Blog posts

Kotlety z mortadeli jak kiedyś

Kotlety z mortadeli jak kiedyś

Kanapki, Kolacja, Obiady, Przekąski, Wędlina

Pachnące z chrupiącą panierką i bardzo proste w przygotowaniu kotlety z mortadeli jak kiedyś. W PRL – u kotlety z mortadeli zastępowały klasyczne schabowe i nieźle sobie z tym radziły. Były hitem tamtej epoki i wielu z nas ma wciąż do nich duży sentyment. Z tymi kotletami jest trochę jak z muzyką disco polo. Tzn. nikt się nie przyznaje, że jej słucha, a każdy lubi, albo przynajmniej zna 😉. Ze “schabowymi” z mortadeli jest podobnie. Część Polski mówi, że to taniocha, nędza i w ogóle najgorszy gniot pod słońcem, a tak naprawdę spora część z nas lubi do nich wracać, bez względu na panującą tendencję.

Wydaje się, że największym problemem jest dziś jakość dostępnej w sklepach mortadeli. Tamta z PRL – u miała jakiś inny, wyjątkowy smak. Albo zwyczajnie przyzwyczailiśmy się do lepszego i tak nam się tylko wydaje. Rozwiązaniem jest mortadela domowa. Taka z dobrej jakości składników i bez wypełniaczy. Ale tu znów pojawia się pewien niuans. Domowa mortadela jest idealna na kanapki, do sałatek itd. Jednak naszym zdaniem brakuje jej tego “czegoś” i nie smakuje po smażeniu tak jak powinna. 

A zatem pozostaje nam szukać dobrej jakości mortadeli w sklepach, ponieważ jest wciąż do “namierzenia”. Zapraszamy na przepis. 

KOTLETY Z MORTADELI JAK KIEDYŚ


KOTLETY Z MORTADELI JAK KIEDYŚ

Składniki:

  • mortadela: 0,5 kg
  • jajka: 3 szt.
  • kilka plasterków sera 
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

KOTLETY Z MORTADELI JAK KIEDYŚ

Wykonanie:

1. Mortadelę kroimy w co najmniej 1 centymetrowe plastry.

2. Jajka wbijamy do talerza, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

3. Kiełbasę obtaczamy ( kolejno) w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. 

4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy usmażone kotlety. Następnie na środku każdego kładziemy  podwójny pasek żółtego sera. 

KOTLETY Z MORTADELI JAK KIEDYŚ


5. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 3 – 5 minut. 

Smacznego! 

KOTLETY Z MORTADELI JAK KIEDYŚ

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *