Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i ryżem, to sprawdzony pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Przepis na karkówkę w plastrach i aromatycznych dodatkach będzie świetną koncepcją na pieczoną wieprzowinę. Jeśli szukasz zatem pomysłu: Co na obiad z piekarnika? lub Co na obiad z karkówki? Nasz karczek z piekarnika w plastrach jest z pewnością godną uwagi propozycją.
Karkówka z pieczarkami przepis, który zawsze się sprawdza! Kotlety z karkówki pieczone są bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Ryż, który przed pieczeniem został obficie polany bulionem, jest miękki, a jednocześnie sypki. Przeszedł aromatem mięsa, pieczarek, cebuli oraz warzyw z rosołu. Natomiast pieczarki z piekarnika jak zawsze dopełniają reszty smaków. To bez wątpienia pełnowartościowe danie z jednego naczynia.
Karkówka z piekarnika na obiad to bardzo lubiany przez nas przepis. Pieczemy ją z ziemniakami, z warzywami i z kapustą. Do tego pyszna świeża surówka i danie dla całej rodziny gotowe. Kotlety z karkówki z piekarnika naprawdę trudno zepsuć. Karczek, to mięso ze sporą ilością tłuszczu i dzięki temu nie wysusza się podczas pieczenia tak jak np. schab. Poza tym jest niesamowicie smaczne, kruche i przyjemnie się prezentuje na półmisku.
Karczek z piekarnika w plastrach przepis dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Wystarczy, że pokroisz wszystkie składniki i ułożysz kolejno w naczyniu do zapiekania. Resztę pracy wykona piekarnik. Tobie zostanie tylko życzyć pozostałym domownikom: Smacznego! A zapewniamy, że tak będzie 🙂 Jak zrobić karkówkę z pieczarkami? Zapraszamy na przepis!
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Składniki:
- karkówka: 1 kg
- pieczarki: 0,5 kg
- ryż: 1,5 szklanki
- cebula: 3 – 4 szt.
- rosół: 3 szklanki
- papryka słodka: 1 łyżka
- majeranek: 1 łyżka
- imbir: 1/3 łyżeczki
- czosnek: 5 ząbków
- sól: 1 łyżka
- pieprz czarny: 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm. Z majeranku, papryki słodkiej, imbiru, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego, łyżeczki soli oraz 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku szykujemy suchą marynatę. Następnie nacieramy dokładnie plastry karkówki i odkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Na dno naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, który lekko oprószamy solą oraz pieprzem. Na ryżu układamy pokrojoną pokrojoną w piórka cebulę, a następnie pokrojone w plastry pieczarki, które również lekko solimy.
Zalewamy 2 szklankami rosołu. Na koniec układamy plastry karkówki i trzy ząbki czosnku wraz z łupiną.
Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 50 – 60 minut.
W trakcie pieczenia, sprawdźmy miękkość ryżu. Jeżeli jest jeszcze twardy, należy podlać odrobinę rosołu. Karkówka z pieczarkami i cebulą gotowa.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na karkówkę: Polecamy: pyszna karkówka wieprzowa w sosie własnym, niekwestionowany hit naszego bloga, czyli domowa karkówka na kanapki oraz soczyste kotlety z karkówki w chrupiącej panierce. A także idealna propozycja na zimę, czyli karkówka jak z grilla 😉
Życzymy smacznego!
Bernadeta
18 grudnia 2021 at 4:06 amCzy rosół jest potrzebny, nawet jeśli chcę piec karkówkę bez ryżu?
KuchniaNaWypasie
18 grudnia 2021 at 4:14 pmRosół nie jest konieczny, jeśli wybierze Pani pieczenie tej karkówki bez ryżu.
Pozdrawiamy 🙂