Blog posts

Krupnik – przepis

Krupnik – przepis

Kuchnia regionalna, Obiady, Wieprzowina, Zupy

Tradycyjna zupa krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami, to sprawdzony, domowy przepis na pyszny i pożywny obiad. Klasyczna i najlepsza wersja tej staropolskiej zupy. W naszym domu najczęściej gotowana na wywarze mięsnym i dziś u nas krupnik w takiej właśnie wersji.

Krupnik przepisy, które z reguły pojawiają się naszych stołach, to zupy na wywarze mięsnym lub warzywnym. Krupnik na rosole czy krupnik na żeberkach, to już kwestia smaku i tego, do jakiej wersji jesteśmy od dziecka przyzwyczajeni. Właśnie krupnik dla dziecka, Mamy i Babcie gotowały na dolegliwości żołądkowo – jelitowe. U nas najczęściej gotowany był krupnik przepis Babci, czyli na kurczaku. My z czasem zaczęliśmy go przygotowywać również w innych wersjach. I tak zdarza się również krupnik na golonce, żołądkach lub krupnik bez mięsa, na maśle w wersji wegetariańskiej. Jaka kasza na krupnik? Jeśli ma to być krupnik bezglutenowy, wybierz kaszę jaglaną lub kaszę gryczaną. Natomiast jeśli wybierasz krupnik przepis tradycyjny, to oczywiście skorzystaj z kaszy jęczmiennej. W naszej dzisiejszej propozycji użyliśmy kaszy jęczmiennej perłowej. Czasem zastępujemy ją kaszą jęczmienną wiejską.

Przepis na krupnik to klasyka polskiej kuchni. Bez względu którą wersję wybierzemy będzie to zawsze zdrowy i sycący posiłek z dużą ilością warzyw i porządną porcją kaszy. Idealna zupa na jesienne i zimowe dni. Podobnie jak nasza zupa gulaszowa z wołowiną oraz szybka zupa z piersią kurczaka. Doskonałą rozgrzewającą zupą będzie również kapustnica, czyli kapuśniak po słowacku, a także zupa ogórkowa na rosole. Jak zrobić krupnik? Zapraszamy na przepis!

Krupnik - przepis


 Zupa krupnik

Składniki

  • żeberka wieprzowe: 1/2 kg
  • ziemniaki: 5 – 6 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • kawałek selera
  • kasza jęczmienna wiejska lub perłowa: 5 – 6 łyżek
  • grzyby suszone: 2 – 3 kawałki najlepiej borowików
  • liść laurowy: 1 szt.
  • czarny pieprz: 4 – 5 ziaren
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • woda: ok. 2 l


Zupa krupnik – przepis

Przygotowanie 

Żeberko kroimy na porcje. Cebulę opalamy. Obieramy marchew, pietruszkę oraz seler.

Do garnka przekładamy mięso oraz warzywa. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Jeśli pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką. Następnie dodajemy pieprz, liść laurowy oraz suszone grzyby i wolno gotujemy.

Kaszę dokładnie płuczemy nawet kilka razy i zostawiamy w wodzie, aby namokła.

Do prawie miękkich żeberek dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz namoczoną kaszę (bez wody) i gotujemy do miękkości. Mięso możemy zostawić w porcjach lub oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy. Ugotowane warzywa najlepiej pokroić w kostkę i również przełożyć do garnka.

Zupę doprawiamy ostatecznie do smaku solą oraz pieprzem.

Porcję posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Życzymy smacznego!

Napisz komentarz