Duszona wieprzowina z warzywami z patelni, to prosty i sprawdzony pomysł na pyszny obiad. Zazwyczaj przygotowujemy to danie z jednego rodzaju mięsa, ale tym razem do przepisu wykorzystaliśmy łopatkę oraz karkówkę wieprzową. Klasyczne warzywa, czyli cebulkę, paprykę oraz marchew wzbogaciliśmy o dodatek żółtej fasolki szparagowej. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a ilość poszczególnych składników łatwo dostosować do własnych upodobań smakowych.
Mięso z warzywami w sosie, to przepis który sprawdzi się idealnie szczególnie wówczas, gdy potrzebujesz dość szybkiego dania z prostych produktów. Dodatek sporej ilości fasolki szparagowej świetnie się w tym wydaniu sprawdza. Dzięki niej sos jest bardzo pożywny. Fasolka lekko chrupiąca, mięso delikatne, a pozostałe warzywa dopełniają smaków. Co najważniejsze, wieprzowinę z warzywami można podać tylko z samym pieczywem. My lubimy ją z dodatkiem grubego makaronu.
Przepis na mięso wieprzowe duszone z warzywami, to pomysł na obiad z jednej patelni, dlatego znacznie ułatwia gotowanie, a potem sprzątanie. Jeśli lubisz, do dania możesz w sezonie dodać również grzyby, a poza nim również pieczarki. Jeśli szukasz więc pomysłu na proste w przygotowaniu danie z wieprzowiny, zapraszamy na nasz przepis i mamy nadzieję, że często będziecie do niego wracać. Polecamy!
Wieprzowina z warzywami
Składniki:
- karkówka wieprzowa: 200 g
- łopatka wieprzowa: 200 g
- fasolka szparagowa: 500 g
- marchew: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- papryka czerwona: 1 szt.
- duża cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- słodka papryka mielona: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy: pół łyżeczki
- woda lub bulion: 0,7 – 1 litra
- sól i czarny pieprz do smaku
Wieprzowina z warzywami – przepis
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokrój w kostkę wielkości małego kęsa. Do dania możesz również dodać lub użyć zamiennie na przykład boczku lub szynki. Pokrojone mięso dopraw solą oraz pieprzem, przełóż na patelnię i podsmaż z każdej strony na dużej mocy palnika na niewielkiej ilości tłuszczu. Dobrze zrumienioną wieprzowinę zdejmij z patelni na talerz lub do innego naczynia.
Cebulę pokrój w dużą kostkę i podsmaż na patelni po mięsie. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę. Podsmaż ponownie kilka minut, co pewien czas mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, podsmaż razem z pozostałymi warzywami. Następnie włóż wieprzowinę i wlej bulion lub wodę.
Dusimy po przykryciem na niskiej mocy palnika, aż mięso będzie „na ząb”. Dodajemy pokrojoną na 3 – 4 cm kawałki fasolkę szparagową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie przykrywamy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, ziołowym i czarnym pieprzem oraz solą.
Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad z wieprzowiną, być może przypadnie Ci do gustu nasza karkówka duszona z cebulką, pyszna, mięciutka karkówka w sosie własnym oraz schab w sosie pieczarkowym. Polecamy też przepis na zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami, a także na żeberka w sosie własnym.
Życzymy smacznego!