Blog posts

Prażucha ziemniaczana

Prażucha ziemniaczana

Obiady, Święta, Ziemniaki

Prażucha ziemniaczana ( prażuchy ziemniaczane ), to pyszne staropolskie danie, które powstaje z gotowanych ziemniaków i mąki. Te wyjątkowo smaczne kluchy podajemy zazwyczaj ze skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku. Prażuchę podaje się ze zsiadłym mlekiem lub maślanką. Jest również często dodatkiem do kwaśnych zup jak np. kapuśniak, zalewajka czy ogórkowa. Ta prosta potrawa znana jest praktycznie w całym kraju. Różnią ją tylko nazwy i rodzaj mąki dodanej do ziemniaków.

Przepis na prażuchę ziemniaczaną wywodzi się z kuchni biednej. Chociaż jest daniem przygotowanym z pospolitych składników, w smaku nie jednego z pewnością zadziwi. Prażucha doskonale smakuje zarówno okraszona skwarkami i cebulką, oraz jako „wkładka” do zupy. Idealnie komponuje się właśnie z klasycznymi polskimi zupami. Prażucha ziemniaczana z pewnością spodoba się fanom klusek śląskich. Smak, konsystencja i składniki są identyczne w obu daniach. Natomiast wykonanie prażuchy jest nieporównywalnie szybsze.

Prażucha z ziemniaków powraca ostatnio na nasze stoły już nie jako danie dla ubogich. Coraz częściej szukamy bowiem potraw tradycyjnych, nieco zapomnianych, swego czasu nawet niechcianych. To bardzo dobry trend, który należy utrzymać. Staropolskie dania to nasza kultura i dziedzictwo, które nie powinno i nie może zaginąć. Prażucha ziemniaczana, czy jak kto woli fuszer, lemieszka, porka, czy kluchy połom bite, to tylko jeden z przykładów kulinarnego renesansu. Polecamy!

Prażucha ziemniaczana


Prażucha ziemniaczana

Składniki: 

  • ziemniaki: 0,5 kg
  • mąka ziemniaczana lub pszenna: 50 g
  • boczek lub słonina: 100 g
  • sól: 1 łyżeczka
  • woda
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji

Prażucha ziemniaczana


Prażucha ziemniaczana

Przepis: 

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy zimną wodą ok 1 cm ponad ziemniaki. Kiedy zaczną się gotować, dodajemy łyżeczką soli i gotujemy do miękkości, a nawet lekko rozgotowujemy.

Z ugotowanych ziemniaków odlewamy do kubeczka ok. 150 ml wody z gotowania. Resztę wylewamy. Odlaną wodę wlewamy ponownie do ziemniaków i przy pomocy tłuczka rozgniatamy wszystko na jednolitą i gładką masę.

Wierzch ziemniaczanej masy posypujemy równomiernie mąką,

Prażucha ziemniaczana

przykrywamy pokrywką i stawiamy na bardzo małym ogniu. Parujemy tak przez ok 3 -4 minuty. Mąka ma stracić swój surowy posmak.

Słoninę lub boczek kroimy w kostkę i wytapiamy.

Powstałą masę, przy pomocy tłuczka do ziemniaków wyrabiamy, aż mąka całkowicie się wchłonie. A powstała klucha ziemniaczana będzie odchodzić od tłuczka.

Łyżkę maczamy w tłuszczu ze skwarkami, odcinamy porcję prażuchy i układamy na talerzu. Znakomicie sprawdzi się do tego łyżka do lodów.

Prażucha ziemniaczana

Podajemy z tłuszczem i skwarkami. Na koniec posypujemy do dekoracji szczypiorkiem lub koperkiem.

Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na kluski. Polecamy: kluski leniwe z masłem bułką tartą, niemieckie kluski Schupfnudel, kluski stalowe łyżką kładzione oraz ruskie kluski w 20 minut.

Życzymy smacznego!

Prażucha ziemniaczana

Oceń wpis

12 Comments

  1. NanoCep
    3 lutego 2021 at 21:24
    Reply

    Bardzo zacny artykuł i wreszcie precyzyjny przepis na to proste a jakże niezwykłe danie. Dobra robota.

    • KuchniaNaWypasie
      4 lutego 2021 at 18:13

      Dziękujemy.
      Cieszymy się, że nasz przepis na Prażuchę tak bardzo się spodobał.
      To miłe czytać takie komentarze 🙂

  2. Sylvi
    4 lutego 2021 at 11:51
    Reply

    Też miałam ochotę na to danie. Znam je z kuchni dziadków męża. Fajnie że mam teraz konkretny przepis.

    • KuchniaNaWypasie
      4 lutego 2021 at 18:29

      Nam prażucha kojarzy się zdecydowanie z dzieciństwem.
      Mamy do tego wyjątkowego dania duży sentyment.
      Pozdrawiamy 🙂

    • Marek
      4 lutego 2021 at 19:31

      Różni się od klusek śląskich . Prażocha ( w lubelskim) jest z mąką pszenną a kluski śląskie z ziemniaczaną .

    • KuchniaNaWypasie
      4 lutego 2021 at 22:23

      Tak, wszystko zależy od regionu 🙂

  3. benia
    4 lutego 2021 at 16:50
    Reply

    Moja mama nie odlewała wody. Pod koniec gotowania dodawała mąkę. Odcedzała i dokładnie tłukła. Zawsze podawała z ze skwarkami i duszoną kapustą kiszoną. To było danie zimowe.

    • KuchniaNaWypasie
      4 lutego 2021 at 18:33

      Z duszoną kiszoną kapustą też pyszota 🙂

    • Gosia
      9 lutego 2021 at 20:34

      U nas w domu mówiono na to fusier ,dodawano mąkę wyłącznie pszenna i długo ugniatano wałkiem drewnianym ściętym od spodu.Super że o tym przypisie przypommirluscie jutro zabieram się do pracy.😊

  4. Hanka
    7 lutego 2021 at 06:24
    Reply

    Przepis ok tylko ziemniaków nie zalewa się zimną wodą, to nie rosół. Wszystko co wartościowe w ziemniakach pozostanie w wodzie… Wszystkie warzywa które gotujemy zalewamy wrzątkiem, nigdy zimną wodą!!!

    • Basia
      9 lutego 2021 at 15:46

      Tak, tylko trzeba nadmienić, że te zalewane wrzątkiem nigdy nie będą fajne mięciutkie jak być powinny. Jeśli ziemniaki mączne zaleje się wrzątkiem tracą swoją kruchość, a później ktoś się dziwi dlaczego moje ciasto na kopytka nie jest takie jak być powinno. Dlatego bo w ziemniaku ugotował się kisiel zaraz na wstępie. Jeśli nie chcemy tracić właściwości gotujmy w mundurkach. Dlaczego nasze babcie warzywa na sałatkę gotowały w mundurach? Z tego właśnie powodu.
      A co do prażuchy wyrosłam na niej, najlepsza ze skwarkami ze świeżej słoniny. mmmm

  5. Folkebrat
    11 października 2021 at 10:40
    Reply

    W ten sam sposób robi się Kulaszę. Z tym, że kluchę układamy na talerzu w postaci górki z dołkiem w środku (jak lejek wulkanu) i tam lejemy roztopiony smalec ze skwarkami. Można też, zamiast smalcu, nalać śmietany lub dać przesmażoną na złoto cebulkę.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis