Delikatny maślany krem, bita śmietana oraz kajmak, wszystko w kruchej tartaletce, to nasze 3 BIT – 20 minutowe babeczki! Bez wątpienia, to doskonały pomysł na oryginalny deser lub klasyczną, słodką przekąskę z mega pysznym nadzieniem. Poza tym przygotowanie ich jest wyjątkowo proste i zajmie ok 15 – 20 minut! A przepis na babeczki jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi.
Jeśli masz więc ochotę na coś na słodko? Jeżeli szukasz pysznego deseru oraz świetnego dodatku na posiedzenia przy kawie? Nasze babeczki 3 BIT będą z pewnością godne uwagi. A zatem zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że ten smakołyk jeszcze nie raz zagości na Waszych stołach i sprawi wiele radości Wam i domownikom.
3 BIT – 20 MINUTOWE BABECZKI!
Składniki:
- korpusy tartaletek : 15 szt.
- herbatniki: 10 szt.
- masa kajmakowa: 0,5 puszki
- czekolada: kilka kostek
Masa nr. 1:
- mleko : 250 ml
- kasza manna: 2 łyżki
- masło: 100 g
- cukier puder do smaku
Masa nr. 2:
- śmietana kremówka: 100 ml
- mleko w proszku: 2 łyżki
- cukier waniliowy do smaku
3 BIT -20 MINUTOWE BABECZKI!
Wykonanie:
1. Na wrzące mleko wsypujemy mannę i gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie przykrywamy folią, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy do białości z łyżką cukru pudru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić z cukrem, ponieważ kajmak i tartaletki są już słodkie.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo mleko w proszku i delikatnie dosładzamy cukrem waniliowym.
3. Przystępujemy do „montażu” tartaletek 3 BIT: Rozstawiamy wszystkie na tacy lub desce kuchennej. Następnie do każdej nakładamy po pół łyżeczki kajmaku, który posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Następna warstwa to maślany krem z kaszką, znów pokruszone herbatniki, a na koniec kleks z bitej śmietany i rozpuszczona lub starta czekolada.
INNE NASZE SŁODKOŚCI – KLIKNIJ W PRZEPIS:
PUSZYSTE PĄCZKI SMAŻONE NA SMALCU
Smacznego!