Nadziane dużą ilością pieczarek i sera, pyszne I niezwykle chrupiące zapiekanki „kominy” z bagietki. To bez wątpienia bardzo łatwa w wykonaniu przekąska, która posmakuje wszystkim. Oryginalnie pokrojona bagietka z wydrążonym środkiem, w którym umieściliśmy podwójny ser, oraz podsmażone z cebulką pieczarki. Wszystko wystarczy dosłownie przez chwilę zapiec w piekarniku i gotowe.
Bagietka, roztopiony ser i pachnące pieczarki, to sprawdzony skład, który niezmiennie nam smakuje. Prezentujemy go w lekko niecodzienny sposób, ale zapewniamy, że zapiekanki są wyjątkowo pyszne.
Jeśli też lubisz tradycyjne smaki, Twoja rodzina też, możesz ich zaskoczyć wyjątkowym podaniem tej jednej z ulubionych przez nas przekąsek. Zapraszamy więc na poniższy przepis.
ZAPIEKANKI „KOMINY” Z BAGETKI
Składniki:
- bagietki: 2 szt.
- pieczarki: 600 g
- cebula: 1 szt.
- masło: 2 łyżki
- majeranek: 1 łyżka
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- ser żółty: 150 g
- sól do smaku
ZAPIEKANKI „KOMINY” Z BAGIETKI
Wykonanie:
1. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodajemy starte na tarce pieczarki i dusimy razem ok. 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, pieprz ziołowy i solimy do smaku.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni.
3. Ser ścieramy na tarce na grube piórka.
4. Bagietkę kroimy na kawałki ok. 18 – 20 cm, a następnie każdy przekrawamy na pół pod skosem. W każdym kawałku, od strony ze skosem wydrążamy środek, ale tak, aby zostało w nim dno.
5. Do wydrążonego wnętrza nakładamy odrobinę sera i dopełniamy farszem.
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika na ok. 8 – 10 minut. Gdy bułeczki się zrumienią posypujemy serem i wstawiamy, aż ser się rozpuści.
Smacznego!