Blog posts

Zupa grysikowa

Zupa grysikowa

Jednogarnkowe, Obiady, Zupy

Pyszna, szybka i lekkostrawna zupa z kaszą manną i warzywami na rosole, znana również jako zupa grysikowa. Grysik, to drobno zmielone ziarno pszenicy, które świetnie uzupełni smaki zupy mięsnej, na bulionie lub klasycznej zupy jarzynowej, czyniąc ją bardziej pożywną i sycącą. Przygotowanie zupy grysikowej jest bardzo proste, a samo danie idealne dla zarówno dla osób starszych jak i dzieci. W moim domu zupę z kaszy manny przyrządzało się najczęściej na rosole drobiowym, ale czasem po prostu na wodzie. Z kolei grysik wrzucano bezpośrednio do wywaru lub szykowano z niego kluseczki.

Niekiedy zupa z kaszy manny była z kawałkami kurczaka, jajkiem lub mięsnymi pulpecikami, ale najczęściej był to prosty przepis na jednogarnkowe danie wypełnione tylko tradycyjnymi warzywami. Dziś proponuję wersję na skrzydełkach, które jeśli chcesz, możesz zastąpić również gotowym bulionem, dzięki czemu przygotowanie zupy będzie jeszcze szybsze. Warto wspomnieć, że podobnie jak wcześniejsza zupa z kapusty pekińskiej oraz zupa prezydencka, jest to danie bardzo lekkie. Jednak w przeciwieństwie do bardzo zdrowej zupy krem z białych warzyw nie wymaga podsmażania i miksowania składników. Polecam!

Zupa grysikowa przepis


Zupa grysikowa

Składniki: 

  • skrzydełka: 3 – 4 szt.
  • marchewka: 1 szt.
  • korzeń pietruszki: 1 szt.
  • seler naciowy: 2 łodygi
  • kawałek pora
  • ziemniaki: 3 – 4 szt.
  • kasza manna: 3 łyżki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • świeży koperek lub natka pietruszki do podania

Powyższe składniki na zupę grysikową możesz dostosować do własnych potrzeb lub do warzyw, które akurat masz w spiżarni. Jeśli wolisz, zamiast kroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę możesz zetrzeć na tarce. Aby się zbyt mocno nie rozgotowały, warto je dodać do wywaru dopiero razem z ziemniakami. Z podanych składników przygotujesz 3 – 4 porcje zupy. W razie potrzeby zwiększ lub zmniejsz ich ilość.


Jak zrobić ten przepis na zupę grysikową?

Przygotowanie:

Do przygotowania zupy potrzebne będą tylko: garnek o pojemności 3 litrów, deska do krojenia i klasyczne przybory kuchenne. Czas wykonania nie powinien przekroczyć 40 – 45 minut.

Przepis na zupę grysikową zaczynamy od dokładnego wymoczenia skrzydełek. W tym celu przekładamy je do miseczki i zalewamy zimną wodą z niewielką ilością wody. Odstawiamy na 15 – 20 minut. Następnie skrzydełka dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Obraną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a selera na małe kawałeczki. Do garnka wlewamy ok. 1,5 litra zimnej wody. Wkładamy skrzydełka, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, kawałek pora oraz liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przez 15 – 20 minut.

Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i seler. W razie potrzeby uzupełniamy wywar 100 – 200 ml gorącej wody. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Na 3 – 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy grysik. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie nasz przepis na zupę grysikową uzupełniamy czasem jedną lub dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego.

Zupę przelewamy do miseczek i podajemy ze świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Skrzydełka możesz wyjąć, zostawić w garnku lub obrać mięso i dodać do zupy, aby zrobić ją bardziej sycącą. Zupę grysikową przechowujemy w lodówce do 3 dni. Z uwagi na brak śmietany, zupa z grysikiem świetnie się też zamraża.

Sprawdź też jak smakują proste kluski z manną.

Zupa grysikowa przepis

Zupa grysikowa przepis

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz