Blog posts

Roladki schabowe z piekarnika

Roladki schabowe z piekarnika

drugie danie, Jednogarnkowe, Obiady, Wieprzowina, Z piekarnika, Ziemniaki

Roladki schabowe z szynką i serem plus pieczone z ziemniaki w jednym naczyniu, to nasz pomysł na szybki obiad z piekarnika. Przepis na roladki schabowe z ziemniakami z piekarnika powinien zainteresować wszystkich szukających prostego dania. Jak zrobić roladki schabowe? Wystarczy rozbić kotlety, przyprawić, na każdy z nich położyć szynkę, kawałek żółtego sera i zrolować. Włożyć do naczynia razem z pokrojonymi ziemniakami. Następnie wstawić do piekarnika i czekać na pyszny efekt.

Schabowe roladki zapiekane z ziemniakami to jeden z wielu wariantów wykorzystania schabu. Jeśli lubisz dania z piekarnika, które są zazwyczaj mniej kaloryczne od smażonych, to nasz przepis na roladki ze schabu powinien Ci się spodobać. Z czym podawać roladki schabowe? Świetnie sprawdzą się z pewnością ziemniaki pieczone. Ale również ryż, kluski i kasze. Świetnie smakują również z zasmażaną kapustą. Najlepsza sałatka do roladek schabowych? Na pewno surówka z kiszonej kapusty, colesław oraz naszym zdaniem bezkonkurencyjna w tym wypadku tradycyjna mizeria.

Roladki schabowe przepis, który może być również bardzo mało kalorycznym daniem. Wystarczy, że zastąpisz ser i szynkę np. szpinakiem. Farsz ze szpinaku jest często dodawany do roladek schabowych i doskonale się sprawdza. Jeśli zapieczesz je ze szpinakiem razem z ziemniakami, otrzymasz lekką roladkę z dużą porcją białka bez zbędnego tłuszczu. To nasza sugestia dla osób szukających dania fit.

Roladki ze schabu to z pewnością świetna alternatywa dla przepisu na klasyczny kotlet schabowy. Roladki z pieczarkami, roladki z boczkiem, roladki z grzybami, pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Pamiętajmy tylko o jednym. Schab jest mięsem suchym (o niskiej zawartości tłuszczu) i nie będzie tak soczysty jak np. karkówka lub łopatka. Możemy to zrównoważyć farszem lub pysznym sosem. Polecamy!

Roladki schabowe z piekarnika


Roladki schabowe z piekarnika

Składniki:

  • cienkie ( 3 – 4 mm ) kotlety ze schabu: 8 szt.
  • szynka: 8 plasterków
  • ser: kilka plasterków
  • musztarda: 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
  • ziemniaki: 4 szt.
  • słodka papryka: 1 łyżeczka

Roladki schabowe z piekarnika


Roladki schabowe z piekarnika

Przygotowanie: 

Ze schabu usuń tłuszcz i błony. Mięso rozbij delikatnie na cienkie plastry.

Każdy kotlet posmaruj niewielką ilością musztardy. Następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Na każdym kotlecie połóż złożony na pół plasterek szynki oraz 3 – 4 cm pasek żółtego sera.

Roladki schabowe z piekarnika

Każdą roladkę zwiń ciasno i układaj w zwilżonym odrobiną masła naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Roladki możesz posmarować od góry słodką papryką wymieszaną z odrobiną oleju.

Obrane ziemniaki pokrój na grube frytki, oprósz słodką papryką i wymieszaj. Ziemniaki ułóż w naczyniu pomiędzy roladkami.

Roladki schabowe z piekarnika

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piecz ok. 30 – 40 minut. Pod koniec pieczenia naczynie możesz odkryć, aby roladki się zrumieniły.

Podawaj na ciepło z ulubionym dodatkiem.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na roladki. Polecamy: flamenquiny z Kordoby, Karadjordjeva šnicla, czyli  schabowy po serbsku, karbonade, czyli schabowy inaczej oraz kotlet de volaille. 

Smacznego!

Roladki schabowe z piekarnika

2 Comments

  1. Zielona Terapia
    18 stycznia 2021 at 12:23
    Reply

    Bardzo fajny szybki przepis. Będę robić po Twojemu, ale w opcji ze szpinakiem bo faktycznie mniej kalorii.

  2. Gabrysia
    30 stycznia 2021 at 22:12
    Reply

    Wygląda bardzo apetycznie! muszę spróbować!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *