Blog posts

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Dania rybne, Kolacja, Przekąski, Sałatki i surówki, Wigilia i Święta

Potrzebujesz tylko kilku prostych składników oraz klasycznych przypraw, aby przygotować tę pyszną rybną sałatkę, czyli śledzie po sułtańsku. Tradycyjne śledzie solone z beczki idealnie komponują się ze słodko – kwaśnym sosem z pomidorami i miodem. Smaków dopełnia podsmażona cebulka oraz rodzynki. Sałatka najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach spędzonych w słoiku w lodówce. Jeśli szukasz więc pomysłu na pysznego, łatwego w przyrządzeniu domowego śledzia, zobacz koniecznie przepis!

Do przygotowania śledzi po sułtańsku najlepiej sprawdzą się dobrej jakości filety solone. Dobrze wymoczone, osuszone płaty śledziowe będą świetnym, głównym składnikiem tej aromatycznej sałatki. W niektórych przepisach na śledzie sułtańskie można spotkać również suszoną żurawinę, która zastępuje lub uzupełnia rodzynki. Jeśli lubisz, możesz ją również dodać. Zdaniem naszych znajomych, śledź po sułtańsku z tego przepisu jest wyjątkowo pyszny. Uważamy, że to zasługa cebuli cukrowej, którą do tej sałatki wyjątkowo polecamy.

Przepis na śledzie po sułtańsku z miodem i rodzynkami, to z pewnością godny uwagi pomysł na rybną sałatkę na świąteczny stół. Pyszna jest też nasza sałatka śledziowa z czerwoną cebulą oraz sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Zobacz też sprawdzony przepis na rybę po grecku, a także na śledzie z cebulką i żurawiną. Jak smakuje sałatka sułtańska ze śledziem? Zapraszamy na przepis i polecamy!

Śledzie po sułtańsku 


Śledzie po sułtańsku 

Składniki: 

  • płaty śledziowe solone: 500 g
  • cebula cukrowa: 2 – 3 szt.
  • rodzynki: 50 – 60 g
  • olej: 2 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • miód: 1 łyżka
  • przecier pomidorowy: 300 ml
  • liść laurowy: 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty: 10 ziaren
  • ziele angielskie: 3 – 4 ziarna
  • bulion warzywny lub woda: 1/2 szklanki

Śledzie po sułtańsku 


Śledzie po sułtańsku

Przygotowanie: 

Śledzie przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 2 – 3 godziny, dwu lub trzykrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Następnie płaty osuszamy i kroimy na 3 cm kawałki.

Obraną cebulę kroimy w cienkie półplasterki.

Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę, aż lekko zmięknie. Podlewamy bulionem i dusimy kilka minut do miękkości cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie, rodzynki i miód. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Do wystygniętego sosu dodajemy pokrojone śledzie i dokładnie mieszamy. Śledzie najlepiej jest przełożyć do odpowiednio dużego słoika, zakręcić i wstawić na kilka – kilkanaście godzin do lodówki.

Życzymy smacznego!

Śledzie po sułtańsku 

Śledzie po sułtańsku 

Śledzie po sułtańsku 

Napisz komentarz