Blog posts

Ziemniaki pieczone pysznie nadziane

Ziemniaki pieczone pysznie nadziane

Dania rybne, Kolacja, Obiady, Przekąski

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i prosty obiad, przy którym się ciężko nie napracujesz, to ziemniaki pieczone pysznie nadziane są właśnie dla Ciebie! Godny uwagi jest przede wszystkim prosty w wykonaniu farsz z tuńczyka, smażonej cebulki i żółtego sera. Ziemniaczki są aromatyczne, mięciutkie i bardzo swojskie. Ziemniaki w mundurkach do tego przepisu możesz wcześniej klasycznie ugotować lub upiec w piekarniku na blasze. 

Z pewnością pracę ułatwi Ci użycie większych ziemniaków. O wiele lepiej się prezentują. Poza tym, w przeciwieństwie do mniejszych łatwiej będzie je wydrążyć. Przepis jest bez wątpienia dla wszystkich, którzy lubią ziemniaki i szukają na nie nowych inspiracji. Ale mamy nadzieję, że dotrzemy tym pomysłem również do osób ceniących tuńczyka. Połączenie tych smaków jest naprawdę wyjątkowo pyszne. 

ZIEMNIAKI PIECZONE PYSZNIE NADZIANE


ZIEMNIAKI PIECZONE PYSZNIE NADZIANE

Składniki:

  • ziemniaki duże: 6 szt.
  • tuńczyk w sosie własnym: 1 puszka
  • cebula prażona: 2 – 3 łyżki
  • ser żółty; 100 – 120 g
  • śmietana 18%: 2 łyżki
  • koperek 

ZIEMNIAKI PIECZONE PYSZNIE NADZIANE

Wykonanie:

1. Ziemniaki myjemy i w całości gotujemy do miękkości w mundurkach lub pieczemy w piekarniku. Zalecamy tę pierwszą opcję, ponieważ pieczenie dużych ziemniaków jest czasochłonne. W jednym i drugim przypadku sprawdzamy miękkość wykałaczką lub widelcem. Odstawiamy do ostygnięcia. 

2. Po ostygnięciu każdego ziemniaka kroimy wzdłuż po skosie, tak aby jeden koniec był wyższy. Ziemniak ma wyglądać jak „pochylony”. Następnie wydrążamy środek uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Miąższ z ziemniaków, tuńczyka wraz zalewą, cebulkę, połowę startego na drobnych oczkach sera oraz śmietanę mieszamy razem. Można to zrobić blenderem lub dokładnie rozdrobnić widelcem.

4. Napełniamy każdego ziemniaka przygotowanym farszem i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 – 20 minut. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, dlatego należy pilnować, aby ziemniaki się za bardzo nie zrumieniły 😉.

ZIEMNIAKI PIECZONE PYSZNIE NADZIANE


5. Na koniec wyjmujemy blachę, posypujemy ziemniaki serem i wstawiamy dosłownie na chwilę, aby ser się roztopił. Po wyjęciu posypujemy delikatnie posiekanym koperkiem.

ZIEMNIAKI PIECZONE PYSZNIE NADZIANE

ZOBACZ RÓWNIEŻ INNE NASZE POMYSŁY NA ZIEMNIAKI:

ZIEMNIAKI W SOSIE SEROWYM

KREMOWE PUREE ZIEMNIACZANE

ZIEMNIAKI CZOSNKOWE Z PIEKARNIKA

FASZEROWANE ZIEMNIAKI

Smacznego!

ZIEMNIAKI PIECZONE PYSZNIE NADZIANE

 

 

 

 

Napisz komentarz