Blog posts

Sałatka z makaronem i szynką

Sałatka z makaronem i szynką

Grill, Kolacja, Przekąski, Sałatki, Święta

Prosta, kremowa sałatka z makaronem i szynką konserwową. To bardzo szybka w przygotowaniu sałatka makaronowa z szynką, która z pewnością idealnie sprawdzi się na rodzinną imprezę. Oraz do mniej lub bardziej swobodnych spotkań z przyjaciółmi. Do wykonania naszej sałatki z makaronem i szynką potrzebne Ci będą tylko: makaron, szynka, ogórek konserwowy oraz żółty ser i marynowana papryka. Smaki uzupełnisz prostym sosem na bazie majonezu. Polecamy!

Ten przepis na sałatkę z makaronem i szynką konserwową jest uniwersalny. Możesz go dostosować do własnych upodobań smakowych i dodać np. kukurydzę, groszek oraz inne warzywa. Jeśli chcesz, żeby sałatka była nieco mniej kaloryczna, majonez możesz zamienić na jogurt. Sałatka z makaronu i szynki, świetnie smakuje i wygląda podana z makaronem w kształcie ryżu. My dziś proponujemy wersję z kolankami, która również bardzo dobrze się prezentuje.

Sałatka z makaronem i szynką przepis, którym chcemy się dziś podzielić, zawiera klasyczne składniki. Szynka i żółty ser zawsze do siebie dobrze pasują, a konserwowy ogórek oraz papryka dodają sałatce lekko słodko – kwaśnego charakteru. Sałatka z makaronu z szynką, ogórkiem i serem, to sprawdzona propozycja, która smakuje przez cały rok. Mamy nadzieję, że nasz przepis trafi w Twoje gusta i z pośród wielu pomysłów na tego rodzaju sałatki, wybierzesz właśnie ten 🙂 Zapraszamy!

Sałatka z makaronem i szynką 


Sałatka z makaronem i szynką 

Składniki: 

Na sałatkę:

  • makaron kolanka: 100 g
  • szynka konserwowa: 150 g
  • ser żółty: 100 g
  • ogórek konserwowy: 4 – 5 szt.
  • papryka marynowana: 3 – 4 szt.

Na sos:

  • majonez: 3 łyżki
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy: 1 łyżeczka
  • miód: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku


Sałatka z makaronem i szynką

Przygotowanie: 

Makron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, podobnie żółty ser.

Paprykę oraz ogórki również kroimy w kosteczkę i osuszamy przy pomocy ręczników papierowych.

Składniki przekładamy do miski.

Z majonezu, musztardy oraz octu jabłkowego i miodu przygotowujemy sos i dodajemy do składników na sałatkę. Dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sałatkę możemy wstawić na godzinę lub dwie do lodówki, aby składniki się “przegryzły”.

Polecamy także nasz przepis na sałatkę z serem halloumi oraz na sałatkę jajeczną z porem i kukurydzą. Pyszna jest również sałatka z tuńczykiem i jajkiem, a także sałatka z wędzonym kurczakiem.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *