Ruskie kluski czy też ruskie kopytka to idealny pomysł na pyszny i ekonomiczny obiad. To bardzo proste w przygotowaniu kluski z ziemniakami, twarogiem oraz okrasą z cebulki i słoniny lub boczku. Delikatne i mięciutkie, natomiast w smaku jak ruskie pierogi. Coś dla entuzjastów tego dania, a co najważniejsze, jest o wiele prostsze w przygotowaniu niż klasyczne pierogi ruskie. Jeśli wykonasz je bez mięsnej okrasy, będzie wyjątkowo pysznym obiadem wegetariańskim!
Ruskie kluski przepis ten z pewnością powinien zainteresować wszystkich, którzy szukają pomysłu na to: Co zrobić z ziemniaków z obiadu? lub Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia? To proste i sprawdzone danie z kilku składników, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na kolację. Zapraszamy na przepis 🙂
Ruskie kluski
Składniki
- ziemniaki gotowane: 0,5 kg
- twaróg półtłusty: 250 g
- jajko: 1 szt.
- mąka pszenna: 3 – 4 łyżki
- mąka ziemniaczana: 1 łyżka + mąka do podsypania
- czosnek suszony: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- cebula: 1 szt.
- smalec: 1 łyżka
- słonina: 100 g
Jak zrobić ruskie kluski?
Przygotowanie
Na smalcu podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Wystudzone ziemniaki dokładnie rozgniatamy widelcem. Następnie do ziemniaków na dwa lub trzy razy dodajemy twaróg, również dokładnie rozgniatając. Doprawiamy solą oraz pieprzem i suszonym czosnkiem.
Do masy dodajemy jajko, połowę podsmażonej cebulki oraz mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Ilość mąki jest uzależniona od gatunku ziemniaków, które użyliśmy. Jeśli będą to ziemniaki mączne, jej ilość będzie mniejsza. Konsystencja ciasta powinna być taka, aby nie kleiła się do rąk i pozwalała na formowanie klusek. Najlepiej sprawdzić to, wrzucając na mrugającą wodę małą porcję ciasta. Jeżeli dobrze się zetnie i nie rozpada, to znaczy, że możemy formować kluski i gotować.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką ziemniaczaną blat i formujemy kluski w kształcie kopytek lub kluski okrągłe.
W garnku zagotowujemy 2,5 litra wody. Dodajemy płaską łyżkę soli. Kluski dodajemy na lekko mrugającą wodę partiami i gotujemy przez 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy łyżką cedzakową.
Kluski podajemy ze skwarkami i cebulką. Kluski mogą być również propozycją na obiad postny lub wegetariański. Wówczas podajemy je tylko z przesmażoną na maśle cebulką.
Poznaj również przepis na kluski – pierogi leniwe widelcem kładzione. Odkryj też pyszne niemieckie kluski Schupfnudel. Zobacz także przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu kluski ziemniaczane z manną.
Życzymy smacznego!
Wrocek2020
11 maja 2021 at 5:34 pmNie ruskie ale leniwe.
Chyba ruskich to macie w rodzinie…
KuchniaNaWypasie
11 maja 2021 at 6:12 pmCytat:
„Leniwe: kluski przyrządzone z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie.
Podawane z cukrem, śmietaną, masłem lub smażoną bułką tartą”
A propos Ruskich i ich przysłów…
„Bez powrósła snop jest tylko słomą, człowiek bez wiedzy jest tylko szczekaczem” 😎
Magda
11 maja 2021 at 6:41 pmCzęsto robię ruskie kluski gdy zostają mi ziemniaki z obiadu, trochę twarogu, cebulka i rodzina zadowolona.
Teresa Madej
11 maja 2021 at 7:12 pmDwa zdania do Pana Wrocka. Nawet Niemcy swoje knödel mit hüttenkäse odpowiednik naszych leniwych przygotowują z twarogu, jajek i mąki. Leniwe z ziemniakami? To profanacja kuchni z tradycjami. Polskie książki kucharskie z XIX w zawierają przepisy na leniwe i tam nie ma ani słowa o ziemniakach. Leniwe z ziemniakami były przygotowywane w biednych domach, ziemniaki są i były tańsze od twarogu i tak oszukiwano jedzących. I dobrze, że są takie miejsca jak to, gdzie pilnuje się oryginalności przepisów.
Pozdrawiam Załogę i Czytelników Teresa Madej
KuchniaNaWypasie
11 maja 2021 at 7:20 pmDziękujemy i pozdrawiamy serdecznie 🙂
Małgosia
13 maja 2021 at 5:10 pmZrobiłam dzisiaj. Co prawda jednak wolę tradycyjne ruskie pierogi ale te wyszły smaczne, delikatne i co najważniejsze nie rozpadły mi się a kucharka ze mnie marna :))
KuchniaNaWypasie
13 maja 2021 at 5:32 pmSuper! Cieszymy się bardzo, że kluski wyszły i smakowały 🙂
Może jest Pani zbyt surowa w ocenie własnej Osoby..
Pozdrawiamy serdecznie 🙂
MadziaT
13 maja 2021 at 8:02 pmJutro mam plan robić, bo aż mi ślinka poleciała 😉 pytanie tylko, czy mogę zrobić więcej i zamrozić?
KuchniaNaWypasie
13 maja 2021 at 8:17 pmPrzerabialiśmy mrożenie tych klusek i szczerze mówiąc nie polecamy.
Widocznie to ciasto nie najlepiej znosi ten proces.
Głównym podejrzanym jest w tym wypadku twaróg 🙂
Można zrobić więcej na tyle, aby na drugi dzień odgrzać na patelni.
Życzymy powodzenia i proszę dać znać jak poszło 😊
Magdalena
15 maja 2021 at 8:31 amBardzo smaczne,wczoraj robiłam n aobiad….aż mi się przypomniały czasy dzieciństwa.
Polecam 🙂
KuchniaNaWypasie
15 maja 2021 at 1:05 pmSuper!
Cieszymy się, że smakowały 🙂