Roladki schabowe z szynką i serem plus pieczone z ziemniaki w jednym naczyniu, to nasz pomysł na szybki obiad z piekarnika. Przepis na roladki schabowe z ziemniakami z piekarnika powinien zainteresować wszystkich szukających prostego dania. Jak zrobić roladki schabowe? Wystarczy rozbić kotlety, przyprawić, na każdy z nich położyć szynkę, kawałek żółtego sera i zrolować. Włożyć do naczynia razem z pokrojonymi ziemniakami. Następnie wstawić do piekarnika i czekać na pyszny efekt.
Schabowe roladki zapiekane z ziemniakami to jeden z wielu wariantów wykorzystania schabu. Jeśli lubisz dania z piekarnika, które są zazwyczaj mniej kaloryczne od smażonych, to nasz przepis na roladki ze schabu powinien Ci się spodobać. Z czym podawać roladki schabowe? Świetnie sprawdzą się z pewnością ziemniaki pieczone. Ale również ryż, kluski i kasze. Świetnie smakują również z zasmażaną kapustą. Najlepsza sałatka do roladek schabowych? Na pewno surówka z kiszonej kapusty, colesław oraz naszym zdaniem bezkonkurencyjna w tym wypadku tradycyjna mizeria.
Roladki schabowe przepis, który może być również bardzo mało kalorycznym daniem. Wystarczy, że zastąpisz ser i szynkę np. szpinakiem. Farsz ze szpinaku jest często dodawany do roladek schabowych i doskonale się sprawdza. Jeśli zapieczesz je ze szpinakiem razem z ziemniakami, otrzymasz lekką roladkę z dużą porcją białka bez zbędnego tłuszczu. To nasza sugestia dla osób szukających dania fit.
Roladki ze schabu to z pewnością świetna alternatywa dla przepisu na klasyczny kotlet schabowy. Roladki z pieczarkami, roladki z boczkiem, roladki z grzybami, pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Pamiętajmy tylko o jednym. Schab jest mięsem suchym (o niskiej zawartości tłuszczu) i nie będzie tak soczysty jak np. karkówka lub łopatka. Możemy to zrównoważyć farszem lub pysznym sosem. Polecamy!
Roladki schabowe z piekarnika
Składniki:
- cienkie ( 3 – 4 mm ) kotlety ze schabu: 8 szt.
- szynka: 8 plasterków
- ser: kilka plasterków
- musztarda: 1 łyżka
- posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
- ziemniaki: 4 szt.
- słodka papryka: 1 łyżeczka
Roladki schabowe z piekarnika
Przygotowanie:
Ze schabu usuń tłuszcz i błony. Mięso rozbij delikatnie na cienkie plastry.
Każdy kotlet posmaruj niewielką ilością musztardy. Następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Na każdym kotlecie połóż złożony na pół plasterek szynki oraz 3 – 4 cm pasek żółtego sera.
Każdą roladkę zwiń ciasno i układaj w zwilżonym odrobiną masła naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Roladki możesz posmarować od góry słodką papryką wymieszaną z odrobiną oleju.
Obrane ziemniaki pokrój na grube frytki, oprósz słodką papryką i wymieszaj. Ziemniaki ułóż w naczyniu pomiędzy roladkami.
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piecz ok. 30 – 40 minut. Pod koniec pieczenia naczynie możesz odkryć, aby roladki się zrumieniły.
Podawaj na ciepło z ulubionym dodatkiem.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na roladki. Polecamy: flamenquiny z Kordoby, Karadjordjeva šnicla, czyli schabowy po serbsku, karbonade, czyli schabowy inaczej oraz kotlet de volaille.
Smacznego!
Zielona Terapia
18 stycznia 2021 at 12:23 pmBardzo fajny szybki przepis. Będę robić po Twojemu, ale w opcji ze szpinakiem bo faktycznie mniej kalorii.
Gabrysia
30 stycznia 2021 at 10:12 pmWygląda bardzo apetycznie! muszę spróbować!