zagotowujemy ok. 1,5 litra osolonej wody. Na wrzątek wrzucamy pieczarki i gotujemy na niskiej mocy palnika przez 10 – 15 minut. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy pieczarki i odstawiamy.

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli, na patelnię dodajemy paprykę słodką, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier oraz liść laurowy. Gdy sos się zagotuje, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki.

Pieczarki dusimy w sosie przez ok. 10 – 15 minut. Ostatecznie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło.

Zobacz również nasz sprawdzony przepis na sos pieczarkowy oraz na pyszne pieczarki faszerowane na grilla. Polecamy też aromatyczne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i serem. Rewelacyjny jest również nasz hot dog z pieczarkami.

Życzymy smacznego!

Pieczarki w sosie pomidorowym

Pieczarki w sosie pomidorowym

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.