Śledzie po kaszubsku
Sprawdzony przepis na śledzie po kaszubsku w pysznym lekko kwaśnym sosie pomidorowym z podsmażoną cebulką i suszoną śliwką. Śledź po kaszubsku to klasyczna sałatka śledziowa, którą spotkamy na stołach w całej Polsce. Proste składniki oraz wyjątkowy smak sprawiają, że bardzo chętnie sięgamy po przepis na matiasy po kaszubsku. Przygotowanie tej aromatycznej sałatki ze śledzi wymaga jednak nieco czasu. Śledź z pozostałymi składnikami musi swoje „odleżeć”, aby wszystkie smaki sobą przeszły. Oczywiście niecierpliwi mogą podać od razu, ale warto poczekać kilkanaście godzin. Dopiero wtedy śledź po kaszubsku zaczyna właściwe smakować. Wielu z Was zapewne często zadaje pytanie: Jak zrobić dobre śledzie po kaszubsku?
Śledź po kaszubsku przepis
Śledź po kaszubsku z cebulką jest idealną propozycją na świąteczny stół. To sałatka, która zazwyczaj znika jako pierwsza. W naszym przepisie oprócz cebuli znajdziesz również suszone śliwki. Jeśli chcesz, możesz je zastąpić rodzynkami. Do przygotowania tej przekąski możesz wykorzystać również śledzie w oleju. Tych nie musisz moczyć, więc sałatkę przyrządzisz nieco szybciej. Jeśli szukasz innych przepisów na pyszne śledzie polecamy śledzie z cebulką i żurawiną. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu jest nasza sałatka śledziowa z czerwoną cebulą. Warto również skorzystać z pomysłu na śledzie z kolorowym pieprzem oraz śledzie po tatarsku. Polecamy!
Śledzie po kaszubsku
Składniki
- płaty śledziowe solone: 5 szt.
- cebula: 4 – 5 szt.
- śliwki suszone: 5 szt.
- passata pomidorowa: 1 szklanka
- koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
- ocet winny: 1 – 2 łyżki
- olej roślinny: 2 – 3 łyżki
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 2 ziarna
- miód pszczeli: 3 łyżki
- majeranek: 1 łyżka
- woda: 1/4 szklanki
- sól i pieprz do smaku
Śledzie po kaszubsku
Przepis
Śledzie należy dobrze wymoczyć przez kilka godzin, co pewien czas zmieniając wodę na świeżą.
Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę w zależności od tego, jak bardziej lubimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy wodę, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na średnim ogniu, aż woda wyparuje. Zmniejszamy moc palnika. Dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę, pokrojone śliwki, miód i roztarty w dłoniach majeranek. Dusimy chwilę na małym ogniu. Na końcu dodajmy 1 łyżkę octu i sprawdźmy kwaśność zalewy. Jeśli trzeba dodajmy jeszcze jedną łyżkę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec przekładamy do zamykanego naczynia najlepiej szklanego i odstawiamy do wystygnięcia.
Wymoczone i osuszone śledzie kroimy na ok. 2 – 3 cm kawałki i delikatnie mieszamy z wystudzoną zalewą. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na co najmniej kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.
Marynata do śledzi po kaszubsku
Jeśli chcesz, wymoczone płaty śledziowe do przepisu śledzie po kaszubsku możesz wcześniej zamarynować. Do marynaty octowej potrzebne będą:
- woda: 2 szklanki
- cukier: 1 płaska łyżka
- ocet 10%: 0,5 szklanki
- cebula: 2 – 3 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 4 ziarna
- pieprz w ziarnach: kilka szt.
Składniki na marynatę wymieszać i zagotować. Po wystudzeniu zalać nią filety śledziowe i zostawić w lodówce na 24 godziny. Po zamarynowaniu śledzie oddzielamy od marynaty i postępujemy jak w przepisie powyżej, z tym, że do śledzi nie dodajemy już octu.
Życzymy smacznego!
Basia
27 lutego 2021 at 20:12W naszej rodzinie śledzie po kaszubsku to tradycja. Bardzo lubimy ten zestaw smaków.
KuchniaNaWypasie
27 lutego 2021 at 20:18Tradycja – ważna rzecz.
Śledź po kaszubsku to wyjątkowa sałatka.
Pozdrawiamy 🙂
Mariola
1 marca 2021 at 12:14Nigdy takich nie jadłam, muszę wypróbować. Będę robić na Święta.