Najlepsze ogórki na grilla – szybkie!
Pachnące czosnkiem i świeżutkim koperkiem, najlepsze ogórki na grilla i nie tylko! Chrupiące ogóreczki z małym dodatkiem cieniutko pokrojonej młodej marchewki będą świetną zakąską i przekąską do wielu dań. Pasują do mięs i kiełbasek z grilla, a także dań obiadowych. Świetnie sprawdzą się również jako sałatka imprezowa.
Ogórki były już niejednokrotnie testowane „w terenie”🙄 i zawsze – mówiąc kolokwialnie – pachniało malizną 😁, czyli chętnych było więcej, niż sałatki. Mogę więc szczerze powiedzieć, że sprawdzony produkt! Korzystajmy z sezonu na te zielone frykasy. Róbmy z nich przetwory i sałatki, bo naprawdę warto!
Najlepsze ogórki na grilla – szybkie skład:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 marchewki
- 50 gram cukru
- 25 gram soli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 50 ml octu 10%
- 60 ml oleju
Najlepsze ogórki na grilla – szybkie przepis:
1. Ogórki kroimy w słupki, marchewkę kroimy w bardzo cienkie paseczki i mieszamy razem.
2. Czosnek wyciskamy przez praskę, łączymy z olejem, octem, cukrem i solą. Marynatą zalewamy ogórki. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Pamiętamy o kilkukrotnym zamieszaniu.
3. Wyjmujemy ogórki z soku jaki powstał i posypujemy koperkiem, a następnie wszystko mieszamy. Ogóreczki są gotowe i możemy podawać.
Ogóreczki bardzo fajnie wyglądają krojone karbowanym nożem, który nadaje im oryginalności i wyjątkowego wyglądu. A jak wszystkim dobrze wiadomo, jemy też oczami, więc takie ogórki też szybciej znikają z miseczki 😊
Smacznego!