Blog posts

Zapiekanki „kominy” z bagietki

Zapiekanki „kominy” z bagietki

Bułki, Chleb i bułki, Dla dzieci, Grzyby, Kolacja, Przekąski, Śniadanie

Nadziane dużą ilością pieczarek i sera, pyszne I niezwykle chrupiące zapiekanki „kominy” z bagietki. To bez wątpienia bardzo łatwa w wykonaniu przekąska, która posmakuje wszystkim. Oryginalnie pokrojona bagietka z wydrążonym środkiem, w którym umieściliśmy podwójny ser, oraz podsmażone z cebulką pieczarki. Wszystko wystarczy dosłownie przez chwilę zapiec w piekarniku i gotowe. 

Bagietka, roztopiony ser i pachnące pieczarki, to sprawdzony skład, który niezmiennie nam smakuje. Prezentujemy go w lekko niecodzienny sposób, ale zapewniamy, że zapiekanki są wyjątkowo pyszne. 

Jeśli też lubisz tradycyjne smaki, Twoja rodzina też, możesz ich zaskoczyć wyjątkowym podaniem tej jednej z ulubionych przez nas przekąsek. Zapraszamy więc na poniższy przepis.

ZAPIEKANKI "KOMINY" Z BAGETKI


ZAPIEKANKI „KOMINY” Z BAGETKI

Składniki:

  • bagietki: 2 szt.
  • pieczarki: 600 g
  • cebula: 1 szt.
  • masło: 2 łyżki
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • ser żółty: 150 g
  • sól do smaku

ZAPIEKANKI „KOMINY” Z BAGIETKI

Wykonanie:

1. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodajemy starte na tarce pieczarki i dusimy razem ok. 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, pieprz ziołowy i solimy do smaku. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni.

3. Ser ścieramy na tarce na grube piórka.

4. Bagietkę kroimy na kawałki ok. 18 – 20 cm, a następnie każdy przekrawamy na pół pod skosem. W każdym kawałku, od strony ze skosem wydrążamy środek, ale tak, aby zostało w nim dno.

ZAPIEKANKI "KOMINY" Z BAGETKI


5. Do wydrążonego wnętrza nakładamy odrobinę sera i dopełniamy farszem. 

6. Układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika na ok. 8 – 10 minut. Gdy bułeczki się zrumienią posypujemy serem i wstawiamy, aż ser się rozpuści.

Smacznego!

 

ZAPIEKANKI "KOMINY" Z BAGETKI

 

 

Napisz komentarz