Blog posts

Ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego

Ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego

Obiady, Pieczywo, Przekąski

Pyszne i chrupiące, ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego to propozycja na szybkie i sycące danie z blachy! Wystarczy kromki chleba tostowego posmarować pysznym, wykonanym w kilka chwil farszem. A następnie przez kilka minut zapiec w piekarniku! Poza tym, te proste i ekonomiczne zapiekanki powinny ogarnąć nawet skromne finanse studenckie 🙂 

Muszę przyznać, że takie pachnące kromeczki to moje smaki i chociaż może ktoś z Was zacznie liczyć w nich kalorie, to przecież jesteśmy cały czas na blogu Kuchnia na Wypasie, a ten wypas zobowiązuje 🙂 Co więcej, Wy też zapewne lubicie aromatyczny, stopiony ser w towarzystwie chrupiącego pieczywa i gorącej wędliny. A ponadto zapach podczas podgrzewania tych zapiekanek jest obłędny 😉

Jeśli więc przyszła Ci już ochota na nasze chrupiące zapiekanki, to zapraszamy na przepis i życzymy smacznego!

EKSPRESOWE ZAPIEKANKI Z CHLEBA TOSTOWEGO

Składniki:

  •  chleb tostowy – 9 kromek
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 g grubej kiełbasy 
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek szczypiorku 
  • sól i pieprz 

EKSPRESOWE ZAPIEKANKI Z CHLEBA TOSTOWEGO

Wykonanie:

1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni góra/dół.

2. Kiełbasę pokrój w cienkie paski, ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pomidory skrój w małą kosteczkę, jeśli są zbyt wodniste, usuń gniazda nasienne wraz z miąższem. Przełóż do miski.

3. Czosnek przeciśnij przez praskę, pokrój szczypiorek. Dodaj do pozostałych składników, a następnie dołóż majonez i wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

4. Na każdą kromkę chleba tostowego nałóż odpowiednią ilość farszu i umieść na papierze ułożonym na blasze do pieczenia. Piecz przez ok. 8 – 10 minut, aż rozpuści się ser. Podawaj na gorąco.

Smacznego!

Ekspresowe zapiekanki z chleba


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *