Marynata do karkówki na grilla według przepisu ze starej książki kucharskiej. Jest to marynata do różnego rodzaju mięs pieczonych w plastrach i w całości. Idealnie sprawdza się do karczku, boczku oraz schabu z grilla. Mięso z tego przepisu jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dla wszystkich którzy szukają pomysłu na to: Jak zamarynować karkówkę? lub Jak przyprawić karkówkę na grilla? Jeśli wiec znudziła Ci się karkówka marynowana w coli lub keczupie, polecamy ten przepis!
Marynata do grillowanej karkówki sprawdzi się nie tylko na klasycznego grilla. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Z grilla, z piekarnika czy z patelni, taka karkówka zawsze idealnie smakuje ze świeżymi sałatkami. Jako pyszny dodatek sprawdzi się również sos tatarski lub domowy sos chrzanowy.
Klasyczna marynata do karczku z grilla z miodem i musztardą stanowi w tym przepisie tylko uzupełnienie pozostałych smaków głównej zalewy. Jeśli jakiś składnik z niej Ci nie odpowiada, możesz go pominąć lub zastąpić innym. W oryginalnym przepisie są jeszcze goździki. My ich do tej marynaty nie używamy, ale jeśli lubisz ich aromat to kilka dodaj.
Marynata do karkówki na grilla przepis, nawet najlepszy nie sprawdzi się, jeśli kupimy kiepskiej jakości mięso. Poza tym karczek musi być cienko pokrojony, dzięki czemu dobrze przejdzie aromatem przypraw, a potem szybko się upiecze. Jak zapewne zauważycie, składniki na marynatę, to tylko klasyczne przyprawy. Mamy nadzieję, że przepis spodoba się wszystkim tym, którzy szukają w dzisiejszej nowoczesnej kuchni, tradycyjnych smaków Polski sprzed lat. Zapraszamy 🙂
Marynata do karkówki na grilla
Składniki:
Marynata:
- gorczyca cała: 1 łyżeczka
- kolendra: 0,5 łyżeczki
- ziele angielskie: 3 – 4 ziarna
- liść laurowy: 4 liście
- jałowiec: 4 – 5 ziaren
- pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka
- cukier: 1 łyżeczka
- gałka muszkatułowa: szczypta
- majeranek: 1 łyżeczka
- sól: 1,5 łyżki
- czosnek: 4 – 5 ząbków
- woda lub bulion: 2 litry
Oraz:
- karkówka: 5 – 6 cienkich plastrów
- miód pszczeli: 1 łyżka
- musztarda rosyjska: 1 łyżka
Marynata do karkówki na grilla
Przygotowanie:
Jak przygotować marynatę do karkówki z grilla?
Do garnka z zimną wodą lub bulionem dodaj wszystkie przyprawy oraz czosnek, który możesz obrać lub zostawić w łupinie. Garnek podgrzewaj na średniej mocy palnika. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok 10 – 15 minut. Zdejmij z ognia.
Karkówkę pokrój na cienkie plastry nie przekraczające grubości 1 cm. Mięso włóż do gorącej marynaty i odstaw. Kiedy całość się schłodzi wstaw do lodówki na co najmniej kilkanaście godzin. W tym czasie możesz karkówkę kilka razy obrócić. To marynata do karkówki, która idealnie sprawdzi się na noc.
Następnego dnia wyjmij marynatę wraz z mięsem z lodówki i zostaw aby nabrała temperatury pokojowej. Następnie karczek osusz z zalewy i przełóż do głębokiego talerza.
Do małej miseczki dodaj ok. 5 łyżek marynaty, w której leżakowało mięso oraz łyżkę musztardy rosyjskiej i łyżkę miodu pszczelego. Dokładnie wymieszaj i natrzyj karkówkę. Odstaw na godzinę lub dwie, ale już nie do lodówki. Karkówka jest gotowa do grillowania lub pieczenia.
Zobacz inne nasze przepisy z karkówką w roli głównej. Niekwestionowany hit naszego Bloga Kulinarnego, czyli karkówka pieczona na młodej kapuście, a także pyszna karkówka wieprzowa w sosie własnym.
Życzymy smacznego!