Blog posts

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Kolacja, Przekąski, Ryby, Sałatki, Święta

Potrzebujesz tylko kilku prostych składników oraz klasycznych przypraw, aby przygotować tę pyszną rybną sałatkę, czyli śledzie po sułtańsku. Tradycyjne śledzie solone z beczki idealnie komponują się ze słodko – kwaśnym sosem z pomidorami i miodem. Smaków dopełnia podsmażona cebulka oraz rodzynki. Sałatka najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach spędzonych w słoiku w lodówce. Jeśli szukasz więc pomysłu na pysznego, łatwego w przyrządzeniu domowego śledzia, zobacz koniecznie przepis!

Do przygotowania śledzi po sułtańsku najlepiej sprawdzą się dobrej jakości filety solone. Dobrze wymoczone, osuszone płaty śledziowe będą świetnym, głównym składnikiem tej aromatycznej sałatki. W niektórych przepisach na śledzie sułtańskie można spotkać również suszoną żurawinę, która zastępuje lub uzupełnia rodzynki. Jeśli lubisz, możesz ją również dodać. Zdaniem naszych znajomych, śledź po sułtańsku z tego przepisu jest wyjątkowo pyszny. Uważamy, że to zasługa cebuli cukrowej, którą do tej sałatki wyjątkowo polecamy.

Przepis na śledzie po sułtańsku z miodem i rodzynkami, to z pewnością godny uwagi pomysł na rybną sałatkę na świąteczny stół. Pyszna jest też nasza sałatka śledziowa z czerwoną cebulą oraz sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Zobacz też sprawdzony przepis na rybę po grecku, a także na śledzie z cebulką i żurawiną. Jak smakuje sałatka sułtańska ze śledziem? Zapraszamy na przepis i polecamy!

Śledzie po sułtańsku 


Śledzie po sułtańsku 

Składniki: 

  • płaty śledziowe solone: 500 g
  • cebula cukrowa: 2 – 3 szt.
  • rodzynki: 50 – 60 g
  • olej: 2 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • miód: 1 łyżka
  • przecier pomidorowy: 300 ml
  • liść laurowy: 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty: 10 ziaren
  • ziele angielskie: 3 – 4 ziarna
  • bulion warzywny lub woda: 1/2 szklanki

Śledzie po sułtańsku 


Śledzie po sułtańsku

Przygotowanie: 

Śledzie przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 2 – 3 godziny, dwu lub trzykrotnie zmieniając w tym czasie wodę. Następnie płaty osuszamy i kroimy na 3 cm kawałki.

Obraną cebulę kroimy w cienkie półplasterki.

Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę, aż lekko zmięknie. Podlewamy bulionem i dusimy kilka minut do miękkości cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie, rodzynki i miód. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Do wystygniętego sosu dodajemy pokrojone śledzie i dokładnie mieszamy. Śledzie najlepiej jest przełożyć do odpowiednio dużego słoika, zakręcić i wstawić na kilka – kilkanaście godzin do lodówki.

Życzymy smacznego!

Śledzie po sułtańsku 

Śledzie po sułtańsku 

Śledzie po sułtańsku 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.