Blog posts

Ogórki kanapkowe – przepis

Ogórki kanapkowe – przepis

Porady, Przetwory, Sałatki i surówki, Warzywa

Prosty przepis na ogórki kanapkowe do słoików na zimę z kurkumą w zalewie octowej. Idealny dodatek do kanapek i nie tylko. Zobacz koniecznie jak zrobić pyszne domowe ogórki na kanapki i zatrzymaj smak lata w tych aromatycznych przetworach! Do ich przygotowania potrzebne Ci będą tylko ogórki, marchewka, papryka, trochę przypraw i bardzo prosta zalewa!

Ogórki kanapkowe 

Domowe ogórki kanapkowe zrobiliśmy po raz pierwszy kilka lat temu według przepisu znalezionego na internetach. Okazało jednak się po otworzeniu, że są bardzo kwaśne. Na szczęście nie było to dużo słoików, więc powoli je zjedliśmy 🙂 Nie zniechęciliśmy się i w następnym roku zmniejszyliśmy ilość octu i dodaliśmy odrobinę kurkumy dla uzyskania ładnego koloru. Naszym zdaniem obecne proporcje składników doskonale równoważą słodki i kwaśny smak zawarty w tych ogórkach.

Ogórki kanapkowe w słoikach, to świetny pomysł na proste w przygotowaniu przetwory na zimę. Do przepisu najlepiej sprawdzą się ogórki świeże, takie prosto z krzaka, z własnego ogródka. Jeśli ogórki, których chcesz użyć są ze sklepu i nie masz pewności, co do ich świeżości, możesz je włożyć do zimnej wody na co najmniej godzinę. Dzięki temu ogórki odzyskają utraconą wodę oraz świeżość.

Ogórki kanapkowe przepisy bardzo często zawierają jako dodatek curry zamiast kurkumy. Możesz i w tym przepisie zastąpić te przyprawy. Jeśli szukasz innych pomysłów na sprawdzone przetwory do słoików, zobacz ogórki w zalewie gyros, a także fasolkę szparagową na zimę. Świetnie smakuje również czosnek marynowany w oleju do słoika. Jesteśmy pewni, że zaciekawi Cię także przepis na pyszne ogórki zakąskowe. Jak zrobić ogórki kanapkowe w zalewie na zimę? Zapraszamy na przepis!

Ogórki kanapkowe - przepis


Ogórki kanapkowe – przepis

Składniki 

  • ogórki gruntowe: 3 kg
  • marchew: 1 szt.
  • papryka czerwona: 1 szt.
  • ocet spirytusowy 10 %: 1,5 szklanki
  • cukier: 1,5 szklanki
  • sól: 2 łyżki
  • kurkuma: 1 płaska łyżeczka
  • gorczyca
  • czarny pieprz: kilka ziaren
  • woda: 4 – 4,5 szklanki

Ogórki kanapkowe - przepis


Ogórki kanapkowe – przepis

Przygotowanie

Z tego przepisu powinno wyjść ok. siedmiu do ośmiu słoików o pojemności 500 ml.

Świeże, nieuszkodzone ogórki umyj zimną wodą. Ogórki przekrój wzdłuż w cienkie plasterki. Możesz to zrobić na mandolinie, ale my polecamy użycie klasycznego noża.

Marchewkę obierz i pokrój w małą kostkę. Paprykę umyj, wyczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w niewielką kosteczkę.

Do wyparzonych wrzątkiem słoików nałóż na dno nieco marchewki oraz papryki. Wrzuć po kilka – kilkanaście ziaren gorczycy. Następnie nakładaj ogórki. Dla ułatwienia słoik możesz pochylić, dzięki temu plastry ogórków będą się lepiej układać. Plastry powinny sięgać mniej więcej do linii załamania słoika. Jeśli ogórki są dłuższe, przytnij je nieco z jednej strony lub użyj wyższych słoików.

Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, sól oraz kurkumę. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na niskiej mocy palnika przez kilka minut.

Zalewę następnie przelej do słoików. Pomiędzy zalewą, a końcem słoika powinno pozostać ok. 2 cm przestrzeni. Słoiki mocno zakręć. Pamiętaj, aby zakrętki były nieuszkodzone oraz czyste, najlepiej również wyparzone.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Wstaw słoiki w taki sposób, aby się nie stykały. Zalej gorącą wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Do prowadź do wrzenia. Następnie gotuj na niskiej mocy palnika przez 10 minut. Wyjmij słoiki z wody i odstaw do wystygnięcia.

Słoiki z ogórkami kanapkowymi przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Życzymy smacznego!

Ogórki kanapkowe - przepis

Napisz komentarz