Bardzo prosty w przygotowaniu 3 warstwowy tost z patelni z pysznym nadzieniem. Szybka w wykonaniu przekąska dla wszystkich, którzy lubią nieskomplikowane przepisy. Wystarczy trochę chleba tostowego, kawałek sera, wędliny oraz jajka do panierki. Oraz „działająca” patelnia 😉. Przepis widzieliśmy swego czasu gdzieś w sieci. Postanowiliśmy sprawdzić, czy ta przekąska jest rzeczywiście tak pyszna jak ją zachwalano! 😊
Kanapki świetnie smakują na gorąco, ale równie dobrze po ponownym odgrzaniu. Zapraszamy wiec na ten prosty przepis i mamy nadzieję, że niejednemu z Was posmakuje.
3 WARSTWOWY TOST Z PATELNI
Składniki:
- chleb tostowy: 15 kromek
- szynka: 10 plasterków
- ser żółty: 10 plasterków
- majonez: 2 łyżki
- jajka: 3 szt.
- olej do smażenia
3 WARSTWOWY TOST Z PATELNI
Wykonanie:
1. Kromki chleba tostowego ułożyć po 3 sztuki, najlepiej kolejno po sobie. Ostrym nożem odkroić ze wszystkich stron skórki.
2. Pierwszą kromkę smarujemy od wewnętrznej strony cienko majonezem. Następnie nakładamy plasterek szynki i plasterek sera (my daliśmy starty, ale lepiej i szybciej w plastrach). Drugą kromkę smarujemy z obu stron i kładziemy na ser. Powtarzamy nakładanie wędliny i sera i nakrywamy ostatnią kromką posmarowaną majonezem od wewnątrz.
3. Powtarzamy cały proces z pozostałymi składnikami. Na koniec kanapki układamy blisko siebie i wszystkie „prasujemy” np. deską do krojenia.
4. Do talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej.
5. Następnie każdą kanapkę dokładnie obtaczamy w jajku i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Warto obsmażyć również brzegi tostów, ponieważ będziemy mieć pewność, że jajko nam się wszędzie ścięło, a ponadto takie kanapki będą się lepiej prezentować.
6. Zdejmujemy z patelni i osuszmy na ręcznikach papierowych.
INNE NASZE PRZEPISY NA SZYBKIE PRZEKĄSKI:
EKSPRESOWE ZAPIEKANKI Z CHLEBA TOSTOWEGO
Smacznego!