Chrupiąca sałata lodowa z sosem jogurtowym i serem pleśniowym, to idealna propozycja na pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu. Przepis zawiera tylko kilka najważniejszych składników, a samo przygotowanie zajmie niewiele czasu. Tym bardziej, że część produktów możesz przygotować wcześniej i połączyć bezpośrednio przed podaniem. Kluczowym elementem jest kremowy sos na bazie jogurtu i sera pleśniowego. Dodatkami, z których nie warto rezygnować, są chrupiący boczek oraz domowe grzanki. Natomiast odrobina świeżego szczypiorku oraz dodatek kilku pomidorków koktajlowych, pokręci smak i uzupełni przekąskę pozytywnymi kolorami.
Przepis jest również nazywany sałatką z sałaty lodowej z dressingiem Roquefort i podawany był kiedyś z nieco innym dodatkami. Dzisiaj to najczęściej właśnie boczek, pomidory, szczypiorek oraz czerwona cebula. Sałatę lodową, przygotowaną w ten sposób, zaserwowali jakiś czas temu nasi znajomi. Od tamtej pory bardzo często wracamy do tego przepisu. Tym razem postanowiliśmy podzielić się też przepisem z Wami i mamy nadzieję, że również zagości i na Waszych stołach. Bardzo często nie mamy pomysłu na to, co przygotować z sałaty lodowej, a wystarczy kilka dodatków, aby uzyskać przekąskę w przepysznej wersji. Zapraszamy na przepis!
Sałata lodowa z sosem jogurtowym
Składniki:
- sałata lodowa: 1 główka
- grubsze plastry boczku wędzonego surowego: 4 – 5 szt.
- pomidorki koktajlowe: 8 – 10 szt.
- pęczek drobnego szczypiorku
- ser pleśniowy Roquefort lub inny ser niebieski: 100 g
- opcjonalnie: domowe grzanki
Sos:
- jogurt naturalny: 400 ml
- majonez: 2 łyżki
- ser pleśniowy Roquefort: 100 g
- czosnek: 2 ząbki
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Sałata lodowa z sosem jogurtowym
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania boczku, który możesz podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni, aż będzie chrupiący. Jak zawsze przełóż go potem na ręczniki papierowe, aby wchłonęły ewentualny nadmiar tłuszczu. Gdy przestygnie, połam lub pokrój go na mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. W oddzielnej miseczce wymieszaj bardzo dokładnie ser pleśniowy z octem jabłkowym, aż powstanie kremowa pasta. Następnie dodaj pastę do reszty sosu i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z sałaty lodowej usuń zewnętrzne liście. Przekrój ją na pół od góry do dołu łodygi, a następnie na ćwiartki. Warto pamiętać, aby w każdej ćwiartce sałaty pozostała część rdzenia. Dzięki temu wszystkie liście każdej ćwiartki będą się trzymać i zachowają ładny wygląd.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szczypiorek drobno posiekaj. My lubimy dodatek domowych grzanek. Jeśli również chcesz je dodać, skorzystaj z naszego przepisu na grzanki czosnkowe.
Na talerzach ułóż porcje sałaty, polej dressingiem, posyp boczkiem, szczypiorkiem oraz pokruszonym serem pleśniowym. Dodaj również pomidorki koktajlowe oraz grzanki. Przed podaniem dopraw sałatę świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Do sałaty sprawdzą się też inne dodatki, jak grillowana pierś z kurczaka, awokado, świeży ogórek, ugotowane na twardo, pokrojone jajko lub inne rodzaje sera.
Wypróbuj również przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem oraz na sałatkę grecką z serem feta. Prosta w przygotowaniu jest nasza sałata ze śmietaną do obiadu, a także sałatka wiosenna z jajkiem.
Życzymy smacznego!
Jak się całować
18 lutego 2022 at 8:57 pmInteresujący podanie sałaty lodowej 🙂