Blog posts

Krem z mascarpone do tortu

Krem z mascarpone do tortu

Ciasta, Ciasta na Boże Narodzenie, Ciasta na Wielkanoc, Wielkanoc, Wigilia i Święta

Sprawdzony domowy przepis na krem z serka mascarpone i śmietany do dekoracji tortu. To szybka i łatwa w przygotowaniu masa do tynkowania tortu na bazie mascarpone i śmietany. Idealna także jako dekoracja innych ciast oraz jako krem do biszkoptu, babeczek i naleśników. Świetnie sprawdzi się również w klasycznym deserze z owocami. Najlepszy krem do tortów, to również krem bezpieczny, dlatego w naszym przepisie nie ma jajek.

Jak zrobić krem z mascarpone do tortu? 

Do przygotowania tego prostego kremu mascarpone do tortu będziesz potrzebować śmietany 36 %, cukru pudru, ekstraktu waniliowego i oczywiście serka. Wanilię możesz zastąpić również innym ekstraktem, np. migdałowym. Śmietana powinna być mocno schłodzona. Śmietanę polecamy wyjąć z lodówki bezpośrednio przed użyciem. Mascarpone jest nieco „kapryśny”. Nie trzyma się dobrze kiedy jest zbyt ciepły, ale też wówczas, kiedy jest wyjęty bezpośrednio z lodówki. Dlatego warto go wyjąć na 5 – 8 minut przed użyciem. Jeśli podczas ubijania się „rozpłynie”, ponowne wstawienie do lodówki już mu nie pomoże. Miski, w których będziesz przygotowywać masę, wstaw koniecznie do lodówki, na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy. Podobnie postąp z trzepaczką od miksera. Jeśli krem będziesz przygotowywać w bardzo upalny dzień, możesz opcjonalnie dodać do niego fix do śmietany. Nie polecamy do kremu dodawać płynnych barwników spożywczych, ponieważ go rozrzedzą.

Krem do tortu śmietankowy

Masa do tortów z mascarpone ma wspaniały lekki smak i świetnie komponuje się w zestawieniu z innymi składnikami deserów. Możesz ją przechować w szczelnym pojemniku w lodówce do dwóch dni. Straci swój kształt, chociaż wciąż będzie świetnie smakować. Krem nie nadaje się do zamrażania! Warto także pamiętać, aby nie pozostawiać gotowych wypieków lub deserów z kremem w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. To się z pewnością dobrze nie skończy 🙂 Przepis na krem mascarpone do tortu sprawdzi się także doskonale do domowego ciasta marchewkowego. Smakuje rewelacyjnie! Zapraszamy na sprawdzony przepis na tynk do tortu z mascarpone i mamy nadzieję, że wypełni smakiem nie jeden pyszny deser. Polecamy!

Krem z mascarpone do tortu


Krem z serka mascarpone do tortu

Składniki: 

  • serek mascarpone: 250 g
  • śmietana 36 %: 250 g
  • cukier puder: 1/2 szklanki
  • ekstrakt waniliowy: 3/4 łyżeczki

Krem z mascarpone do tortu


Krem z mascarpone do tortu przepis

Przygotowanie: 

Do zimnej miski wlej mocno schłodzoną śmietanę i ubij na sztywno.

Serek mascarpone wyjmij z lodówki na kilka minut przed rozpoczęciem pracy. Jeżeli jest w nim płyn, usuń go. Przełóż do drugiej zimnej miski. Dodaj do niego cukier puder, ekstrakt waniliowy i wymieszaj widelcem, aby lekko rozluźnić zwartą konsystencję serka. Następnie miksuj maksymalnie przez ok. 1 minutę, nie dłużej.

Dodawaj po 1 łyżce ubitej śmietany i miksuj na wolnych obrotach przez chwilę, aby połączyć składniki. Uważaj, aby nie przesadzić z ubijaniem, ponieważ krem zrobi się rzadki i niestety nie da się tego naprawić.

Masa powinna zgęstnieć i nabrać kształtu. Możesz wykonać szybki test, zanurzając trzepaczkę w masie, a następnie odwrócić ją do góry nogami. Krem powinien zachować swój kształt i tworzyć ładny szczyt.

 

Szukasz deserów, do których możesz dodać ten pyszny krem? Wypróbuj przepis na ciasto z malinami i mascarpone, a także na ciasto pijak bez pieczenia. Zobacz też przepis na szybki deser z mascarpone i malinami.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl

Krem z mascarpone do tortu

Napisz komentarz