Pyszna, prawdziwa zupa gulaszowa z wołowiny, to łatwy i sprawdzony przepis na rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Domowa zupa gulaszowa z ziemniakami, to jedno z tradycyjnych dań węgierskiej kuchni wiejskiej. Proste składniki tworzą idealny, pełnowartościowy posiłek. Dzisiejsza propozycja, to naszym zdaniem najlepsza wersja zupy gulaszowej.
Zupa gulaszowa tradycyjna: Czym zagęścić? i Jakie mięso? Dobrze „nagotowanej” zupy nie trzeba zagęszczać. Zupę należy gotować bardzo wolno, dzięki czemu część warzyw się rozpadnie, a mięso odda do niej swoją kleistość, tworząc odpowiednią strukturę zupy. Wołowina jest mięsem o większej zawartości kolagenu niż np. mięso wieprzowe, które jest często wykorzystywane w polskich przepisach jako zamiennik. Dzięki temu zupa gulaszowa na wołowinie nie potrzebuje zagęszczania.
Zupa gulaszowa przepis : Czym doprawić? Oczywiście słodka i ostra papryka w proszku, to podstawa. Paprykę należy podsmażyć i tu warto uważać, aby jej nie przypalić, ponieważ stanie się gorzka, a to z pewnością wpłynie na smak całej zupy. Gulaszowa nie może się obyć także bez kminku, który doskonale podkręca smak. Poza tym sól i świeżo zmielony pieprz oraz liść laurowy. Najlepsza zupa gulaszowa, to właśnie proste i klasyczne składniki oraz przyprawy.
Przepis na zupę gulaszową po węgiersku polecamy wszystkim szukającym łatwego pomysłu na pyszny i przede wszystkim pożywny obiad. Gulaszowa, to zupa rozgrzewająca, aromatyczna i pełna warzyw. Nie polecamy zastępować mięsa wołowego, wieprzowiną. Zupa starci na tradycyjnym, węgierskim charakterze. Poza tym wołowina w tym zestawieniu smaków, jest naprawdę wyjątkowo pyszna i delikatna. Jak ugotować zupę gulaszową? Zapraszamy: zupa gulaszowa krok po kroku!
Zupa gulaszowa
Składniki:
- mięso wołowe: 500 g
- cebula: 2 szt.
- papryka czerwona: 1 szt.
- pomidory: 2 szt.
- marchew: 1 – 2 szt.
- seler: 1/2 szt.
- ziemniaki: ok. 1/2 kg
- liść laurowy: 2 szt.
- papryka słodka w proszku: 1 łyżka
- papryka ostra do smaku
- kminek: 1 płaska łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- odrobina tłuszczu do smażenia
Zupa gulaszowa przepis
Przygotowanie:
Jak zrobić zupę gulaszową po węgiersku?
Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy w kostkę 2 x 2 cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę. Paprykę również.
W garnku rozgrzewamy nieco tłuszczu i podsmażamy na nim cebulę do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy łyżkę słodkiej papryki i chwilę smażymy, uważając, aby jej nie przypalić.
Dodajemy pokrojone mięso i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina się zetnie. Wrzucamy pokrojoną paprykę oraz pomidora. Zalewamy wodą tak, aby przykryć składniki. Zmniejszamy moc palnika i wolno gotujemy, aż wołowina będzie umiarkowanie miękka.
Następnie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, pokrojonego w kostkę selera, kminek, liść laurowy oraz pieprz, sól oraz ostrą paprykę do smaku. Uzupełniamy ponownie wodą. Gotujemy, aż warzywa będą prawie miękkie i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody. Gdy ziemniaki się ugotują, zupę doprawiamy ostatecznie do smaku.
Zupę zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 5 – 10 minut. Następnie podajemy.
Zapraszamy do skorzystania z innych naszych przepisów na pyszne domowe zupy. Pożywna i niezwykle aromatyczna jest nasza zupa z tortellini, a także lekka bezmięsna zupa kalafiorowa z ziemniakami. Wszystkim fanom grzybów powinna natomiast przypaść do gustu zupa grzybowa do słoików. Polecamy też przepis na pyszną zupę gołąbkową.
Życzmy smacznego!
Redakcja kuchnianawypasie.pl
Maria
11 września 2021 at 15:13Uwielbiam wasze przepisy
KuchniaNaWypasie
11 września 2021 at 15:30Dziękujemy i polecamy się na przyszłość 🙂