Blog posts

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe w sosie

drugie danie, Obiady, Sosy, Święta, Wieprzowina, Z patelni

Delikatne, soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo – czosnkowym. Doskonały pomysł na przepyszną, prostą w przygotowaniu wieprzowinę w cudownym sosie. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie? Jak zrobić, żeby polędwiczka wieprzowa była miękka? O tym wszystkim dowiesz się z dalszej części wpisu.

Polędwiczki wieprzowe w sosie mają swoje stałe grono wielbicieli. To jedno z najdelikatniejszych i najchudszych części mięsa wieprzowego. Odpowiednio doprawiona i przyrządzona odwdzięczy się wspaniałym smakiem i aromatem. Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo chudym, a to powoduje, że bardzo wysycha jeśli zostanie nawet trochę przeciągnięta podczas duszenia. Bezpieczny zakres temperatury mięsa, to 63 stopnie Celsjusza. Po osiągnięciu przez polędwiczkę tej temperatury, należy ją natychmiast zdjąć z ognia. Jej wnętrze i tak jeszcze się nieco nagrzeje, a kilka minut „odpoczynku” pozwoli na zabicie pozostałych bakterii. Jeśli polędwiczki przytrzymamy na ogniu dłużej, mięso stanie się twarde i gumowate. Dlatego przed przystąpieniem do przygotowania przepisu warto zaopatrzyć się lub zainwestować w termometr do pomiaru temperatury wewnątrz mięsa.

Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo – czosnkowym, to cudowny zestaw smaków. Sos na bazie miodu i soku jabłkowego, oraz odpowiednich przypraw jest słodko – pikantny, aksamitny i zawsze jest go zbyt mało 🙂 Wszystko tworzy pyszne połączenie z domowym puree ziemniaczanym lub z pieczonymi ziemniakami. Przepis możesz łatwo podwoić lub potroić zwiększając odpowiednio ilość składników. Jesteśmy bardzo ciekawi, czy nasz przepis na polędwiczki w sosie okaże się jednym z ulubionych przez Wasze rodziny. Zapraszamy!

Polędwiczki wieprzowe w sosie


Polędwiczki wieprzowe w sosie 

Składniki: 

Na wieprzowinę oraz marynatę:

  • polędwiczka wieprzowa: ok. 500 g (1 duża lub 2 mniejsze)
  • sok jabłkowy: 3/4 szklanki
  • gorczyca: 1/4 łyżeczki
  • czarny pieprz: 1 łyżeczka
  • sól: 1 łyżeczka
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki
  • papryka ostra mielona lub mielone płatki chili: 1/3 łyżeczki
  • woreczek strunowy: 1 szt.

Na sos:

  • masło: 1 łyżka
  • miód: 2 łyżki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: 1 ząbek
  • mąka pszenna: 1 łyżka

Oraz:

  • odrobina oleju do smażenia
  • papryka czerwona słodka płatki: 1 łyżka

Polędwiczki wieprzowe w sosie


Polędwiczki wieprzowe w sosie przepis

Przygotowanie:

Z polędwiczki osuń błonę. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Polędwiczkę przełóż do woreczka strunowego i zalej marynatą. Odstaw na 2 – 3 godziny do lodówki. Woreczek z polędwiczką wyjmij z lodówki na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy. Polędwiczkę osusz. Jeśli jest duża, możesz przekroić na pół. Marynaty nie wylewaj!

Paprykę w płatkach przełóż do moździerza i dokładnie utrzyj. Obtocz polędwiczki w papryce.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na dużej mocy palnika obsmaż dokładnie polędwiczkę obracając ze wszystkich stron. Następnie podlej pozostawioną marynatą i duś pod przykryciem. Po kilku minutach obróć na drugą stronę. Polędwiczki duś cały czas pod przykryciem sprawdzając temperaturę mięsa do momentu, aż termometr osiągnie 63 stopnie. Zdejmij z patelni i odstaw, aby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotuj sos.

 

Dokładnie przełóż zawartość patelni do rondelka. Dodaj masło, miód, oraz czosnek i zagotuj.

Następnie dodaj łyżkę mąki. Ostrożnie i dokładnie zblenduj zawartość na gładką masę, cały czas delikatnie podgrzewając.

Na koniec polędwiczki pokrój ukośnie na 1,5 cm plastry i polej przygotowanym sosem.

Zobacz także przepis na polędwiczkę wieprzową duszoną w cebuli oraz na pyszne bitki wieprzowe w sosie własnym.

Życzymy smacznego!

zdjęcie przedstawiające polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo czosnkowym według przepisu https://kuchnianawypasie.pl/

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *