Delikatne, soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo – czosnkowym. Doskonały pomysł na przepyszną, prostą w przygotowaniu wieprzowinę w cudownym sosie. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie? Jak zrobić, żeby polędwiczka wieprzowa była miękka? O tym wszystkim dowiesz się z dalszej części wpisu.
Polędwiczki wieprzowe w sosie mają swoje stałe grono wielbicieli. To jedno z najdelikatniejszych i najchudszych części mięsa wieprzowego. Odpowiednio doprawiona i przyrządzona odwdzięczy się wspaniałym smakiem i aromatem. Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo chudym, a to powoduje, że bardzo wysycha jeśli zostanie nawet trochę przeciągnięta podczas duszenia. Bezpieczny zakres temperatury mięsa, to 63 stopnie Celsjusza. Po osiągnięciu przez polędwiczkę tej temperatury, należy ją natychmiast zdjąć z ognia. Jej wnętrze i tak jeszcze się nieco nagrzeje, a kilka minut „odpoczynku” pozwoli na zabicie pozostałych bakterii. Jeśli polędwiczki przytrzymamy na ogniu dłużej, mięso stanie się twarde i gumowate. Dlatego przed przystąpieniem do przygotowania przepisu warto zaopatrzyć się lub zainwestować w termometr do pomiaru temperatury wewnątrz mięsa.
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo – czosnkowym, to cudowny zestaw smaków. Sos na bazie miodu i soku jabłkowego, oraz odpowiednich przypraw jest słodko – pikantny, aksamitny i zawsze jest go zbyt mało 🙂 Wszystko tworzy pyszne połączenie z domowym puree ziemniaczanym lub z pieczonymi ziemniakami. Przepis możesz łatwo podwoić lub potroić zwiększając odpowiednio ilość składników. Jesteśmy bardzo ciekawi, czy nasz przepis na polędwiczki w sosie okaże się jednym z ulubionych przez Wasze rodziny. Zapraszamy!
Polędwiczki wieprzowe w sosie
Składniki:
Na wieprzowinę oraz marynatę:
- polędwiczka wieprzowa: ok. 500 g (1 duża lub 2 mniejsze)
- sok jabłkowy: 3/4 szklanki
- gorczyca: 1/4 łyżeczki
- czarny pieprz: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
- papryka ostra mielona lub mielone płatki chili: 1/3 łyżeczki
- woreczek strunowy: 1 szt.
Na sos:
- masło: 1 łyżka
- miód: 2 łyżki
- przeciśnięty przez praskę czosnek: 1 ząbek
- mąka pszenna: 1 łyżka
Oraz:
- odrobina oleju do smażenia
- papryka czerwona słodka płatki: 1 łyżka
Polędwiczki wieprzowe w sosie przepis
Przygotowanie:
Z polędwiczki osuń błonę. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Polędwiczkę przełóż do woreczka strunowego i zalej marynatą. Odstaw na 2 – 3 godziny do lodówki. Woreczek z polędwiczką wyjmij z lodówki na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy. Polędwiczkę osusz. Jeśli jest duża, możesz przekroić na pół. Marynaty nie wylewaj!
Paprykę w płatkach przełóż do moździerza i dokładnie utrzyj. Obtocz polędwiczki w papryce.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na dużej mocy palnika obsmaż dokładnie polędwiczkę obracając ze wszystkich stron. Następnie podlej pozostawioną marynatą i duś pod przykryciem. Po kilku minutach obróć na drugą stronę. Polędwiczki duś cały czas pod przykryciem sprawdzając temperaturę mięsa do momentu, aż termometr osiągnie 63 stopnie. Zdejmij z patelni i odstaw, aby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotuj sos.
Dokładnie przełóż zawartość patelni do rondelka. Dodaj masło, miód, oraz czosnek i zagotuj.
Następnie dodaj łyżkę mąki. Ostrożnie i dokładnie zblenduj zawartość na gładką masę, cały czas delikatnie podgrzewając.
Na koniec polędwiczki pokrój ukośnie na 1,5 cm plastry i polej przygotowanym sosem.
Zobacz także przepis na polędwiczkę wieprzową duszoną w cebuli oraz na pyszne bitki wieprzowe w sosie własnym.
Życzymy smacznego!