Przepis na pikantne skrzydełka z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce i aromatycznej marynacie, to świetny pomysł na przekąski nie tylko karnawałowe! Te doskonałe, pikantne skrzydełka sprawdzą się na każdą imprezę jako pyszna i aromatyczna przekąska dla gości. Nasze skrzydełka imprezowe otoczone są panierką z płatków kukurydzianych i smażone w głębokim tłuszczu. Skrzydełka są pikantne i bardzo soczyste w środku oraz super chrupiące na zewnątrz.
Chrupiące skrzydełka smażone to pomysł na dość proste w wykonaniu, niedrogie i wyjątkowo pyszne danie z kurczaka. Wystarczy pikantne skrzydełka zamarynować, następnie obtoczyć w panierce i usmażyć. Z czym podać pikantne skrzydełka z kurczaka? Tak przygotowane skrzydełka świetnie smakują z keczupem, sosem czosnkowym oraz sosem BBQ. Znakomitym dodatkiem do nich będą też z pewnością chrupiące frytki!
Domowe skrzydełka w chrupiącej panierce sprawdzą się zatem jako przekąska, zakąska, pyszny poczęstunek oraz małe co nieco dla dzieci. Jeśli szukasz więc przepisu na pikantne skrzydełka, to zapraszamy do sprawdzenia naszego pomysłu.
Jak zrobić pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce?
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka: 12 szt.
-
szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płatki kukurydziane: 3/4 szklanki
- pieprz cayenne: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- czarny pieprz: 1 łyżeczka
- mleko w proszku: 1 łyżka
- suszony czosnek: 1 łyżeczka
- suszona cebula: 1 łyżeczka
- wędzona papryka: 2 łyżeczki
- maślanka: 1 szklanka
- olej do smażenia