Sałatka warzywna na zimę – obiadowa
Jeśli szukasz smacznej i ekonomicznej w wykonaniu sałatki do słoików, nasza sałatka warzywna na zimę – obiadowa powinna Cię zainteresować. To pyszna i bardzo prosta w wykonaniu sałatka z kapusty, ogórków, cebuli i marchewki. Polska, a właściwie My Polacy słyniemy z tego, że bardzo lubimy przetwory i to w różnej formie. Wydaje mi się, że właśnie takie najprostsze, swojskie sałatki na zimę są naszą domeną.
Na pewno wielu z Was ma swoje ulubione przepisy na zimowe przetwory z warzyw. Swego czasu bardzo lubiłem ogórki z chilli i czosnkiem właśnie w słoikach. Ale po kilku zimach mi się znudziły 🙄 A nasze klasyczne sałatki zawsze smakują świetnie i co najważniejsze, doskonale pasują praktycznie do wszystkiego😎. To znaczy od zakąski i przekąski po wyśmienity dodatek do obiadu.
Czy nasza sałatka jest najlepsza? Na pewno staraliśmy się tak skomponować smaki, żeby śmiało można było ją polecić. Jeśli ktoś z Was woli któreś z warzyw bardziej niż pozostałe, może zmienić proporcje zgodnie ze swoim gustem. Podzielcie się z nami swoją opinią na Facebook lub w komentarzu pod postem.
Sałatka warzywna na zimę – obiadowa
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 duża kapusta
- 0,5 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 1 główka czosnku
Przyprawy:
- 1 szklanka octu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 – 4 łyżki soli
- 3 łyżki pieprzu mielonego
- 6 liści laurowych
- 3 łyżki gorczycy
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 torebka suszonego koperku
Sałatka warzywna na zimę – obiadowa
Wykonanie
1. Kapustę i cebule drobno kroimy, natomiast marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki razem ze skórką kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy resztę składników i przypraw i ponownie dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 2 – 3 godziny, pamiętając, żeby kilka razy wszystko zamieszać.
3. Na spód każdego słoika wkładamy 1 ząbek czosnku oraz 1 liść laurowy. Wypełniamy słoiki warzywami do wysokości 3/4, natomiast resztę uzupełniamy powstałym sokiem.
4. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!