Idealny pomysł na pyszny deser, czyli szybkie placuszki bananowe. Tylko kilka prostych składników, które są w każdej kuchni i przygotujesz pachnące placki z bananem, którymi zachwyci się cała rodzina. Jeśli więc szukasz pomysłu na to: Co zrobić z bananów? lub Co zrobić z bananami na deser? Zobacz nasz sprawdzony przepis na placki bananowe. Zapraszamy!
Do przygotowania przepisu na placuszki z bananem możesz wybrać owoce bardzo dojrzałe. Jeśli banany są mocno ciemne, dodaj do masy niewielką ilość soku z cytryny. Zapobiegnie to ściemnieniu placuszków po obróbce cieplnej.
Placuszki z bananami to bez wątpienia jeden z naszych ulubionych przepisów na coś szybkiego z patelni. Mamy nadzieję, że dodasz go również do swoich ulubionych i będzie często gościł na Twoim stole. Prosty i bardzo aromatyczny deser, który za każdym razem możesz podać z innym dodatkiem.
Placki bananowe przepis, który znajdziecie na naszym blogu pośród innych propozycji na placuszki i racuszki. Polecamy pomysł na placki z kaszy jaglanej z jabłkiem. Zobacz również przepis na puszyste placki ziemniaczane. Nam smakują niezmiennie również wybornie chrupiące placki Hash Browns. Zobacz jak zrobić placki z bananami 🙂 Zapraszamy na przepis!
Jak zrobić placuszki bananowe
Składniki:
Placki:
- banany: 2 szt.
- jajka od szczęśliwych kur: 2 szt.
- mleko: 160 ml
- mąka: 150 g
- proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
- olej: 1 łyżka + olej do smażenia
Krem:
- nutella lub masło orzechowe
Przepis na placuszki bananowe
Przygotowanie
Szybkie i proste w przygotowaniu placki bananowe to przede wszystkim doskonała propozycja na pyszny deser dla dzieci. Jak zrobić placki z bananów? Potrzebujesz tylko kilku składników oraz mikser. Placuszki bananowe możesz podać bez dodatków lub w wersji przez nas prezentowanej. Wybór należy do Ciebie.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Banany obierz i pokrój w plasterki. Wbij jajka, dodaj olej oraz mleko. Całość zmiksuj.
Masę przelej do miseczki, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj, chociaż niezbyt długo, aby nie uwolnić glutenu.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj po pełnej łyżce ciasta i smaż z obu stron na rumiano na średniej mocy palnika.
Jeśli placki z bananów chcesz podać tak jak w naszej wersji, na jedną stronę nałóż nutellę lub masło orzechowe i złóż placuszek na pół. Placuszki z bananem możesz również podać z syropem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem.
Życzymy smacznego!