Wystarczy kolejno ułożyć składniki oraz polać pachnącym cytrynowym dressingiem i sałatka warstwowa z rybą panierowaną gotowa! To bez wątpienia jedna z łatwiejszych do przygotowania przekąsek. Pekinka, kukurydza, pomidor oraz smażona ryba to składniki, które będą Ci potrzebne do jej przyrządzenia. Całość uzupełnisz pysznym, bardzo aromatycznym musztardowo – cytrynowym sosem!
Godne uwagi jest to, aby do sałatki użyć dość grubego filetu rybnego. Taka rybka pokrojona na kawałki będzie się ładnie prezentować i smakować. Sałatka warstwowa z rybą panierowaną w krakersach okaże się świetną przystawką, przekąską, a także samodzielnym daniem.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na sałatki z rybą. Min. reprezentacyjnej sałatki z tuńczykiem na krakersach, pięknej sałatki śledziowej warstwowej, oraz szybkiej sałatki z tuńczykiem. Polecamy też sałatkę sypaną z krakersami!
Sałatka warstwowa z rybą panierowaną
Składniki:
- filet z białej ryby ( jeśli mrożona, to już bez lodu): ok. 500 g
- pekinka: ok. 5 – 6 liści / tylko zielone części
- pomidor duży: 2 szt.
- kukurydza konserwowa: 1 puszka
Panierka:
- krakersy: 150 – 200 g
- jajka: 2 szt.
- olej do smażenia
Sos:
- śmietana 18 %: 5 łyżek
- sok z cytryny: 1 łyżka
- musztarda angielska: 1,5 – 2 łyżki
Sałatka warstwowa z rybą panierowaną
Wykonanie:
1. Pekinkę koimy na paski. Umyte i pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i osuszamy.
2. Czysty i suchy filet kroimy na 2 – 2,5 cm kawałki. Obtaczamy w jajku, następnie w pokruszonych krakersach, ponownie w jajku i jeszcze raz w krakersach. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
3. Z musztardy, soku z cytryny i śmietany przygotowujemy kremowy sos.
4. W szklanej miseczce układamy kolejno ( każdą warstwę pokrywając sosem ): połowę kapusty pekińskiej, kukurydzę, pomidory oraz resztę pekinki. Na wierzch układamy pokrojoną na kawałeczki usmażoną rybę.
Smacznego!