Blog posts

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

Ciasta i desery, Kolacja, Kuchnie świata, Przekąski, Z patelni

Jak zrobić tosty francuskie na słodko? Tosty francuskie (pain pedru) z bułki to prosty przepis na pyszne śniadanie, kolację lub słodką przekąskę. Do ich przygotowania warto użyć lekko czerstwego pieczywa. Pozostałe składniki tego słodkiego deseru, to mleko, jajka, cynamon oraz cukier z wanilią. Tosty francuskie z cynamonem usmażysz na oleju lub maśle klarowanym, które naszym zdaniem zdecydowanie lepiej się w tym wypadku sprawdza.

Tosty francuskie na słodko możesz przyrządzić z bułki lub chałki. Doskonale smakują obtoczone w cukrze wymieszanym z cynamonem. Tosty francuskie na słodko możesz również podać z miodem, bananem lub innym słodkim dodatkiem. Bardzo podobne tosty spotkamy również w Hiszpanii. Torrijas, to również pokrojona brioszka i bardzo podobnie przyrządzona. Wanilię często zastępuje skórka z cytryny lub pomarańczy. Dawniej torijjas było daniem ubogich, które spożywano trakcie Wielkiego Postu. Obecnie jest to deser kojarzony ze Świętami Wielkiej Nocy.

Tosty francuskie z patelni na słodko, to przepis, który z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielna słodka przekąska. Idealny pomysł na wykorzystanie czerstwej bułki za pomocą kilku klasycznych składników. Inną, również skuteczną propozycją są tosty francuskie na słono. To podobna w przygotowaniu przekąska z wykorzystaniem wędlin, np. boczku lub szynki. Sprawdzi się również doskonale żółty ser. Jeśli lubisz szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, z pewnością powinny zainteresować Cię nasze ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego. Inna, bardzo chętnie oglądany na Blogu przepis, to zapiekanki gyros. Polecamy również bagietki czosnkowe z szynką. Zapraszamy na przepis 🙂

Tosty francuskie na słodko


Tosty francuskie na słodko 

Składniki: 

  • bułka paryska lub chałka: 1 szt.
  • mleko: 0,7 l
  • jajka: 2 szt.
  • laska cynamonu
  • cukier z wanilią: 1 łyżeczka
  • cynamon mielony: 1 płaska łyżeczka
  • cukier biały
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Tosty francuskie na słodko 


Tosty francuskie na słodko

Przepis: 

Do mleka dodaj cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Dodaj laskę cynamonu i zagotuj. Następnie wystudź do takiego stopnia, aby jeszcze było ciepłe.

W głębokim talerzu roztrzep jajka.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu.

Bułkę pokrój w kromki grubości 1,5 – 2 cm. Do odpowiednio dużego naczynia (najlepiej płaskiego) wlej połowę ciepłego mleka, ułóż bułkę i zalej pozostałym. Pozwól bułce wchłonąć mleko ( 1 – 2 min).

tosty

Ostrożnie obtaczaj bułkę w jajku i smaż na średniej mocy palnika na rumiano z obu stron.

tosty

Odsącz z ewentualnego tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Tosty

W płytkim talerzu wymieszaj biały cukier z cynamonem mielonym. Obtocz każdy tost w aromatycznej mieszance i podawaj na ciepło.

Ważna uwaga: nie polecamy iść na skróty i mieszać jajek razem z mlekiem. Wówczas bułki w trakcie smażenia będą chłonąć tłuszcz. 

Życzymy smacznego!

Tosty francuskie na słodko 

2 Comments

  1. Agata
    3 marca 2021 at 14:44
    Reply

    Jako dziecko bardzo lubiłam tosty w jajku z dużą ilością keczupu, czasem więcej było keczupu niż samego pieczywa. Dziś już wyrosłam z keczupu, przerzuciłam się na musztardę. 😀 Lubię także na słodko, ale w takim wykonaniu jeszcze nie robiłam.

  2. Ania
    3 marca 2021 at 16:06
    Reply

    Z cynamonem jeszcze nie próbowałam, dziś zrobię na kolację.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *