Blog posts

Pomidory ze śmietaną i cebulą

Pomidory ze śmietaną i cebulą

Grill, Sałatki i surówki, Warzywa

Soczyste, letnie pomidory ze śmietaną i cebulą, czyli prosty przepis na pyszną i orzeźwiającą sałatkę. Prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Świeże, dojrzałe pomidory, cebula, świeże zioła oraz sos na bazie śmietany z dodatkiem soku z cytryny, to wszystko czego potrzebujesz do wykonania tej sałatki. To jeden z naszych ulubionych sposobów na podanie pomidorów w sezonie.

Ta szybka sałatka z pomidorów ze śmietaną, to idealna przekąska na wiosnę i lato. Porcja zdrowia, która pasuje praktycznie do każdego dania. Podaj ją z potrawami pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi. Czasami najprostsze składniki tworzą najlepsze połączenia smaków. W tym wypadku jest to kompozycja prostych warzyw, kremowego dressingu oraz świeżych ziół. Jeśli chcesz zrobić mniej kaloryczną sałatkę, zmniejsz ilość śmietany o połowę i zastąp jogurtem greckim.

Klasyczne pomidory w śmietanie, to przepis bardzo uniwersalny, do którego możesz użyć swoich ulubionych ziół oraz dowolnego gatunku pomidora lub nawet wymieszać kilka z nich. Kolorowa sałatka z pomidorów czerwonych, żółtych oraz fioletowych będzie jeszcze piękniej prezentować się na stole. Do przepisu polecamy też użyć cebuli cukrowej, która jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku niż cebula biała. Są osoby, które wolą w tej sałatce dodatek octu. Jeśli chcesz, możesz nim zastąpić sok z cytryny.

Ta prosta sałatka pomidorowa ze śmietaną z pewnością przywoła w niejednym z nas ciepłe wspomnienia. Zawsze najlepsza była i jest z pomidorami zerwanymi prosto z krzewu. Wszyscy, którzy znają aromat dojrzałego, świeżego pomidora, wiedzą jest wręcz przytłaczający. Z dodatkiem doskonałej gęstej, wiejskiej śmietany, odrobiny octu oraz cebuli i czosnku był obowiązkową sałatką w domu, w którym się wychowałem. A najlepszą częścią było zanurzanie kawałków chleba w sosie, który pozostał w misce.

Pomidory ze śmietaną 


Pomidory ze śmietaną 

Składniki: 

  • pomidory: 5 – 6 szt.
  • cebula: 2 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • kwaśna, gęsta śmietana: 1/2 – 3/4 szklanki
  • sok z cytryny: 1 – 2 łyżki
  • posiekane świeże zioła: 2 – 3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory ze śmietaną 


Jak zrobić pomidory ze śmietaną – przepis

Przygotowanie:

Wybierz tylko te pomidory, które są w pełni dojrzałe i jędrne. Każdego pomidora dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża pokrój pomidory w sposób, jaki najbardziej lubisz. Może to być większa kostka, ćwiartki lub ósemki.

Cebule obierz i pokój w cienkie piórka. Pomidory oraz cebule przełóż do miski.

Wymieszaj śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo posiekane zioła. Dodaj do warzyw i dokładnie połącz. Dopraw ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny.

Warto zaznaczyć, że ta sałatka nie jest daniem, które można przygotować z wyprzedzeniem. Pomidory mają bardzo dużą zawartość wody, co sprawi, że szybko rozmokną. Po pokrojeniu, dodaniu soli oraz śmietany, dość szybko staną się miękkie i zrobią się mało apetyczne. Dlatego polecamy przygotować tę sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Przepis na pomidory ze śmietaną, to jeden z wielu pomysłów na proste sałatki, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Łatwa w przygotowaniu i pyszna jest sałatka z pomidorów i cebuli, a dla wszystkich, którzy szukają przetworów na zimę z pewnością sprawdzi się nasza sałatka z zielonych pomidorów i papryki. Przepyszna jest również sałatka nicejska z tuńczykiem oraz sałatka z fetą i pomidorami.

Życzymy smacznego!

Pomidory ze śmietaną 

Pomidory ze śmietaną 

Napisz komentarz