Blog posts

Sałatka warzywna na zimę – obiadowa

Sałatka warzywna na zimę – obiadowa

Przetwory, Sałatki i surówki

Sałatka warzywna na zimę – obiadowa

Jeśli szukasz smacznej i ekonomicznej w wykonaniu sałatki do słoików, nasza sałatka warzywna na zimę – obiadowa powinna Cię zainteresować. To pyszna i bardzo prosta w wykonaniu sałatka z kapusty, ogórków, cebuli i marchewki. Polska, a właściwie My Polacy słyniemy z tego, że bardzo lubimy przetwory i to w różnej formie. Wydaje mi się, że właśnie takie najprostsze, swojskie sałatki na zimę są naszą domeną. 

Na pewno wielu z Was ma swoje ulubione przepisy na zimowe przetwory z warzyw. Swego czasu bardzo lubiłem ogórki z chilli i czosnkiem właśnie w słoikach. Ale po kilku zimach mi się znudziły 🙄 A nasze klasyczne sałatki zawsze smakują świetnie i co najważniejsze, doskonale pasują praktycznie do wszystkiego😎. To znaczy od zakąski i przekąski po wyśmienity dodatek do obiadu

Czy nasza sałatka jest najlepsza? Na pewno staraliśmy się tak skomponować smaki, żeby śmiało można było ją polecić. Jeśli ktoś z Was woli któreś z warzyw bardziej niż pozostałe, może zmienić proporcje zgodnie ze swoim gustem. Podzielcie się z nami swoją opinią na Facebook lub w komentarzu pod postem. 

Sałatka warzywna na zimę – obiadowa

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża kapusta
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 główka czosnku

Przyprawy:

  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 – 4 łyżki soli
  • 3 łyżki pieprzu mielonego
  • 6 liści laurowych
  • 3 łyżki gorczycy
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 torebka suszonego koperku

Sałatka warzywna na zimę – obiadowa

Wykonanie

1. Kapustę i cebule drobno kroimy, natomiast marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki razem ze skórką kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. 

2. Dodajemy resztę składników i przypraw i ponownie dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 2 – 3 godziny, pamiętając, żeby kilka razy wszystko zamieszać. 

3. Na spód każdego słoika wkładamy 1 ząbek czosnku oraz 1 liść laurowy. Wypełniamy słoiki warzywami do wysokości 3/4, natomiast resztę uzupełniamy powstałym sokiem. 

4. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania. 

Smacznego!

sałatka warzywna na zimę 2


 

Napisz komentarz